Deda, mereu surprinzătoare în materie de investiții Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1092 Vizualizări

Deda, mereu surprinzătoare în materie de investiții

Valea Mureșului Superior, un loc de poveste în care frumusețea naturii se îmbină armonios cu hărnicia oamenilor. Este poate cel mai simplu și elocvent mod de a descrie comuna Deda, situată la poalele Munților Călimani, părintește ocrotită de Scaunul Domnului, cel care veghează de mii de ani comunitățile din Deda, Bistra Mureşului, Filea şi Pietriş.

Povestea prezentă a comunei Deda stă sub auspiciile primarului Lucreția Cadar. Având experiența muncii în administrație la Rușii Munți unde a activat ca și primar în perioada 1987-1989, un mandat de viceprimar la Deda (2000- 2004), pasul spre funcția de primar al comunei Deda în 2004 a fost unul cât se poate de firesc, și necesar în același timp.

„Femeie fiind, poate că mi-a fost cu atât mai greu pentru că lumea se aștepta să vin cu ceva nou, să fac lucruri interesante și bune pentru comună. Atunci mi-am dat seama că mi-am asumat o mare responsabilitate și de asemenea un mare risc, fie pentru a dezvolta comuna, fie a rămâne la stadiul la care am preluat-o”, spune Lucreția Cadar.

Ușor și cu treabă bună cum spune o vorbă bătrânească, fața comunei Deda avea să se schimbe treptat, hărnicia oamenilor și frumusețile naturale fiind completate cu un proces de modernizare a comunei.

„În 2005 am inaugurat o clădire modernă, clădire în care funcționează primăria comunei și astăzi. Acesta a fost începutul. A urmat asfaltările de drumuri, reabilitarea școlilor, căminelor culturale le-am dat o față nouă, încadrându-ne în ceea ce înseamnă cerințele europene de confort, de desfășurare a activităților educative și culturale. Deda, fiind o mare iubitoare de tradiții și de folclor, am folosit căminele drept o posibilitate de a promova tot ceea ce este vechi și tradițional în comuna Deda. Am realizat în acest sens și un muzeu, iar căminele culturale la ora actuală pot spune că sunt locul în care se pot desfășura activitățile culturale, spectacole, simpozioane și tot ceea ce înseamnă românesc pe raza comunei Deda”, spune Lucreția Cadar.

Dezvoltarea comunei Deda are în spate cifre mai mult decât edificatoare, dacă e să ne referim la utilitățile primordiale unui trai decent.

„90% din totalul de 45 kilometri de drumuri comunale cât însumează comuna Deda sunt asfaltate. La acestea se vor adăuga alți 3,6 kilometri de asfalt grație unui proiect depus la AFIR în decembrie 2023 în valoare de 6 milioane lei. Pentru că Deda este o comună dezvoltată, este nevoie și de investiții în ce privește asigurarea apei în întregime pentru locuitorii comunei. Prin Izvorul de la Donca asigurăm apa în acest moment pentru toate satele comunei, Bistra Mureșului, Filea și Pietriș. În momentul în care canalizarea celor 14 kilometri de la Bistra Mureșului și Pietriș va fi realizată, la care se adaugă cei 8,5 kilometri de canalizare la Filia, care în anul acesta va fi terminată se va finaliza Serviciu de apă și canal al comunei Deda în vederea deservirii populației”, explică primarul comunei Deda.

Deloc de neglijat este educația, capitol primordial pentru Primăria Deda.

„Școlile noastre sunt bine puse la punct astfel încât derularea activităților instructiv-educative se face în cele mai bune condiții. Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda va implementa un proiect în valoare de 20 de milioane de lei, investiție care înseamnă modernizarea, reabilitarea și dotarea liceului precum și realizarea unui al 3-lea nivel.

Tot la capitolul educație, avem în comuna Deda o grădiniță cu program prelungit foarte bine pusă la punct. Ca un corolar la toate acestea, în acest moment avem aprobată construirea unei creșe de capacitate mare de 110 locuri în satul Pietriș, comuna Deda”, spune primarul Lucreția Cadar.

Pe același nivel se află sănătatea

„Avem un dispensar medical nou care va fi pus în funcțiune în perioada următoare unde vor lucra trei medici specialiști. Acesta se află în imediata apropiere a sediului administratuv, în chiar centrul comunei Deda și va beneficia de condiții deosebite în ce privește practicarea medicinei. Avem două cabinete pentru medicii de familie și cabinete pentru doi medici stomatologi. De asemenea, avem în comuna noastră un centru medico-social unde sunt internați 35 de persoane, oameni bolnavi sau persoane fără un adăpost care își găsesc îngrijirea în acest centru. La finele acestui an capacitatea centrului va fi mărită la 50. De asemenea, avem și aici investiții și fonduri atrase în valoare 6 milioane de lei, ceea ce înseamnă un proiect prin PNRR de eficientizare energetică a centrului și modernizarea lui pentru asigurarea de condiții de ocrotire a celor bolnavi și a celor internați în acest centru, dar și pentru personalul de 22 de persoane care lucrează în acest centru”, spune primarul Lucreția Cadar.

Viitoarea stațiune turistică de interes local

Cadrul natural al comunei Deda nu putea să nu fie pus în valoare, aspect concretizat în viitoarea stațiune turistică de interes local.

„Avem stațiunea turistică de interes local aprobată de către Ministerul Turismului, condiție în care Valea Bistrei și întreaga comună se va dezvolta un mod deosebit pe această linie a turismului. În acest sens avem realizate un număr de aproximativ 20 de pensiuni care s-au înregistrat ca și agenți economici, cu posibilități de cazare și chiar de servire a mesei pentru doritorii care vor să parcurgă frumusețea Văii Bistrei, a localităților situate în preajma Munților Gurghiu și a Munților Călimani, Filea, Bistra Mureșului, Pietriș și Deda. Toate acestea înseamnă dezvoltare, locuri de muncă pentru cetățenii comunei Deda, respectiv un venit pentru îmbunătățirea condițiilor lor de viață. În acest sens, asigurăm în perioada imediat următoare asfaltarea drumului de pe Valea Bistrei pe o lungime de 9 kilometri. Canalizarea este introdusă pe Valea Bistrei, se lucrează momentan în Filea la canalizare care la nivelul comunei Deda însumează 14 kilometri de rețea, astfel încât la final circa 90% din comuna Deda va beneficia de această importantă utilitate. În acest moment se realizează un proiect pentru prelungirea canalizării pe o lungime de 2 kilometri. Până la kilometrul 5 avem canalizare, până la păstrăvăria de pe Valea Bistrei. De asemenea, se realizează extinderea rețelei de curent electric pe zona unde va fi stațiunea turistică, respectiv de la Păstrăvăria Bistra până la Izvorul Donca. PUZ-ul care stabilește tot ceea ce trebuie realizat în stațiunea turisticcă Valea Bistrei este de asemenea terminat prin care vor fi stabilite locurile pentru construirea de pensiuni. Acestea vor fi realizate într-un concept rustic tocmai pentru a păstra savoarea și tradiționalul locului. De asemenea, vor fi stabilite și localurile, respectiv restaurantele unde se va pune în valoare gastronomia tradițională care va putea fi savurată de turiștii care frecventează zona care nu sunt deloc puțini, chiar și în acest moment când nu avem stațiunea turistică realizată. Foarte mulți urcă pe Scaunul Domnului, pe Valea Bistrei grație traseelor turistice realizate în acest scop. Avem investitori care doresc să realizeze investiții, respectiv un parc de aventură, o telegondolă pe Valea Bistrei care să urce pe Scaunul Domnului și să coboare. De asemenea, ne gândim și la o pârtie de schi. În acest sens va trebui identificat terenul necesar pentru pârtia de schi pe o lungime de 1,5 kilometri. Stă în atenția noastră și o pârtie de bob. Toate acestea în acest moment sunt în plan în Planul Urbanistic Zonal care va fi pus în discuție la sfârșitul lunii mai, după care vom intreprinde măsurile pentru realizarea acestei stațiuni turistice”, spune primarul Lucreția Cadar.

Și lucrurile nu se opresc aici…

„Avem în vedere pista de biciclete cu o lungime de 2 kilometri care va deservi tot această stațiune turistică este printre proiectele care le realizăm în acest moment. Am realizat niște panouri turistice cu traseele turistice existente pe Valea Bistrei. De asemenea, tot ce înseamnă punct de interes turistic, fie că vorbim de trasee turistice, Scaunul Domnului, Cascada Cofu sau despre pensiunile din zonă, acestea pot fi accesibile cu ajutorul unei aplicații lansată de curând. Deda Turism este aplicația care reunește toate informațiile obiective turistice, traseele montane și locuri de cazare din zonă”, menționează Lucreția Cadar.

Viitorul sună cum nu se poate mai pozitiv pentru comuna Deda, dovadă stau cele 24 de proiecte pe fonduri europene și pe fonduri guvernamentale care urmează să fie puse în aplicare.

„Vorbim aici de căminele culturale din Filea și Pietriș, investițiile la centru medico-social, reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda în valoare de 20 de milioane de lei, dotarea liceului și a școlilor din comună cu calculatoare și tot ce este necesar în vederea modernizarea procesului de învățământ. Avem pe agenda de investiții creșa care vine în completarea asigurării unei educații copiii din comuna Deda și nu numai. Avem captarea izvorului Donca și extinderea rețelei de apă cu două bazine a 300 de metri cubi și corecția de 5 kilometri până pe Mesteceni Deda. Avem cele două canalizări care sunt în execuție în momentul de față, extindere canalizare Filea, extindere canalizare în satele Bistra Mureșului și Pietriș. Avem remiza de pompieri la care se lucrează și achiziția unei autospeciale de pompieri în valoare de 11,6 milioane lei din care fonduri proprii sunt 60% și 40% sunt bani care vin din fonduri europene. Avem proiectul pentru asfaltări pentru care am obținut finanțare, deci sunt o serie întreagă de proiecte. Cert este că avem semnate contracte de finanțare pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare a comunei Deda”, a subliniat Lucreția Cadar.

Continuitate înainte de toate

„Mi-am propus să merg mai departe pentru încă un mandat, având în vedere numeroasele proiecte care le avem la nivelul comunei Deda. În toată această perioadă de 20 de ani de când sunt primarul comune Deda, pot spune că m-am bucurat de o susținere în Consiliul Local în aprobarea proiectelor propuse spre realizare. Cred că cetățenii comunei Deda apreciază munca depusă de primarul comunei, de Consiliul Local, de echipa de colaboratori, salariați ai Primăriei comunei Deda. Se vede cu ochiul liber că Deda este o comună bine pusă la punct, o comună bine gospodărită”, a concluzionat Lucreția Cadar.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE