Demonstrații de Ziua Pompierilor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 113 Vizualizări

Demonstrații de Ziua Pompierilor

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al judeţului Mureş a prezentat luni, 13 septembrie, de Ziua Pompierilor, efectele devastatoare pe care le poate avea muniţia descoperită întâmplător, care, de regulă, provine din cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi modul în care trebuie să procedeze cei care fac astfel de descoperiri, informează www.agerpres.ro.
”Avem expusă muniţie rămasă neexplodată din timpul războiului, asanată de către echipa pirotehnică din cadrul ISU Mureş. Muniţia este folosită pentru expoziţie, fiind eliminate elementele periculoase. Muniţiile sunt descoperite, de obicei, cu ocazia unor lucrări agricole sau săpături pentru diverse construcţii. Cetăţenii care descoperă astfel de muniţii sunt rugaţi să anunţe de urgenţă Dispeceratul 112 şi să anunţe echipele competente. Toate sunt periculoase, fiindcă sunt muniţii care au fost folosite pentru a omorî. În mod normal, la impactul cu solul, muniţia trebuia să se iniţieze. Ceva nu a funcţionat în interiorul lor la acel moment şi nu a avut loc explozia. Acestea au rămas de-a lungul timpului şi din această cauză sunt foarte periculoase, întrucât ceea ce nu a funcţionat atunci, acum se poate iniţia la o simplă mişcare. Din păcate, mulţi le desconsideră văzându-le cu rugină şi cu părţi deteriorate, însă trebuie tratate cu maximă seriozitate fiindcă sunt foarte periculoase”, a explicat copiilor prezenţi în Cetatea Medievală din Târgu Mureş plutonier adjutant Marcu Adrian Adam, din cadrul echipei pirotehnice care funcţionează în cadrul ISU Mureş.

În vizită la standul SMURD
Un alt stand intens vizitat de Ziua Pompierilor a fost şi cel al echipei SMURD, care a cuprins şi descarcerarea, copiii dovedindu-se extrem de interesaţi de ceea ce presupune a fi un salvator de vieţi.
”Cu ocazia Zilei Pompierilor suntem prezenţi cu diferite standuri, între care şi standul de prim ajutor şi descarcerare. Interesul a fost foarte profund, mai ales pentru acordarea primului ajutor, dar şi pentru echipamentul de descarcerare a stârnit curiozităţi în rândul celor mici. A fost un mare interes, am avut foarte mulţi copii. Cele mai frecvente întrebări au fost ”Cum pot să salvez o persoană?”, ”Ce pot să fac să devin un bun salvator?”, iar adolescenţii care se pregătesc pentru o carieră ne-au pus întrebări care ne-au provocat şi sunt convins că le-am răspuns cât mai corect cu putinţă. Cred că manevrele de prim ajutor ar trebui predate în şcoli, în special de la o anumită vârstă, când copilul poate înţelege. Sunt foarte importante, chiar dacă acum nu putem spune că am clădit un salvator în rândul celor mici, cred că cei care au fost prezenţi astăzi, aici şi ne-au ascultat, au înţeles când este momentul cheie când trebuie să intervină şi nu doar să privească de pe margine, măcar când trebuie să sune la 112”, a declarat sublocotenent Adrian Săcărea, instructor la centrul de formare al ISU Mureş.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE