BILANȚ. Calificativ ”Excelent” la Curtea de Apel Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 815 Vizualizări

BILANȚ. Calificativ ”Excelent” la Curtea de Apel Târgu Mureș

Activitatea pe anul 2021 a Curții de Apel Târgu Mureș se încadrează în gradul de eficiență ”Excelent”, a anunțat, în urmă cu câteva zile, conducerea instanței, cu prilejul bilanțului anual al instituției.

”Azi, 28 ianuarie 2022, la sediul provizoriu al Curții de Apel Târgu-Mureș din strada Tudor Vladimirescu nr. 69, a avut loc prezentarea Raportului de activitate al Curții de Apel Târgu-Mureș, aferent anului 2021. La acest eveniment au participat judecătorii Curţii de Apel Târgu-Mureş, președinții, vicepreședinții, preşedinţii de secţii ai instanţelor din aria de competenţă, grefierii cu funcţii de conducere de la Curtea de Apel Târgu-Mureş şi instanţele din aria de competenţă, managerii economici ai departamentelor economico-financiare şi administrative de la curtea de apel şi de la tribunale. Dată fiind situaţia generată de pandemia de COVID-19 şi, în acest context, necesitatea respectării regulilor de distanţare socială, evenimentul profesional s-a desfăşurat într-un cadru mai restrâns decât în anii precedenţi, ca număr de persoane şi ca durată, în sistem mixt – prezenţă fizică în spaţii diferite, interconectate prin sisteme de videoconferinţă şi prezenţă on-line”, a informat Biroul de presă al Curții de Apel Târgu Mureș.

Durată mai mică de soluționare

Potrivit Raportului de activitate al Curții de Apel Târgu Mureș pe anul 2021, volumul de activitate al instanței a crescut de la 4.004 de dosare în anul 2020 la 4.550 de dosare în anul 2021, iar încărcătura medie pe judecător a crescut de la 290 de dosare rulate/judecător în anul 2020 la 382 de dosare rulatet/judecător în anul 2021. La finalul anului 2021, stocul de dosare al Curții de Apel Târgu Mureș era de 1.101 de dosare (din care 22 mai vechi de 1-1,5 ani), număr defalcat astfel pe secții: 4411 la Secția I civilă, 326 la Secția a II-a Civilă de contencios administrativ și fiscal și 334 la Secția penală.

”Durata medie de soluţionare a fost de 3,3 luni – s-a redus de la 3,9 luni; media zilelor de depăşire a termenului legal de redactare a fost de 23,5 – s-a redus de la 39,1; ponderea hotărârilor redactate peste termenul legal a fost de 18,6% – s-a diminuat cu 11,9%. S-a redus în mod evident numărul mediu al zilelor de depăşire a termenului legal de redactare a hotărârilor: în materia asigurărilor sociale, de la 27,7 în anul 2020, la 2 în anul 2021; în materie civilă, de la 34,9 în anul 2020, la 17,6 în anul 2021; în materia contenciosului administrativ, de la 45,9 în anul 2020, la 23,1 în anul 2021; în materia litigiilor cu profesionişti, de la 41,4 în anul 2020, la 28,7 în anul 2021; în materia litigiilor de muncă, de la 29,5 în anul 2020, la 0 în anul 2021; în materia minori şi familie, de la 10,5 în anul 2020, la 6 în anul 2021; în materie penală, de la 38,8 în anul 2020, la 18,6 în anul 2021”, se menționează în document.

Indice de desființare de 1%

Confom aceleiași surse, rata de soluționare a cauzelor (operativitatea) a scăzut la Curtea de Apel Târgu Mureș și la majoritatea instanțelor din aria de competență, ”procente mai bune la acest indicator obținând Tribunalul Mureș, Tribunalul Specializat Mureș, Judecătoria Toplița și Judecătoria Odorheiu Secuiesc.”

Astfel, meționează autorii raportului, ”se observă o scădere la unul dintre indicatorii importanți, din perspectiva dreptului la un proces echitabil, cu componenta durată rezonabilă a procedurilor”, sens în care ”este de notat faptul că durata medie de soluționare a cauzelor a scăzut la majoritatea covârșitoare a instanțelor, respectiv la 11 din cele 13 instanțe.”

În ceea ce privește indicele de desființare a hotărârilor judecătorești, la nivelul judecătoriilor acesta s-a situat între 0,37% și 3,84%, iar la cinci dintre judecătorii a scăzut în anul 2021, față de anul 2020.

”La tribunale, indicele de desființare s-a situat între 1,2% și 8,7%, la Tribunalul Specializat Mureș constatându-se o scădere față de anul 2020. La Curtea de Apel Târgu Mureș, indicele de desființare a scăzut de la 1,2% în anul 2020, la 1% în anul 2021”, se precizează în raport.

Proiect-pilot implementat de CSM

În decursul anului trecut, Curtea de Apel Târgu Mureș a fost instanță-pilot în derularea proiectului ”Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești.”

Potrivit raportului, proiectul a fost implementat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ”cu referire concretă la activitățile desfășuratte de asistenții judecătorului și la efectele pozitive ale acestora” și a confirmat concluzia exprimată în Avizul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni nr. 22 din 2019 referitoare la rolul asistenților judiciari conform căreia ”asistenții judecătorului pot reprezenta un instrument important de degrevare a judecătorilor de sarcinile non-juridice cronofage, pentru a urgenta activitattea în instanțe și a reduce întârzierile și, de asemenea, pentru a-i ajuta să pregătească hotărâri de o calitate superioară.”

Judecător Andreea Ciucă, președintele instanței

La data prezentării Raportului de activitate, Curtea de Apel Târgu Mureș avea un Colegiu de conducere cu următoarea componență: judecător dr. Andreea Ciucă – preşedintele instanţei, judecător Ioana Delia Lucaci – vicepreşedinte, judecător dr. Marlena Boancă-Ivan – preşedintele delegat al Secţiei a II-a civile, de contencios administrativ şi fiscal, judecător Cristina Beatrix Bogdan – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, judecător Florin Dima – Secţia I civilă, judecător Radu Iosof – Secţia I civilă și judecător Ioan Gârbuleţ – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.

Instituția are în aria de competență următoarele instanțe: Curtea de Apel Târgu Mureș, Tribunalul Mureș, Tribunalul Harghita, Tribunalul Specializat Mureș, Judecătoria Târgu Mureș, Judecătoria Miercurea Ciuc, Judecătoria Sighișoara, Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Judecătoria Reghin, Judecătoria Gheorgheni, Judecătoria Luduș, Judecătoria Toplița și Judecătoria Târnăveni.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE