Monument pentru vechiul pod de fier, vechi de 90 de ani, de la Gănești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 355 Vizualizări

Monument pentru vechiul pod de fier, vechi de 90 de ani, de la Gănești

Primăria comunei Găneşti va ridica un monument dedicat vechiului pod de fier care traversa râul Târnava Mică pe Drumul Judeţean 142, care a fost exploatat timp de 90 de ani şi a fost înlocuit recent cu o construcţie nouă, din beton.
„În 1860 a fost făcut un pod din lemn peste Târnavă, de către Daniel Mihaly şi Daniel Elemer. Toţi cei care circulau peste acest pod plăteau o taxă. În 1930 s-a făcut unul din metal, construit la Astra Arad, care acum nu mai corespundea din punct de vedere a greutăţii, chiar dacă peste el se circula alternativ. Când a fost desfăcut s-a văzut că niturile erau foarte ruginite. Am păstrat plăcuţa de când a fost construit şi un capăt al podului. După ce vor fi terminate lucrările la noul pod, în vară, va fi reconstruit acest monument, într-o parcare, în apropiere. Demolarea podului vechi a început în 10 septembrie 2021, iar de Crăciun se circula deja pe noua construcţie. Nu e finalizat încă, va mai dura, dar se circulă pe el. A fost interesant până s-au turnat pilonii pe care fost montate şapte grinzi, au fost o organizare şi o responsabilitate ieşite din comun. Un pilon are 30 de tone, iar grinzile au fost ridicate peste trei case, asta va rămâne în istorie”, a declarat, joi, primarul comunei Găneşti, Balog Elemer.

Înlocuirea podului de fier de 90 de ani de la Găneşti este parte a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene DJ151B şi DJ142, între oraşele Ungheni şi Târnăveni, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare de peste 141,9 milioane de lei, derulat de Consiliul Judeţean Mureş.
În cadrul proiectului, drumul dintre Ungheni şi Târnăveni va fi modernizat pe o lungime de 24 de kilometri, inclusiv porţiunile de drum din interiorul localităţilor şi vor fi consolidate şi suprafeţele afectate de alunecări de teren, de pe dealul Cerghidului.
Prin acest proiect vor mai fi modernizate 29 de staţii de autobuz, vor fi construiţi aproape 2,5 kilometri de piste de biciclete, vor fi amenajate 123 de intersecţii cu drumurile laterale, două poduri vor fi modernizate precum şi două treceri la nivel de cale ferată. 

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE