Buget axat pe dezvoltare la Sărmașu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 296 Vizualizări

Buget axat pe dezvoltare la Sărmașu

Consilierii locali ai orașului Sărmașu au aprobat recent, în data de 9 februarie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru, cu 13 voturi pentru și o abținere, bugetul pentru anul 2022 al orașului Sărmașu.

Bugetul centralizat al orașului Sărmașu pentru anul 2022 este în sumă de 34.634.000 de lei la categoria ”Venituri” și în cuantum de 36.500.000 de lei la categoria ”Cheltuieli”, iar deficitul bugetar de 1.866.000 de lei va fi acoperit din excedentul anului 2021.

”În următorii ani Sărmașu va fi un șantier”

Potrivit informațiilor furnizate de ec. Valer Botezan, primarul orașului Sărmașu, bugetul pe anul 2022 al orașului Sărmașu este axat pe dezvoltare și creează premisele transformării localității într-un șantier.

”Mulțumesc consilierilor locali pentru vot și încrederea dată. Este un buget axat pe dezvoltare, 24.637.000 de lei reprezentând 67,5% din cheltuieli, cu 7,5% mai mult decât în anul 2021, au fost alocați pentru realizarea de investiții care au ca scop îndeplinirea pe termen mediu și lung a obiectivului asumat și prin strategia de dezvoltare a localității de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor prin dezvoltarea sistemului educațional, a sistemului de asistență medicală si infrastructurii de apă, canalizare, iluminat public, străzi, trotuare în scopul menținerii și atragerii tinerilor in localitate și pentru atragerea de investiții care să genereze locuri de muncă și venituri suplimentare la bugetul local. În următorii ani Sărmașu va fi un șantier, lucru necesar dar incomod”, a informat ec. Valer Botezan.

”Pentru realizarea tuturor investițiilor propuse în buget eu și întregul executiv al Primăriei avem nevoie de răbdarea, încrederea și susținerea dumneavoastră pentru care vă mulțumim”, a adăugat primarul orașului Sărmașu.

67,5% din cheltuieli, pentru investiții

Edilul șef al sărmășenilor a explicat că din totalul cheltuielilor pentru secțiunea de dezvoltare, investiții și cheltuieli de capital a fost alocată suma de 24.637.000 de lei, ceea ce reprezintă 67,5% din totalul cheltuielilor, în creștere cu 7,5% față de anul anterior. Totodată, 32,5% din cheltuieli, adică suma de 11.863.000 de lei au ca destinație secțiunea de funcționare.

”Cheltuielile au fost repartizate astfel: 67,5% – cheltuieli de dezvoltare, investiții și cheltuieli de capital, 14,2% – cheltuieli de personal, inclusiv asistenții sociali ai persoanelor cu handicap, 12,5% – cheltuieli cu bunuri și servicii, 1,7% – cheltuieli cu rambursarea de credite plus dobânzi, 3,2% – cheltuieli cu asistență social, 0,8% – alte cheltuieli”, a precizat ec. Valer Botezan.

Lucrări din fonduri europene nerambursabile:

– Finalizarea lucrărilor de intervenție la Școala Generală Balda în scopul creșterii eficienței energetice prin lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și realizarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice: 2.879.000 de lei.

– Finalizarea lucrărilor de intervenție la Școala Generală Sărmașu în scopul creșterii eficienței energetice prin lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și realizarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice: 3.262.000 de lei.

– Începerea lucrărilor de transformare clădire Cinematograf în Casă de Cultură și de asfaltare a străzilor adiacente la Piața Gării (centru până la calea ferată), Morii, Albinelor, Urzicari, Câmpului și Livezii prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură Sărmașu și modernizarea spațiului public adiacent”: 5.266.000 de lei.

– Finalizarea lucrărilor de asfaltare a străzilor adiacente proiectului ”Centrul Recreativ Sărmașu”: străzile Dezrobirii, Viilor, Toamnei, 30 Decembrie, Bașa, Secția de pompieri, Vasile Simonis și Fundătura Crișan prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Centrului recreativ Sărmașu și modernizarea spațiului public adiacent”: 5.601.000 de lei.

– Finalizarea lucrărilor la Creșa nr. 1 Sărmașu și a asfaltărilor străzilor adiacente: 1 Mai, Spicului, Salcâmilor și Păcii, prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Creșei nr. 1 Sărmașu și modernizarea spațiului public adiacent”: 3.529.000 de lei.

Elaborare de documentații necesare pentru obținerea de finanțări pentru:

– Stații reîncărcare pentru vehicule electrice;

– Extindere, reabilitare, modernizare și dotare clădire spital în vederea deschiderii unui Spital de boli cronice;

– Extindere rețea de canalizare în satele Sărmășel Gară, Sărmașel, Balda;

– Retehnologizare stație de epurare;

– Construcție bloc locuințe de necesitate pentru specialiști;

– Eficientizarea iluminatului public;

– Eficientizare energetică clădire Biblioteca și Politie Sărmașu;

– Eficientizare energetică clădire Cămin Cultural Sărmășelu;

– Construcție platformă compost;

– Modernizare drumuri legătură DJ 151 și limită județ Mureș (scurtare legătura spre Cluj);

– Digitalizarea administrației publice;

– Proiect Capelă Sărmășel Gară.

Cele mai importante lucrări:

– Achiziție casă părintească a actorului Ovidiu Iuliu Moldovan pentru realizare Casa Memorială, 35.000 de lei, prin Asociatia “Fiii Satului Vișinelu”;

– Achiziție piatră pentru menținerea viabilității străzilor neasfaltate prin pietruire, 140.000 de lei;

– Modernizare sistem supraveghere video stradal, 165.000 de lei;

– Închidere hol clădire Școala Generală Sărmașu, 80.000 de lei;

– Amenajare curte interioară si împrejmuire Școala Sărmașu, 170.000 de lei;

– Dotarea cu mobilier școlar și material didactic (table interactive) la Scoala Generală Sărmașu, 100.000 de lei;

– Amenajare teren sport multifuncțional în curtea Școlii Sărmașu, 270.000 de lei;

– Amenajare curte interioară si împrejmuire (180 de metri) la Școala Balda, 360.000 de lei;

– Dotarea cu mobilier școlar și material didactic (table interactive) la Școala Generală Balda, 100.000 de lei;

– Achiziție cabină depozitare Sărmașu, 15.000 de lei;

– Amenajare parcuri de joacă pentru copii. 80.000 de lei;

– Reabilitare trotuare, 175.000 de lei;

– Reabilitare conducta apă strada Albinelor și Morii, 50.000 de lei;

– Extindere rețele de alimentare cu apa legare la rețeaua Cluj prin părți, 500.000 de lei;

– Achiziția a cinci pompe manuale și amenajarea a cinci fântâni de apă, 3.000 de lei;

– Mentenanță iluminat public, 50.000 de lei;

– Întreținerea drumurilor, decolmatarea șanțurilor și desfundarea podurilor, 100.000 de lei;

– Achiziția de coșuri deșeuri pentru colectare selectivă populație, 42.000 de lei.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE