Femeile Mileniului III alături de refugiații ucrainieni Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 193 Vizualizări

Femeile Mileniului III alături de refugiații ucrainieni

În urmă cu cîteva zile Asociația Femeia Mileniului III  a inițiat, prin intermediul rețelelor sociale și media o campanie umanitară în sprijinul refugiaților ucrainieni.

Sediul Asociației s-a umplut de colete și sacoșe pline de alimente și dulciuri, de pături, perne și prosoape, de produse de igienă pentru femei și de jucării și cărți pentru copii; în contul bancar au intrat în fiecare zi sume mai mari sau mici din Tîrgu-Mureș dar și din București, din Londra și din Maryland cu mențiunea Donație pentru Ucraina sau donație pentru refugiații din Ucraina. Donațiile au venit din partea membrelor Asociației și prietenii acestora, dar și multe persoane necunoscute care au dorit să rămână anonime.

 „Prin intermediul Anei Marusceac, președinta filialei noastre din Sighetu Marmației, am intrat în legătură cu două dintre instituțiile cheie în primirea și sprijinirea refugiaților ucraineni: Biserica Ortodoxă Ucraineană și Mănăstirea greco-catolică Maica Îndurerată, ambele din Sighet. Pachetele donate de voi au fost descărcate la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Sighetu Marmației și repartizate pe categorii în magazii de unde vor pleca, pe măsură ce sunt solicitate, în diferite locații, atât la cei care-au fugit din calea războiului, cât și la cei care au rămas să-i țină piept” ne-a declarant Agatha Bianca Bogdan, președintele Asociației Femeia Mileniului III.

Preotul Lauruc Marius a vorbit despre munca lui și a voluntarilor care s-au strâns în jurul parohiei pentru a sprijini refugiații din Ucraina: “dovezile de solidaritate pe care le-am primit și le primim mereu sunt impresionante – dacă într-o zi cerem pături și pilote nu se termină bine ziua și avem sute de pături și pilote venite de pretutindeni; magaziile noastre se umplu repede, dar se și golesc la fel de repede. Orice ajutor este binevenit. Acum de exemplu avem nevoie urgentă de medicamente și în special de insulină, mâine va fi poate altceva mai urgent și mai presant.  Însă dincolo de toate aceste ajutoare binevenite și bineprimite, pentru că sunt necesare, extreme de necesare, ceea ce-și dorește în primul și-n primul rând fiecare dintre cei ce ajung aici este un suflet cu care să comunice, cu care să vorbească și căruia să-i împărtășească grozăviile prin care-a trecut. Puțini dintre cei ce se refugiază știu engleza sau alte limbi străine și imposibilitatea de a comunica le agravează suferința, tristețea și depresia. Ceea ce vedem și trăim noi aici în Sighet de 10 zile este incredibil, o mobilizare și o solidaritate extraordinară – primim voluntari vorbitori de ucraineana și rusă de peste tot, primim ajutoare din toată țara dar și din străinătate; îi așteptăm pe refugiați la vamă și apoi îi trimitem în centre de primire și în locuri de cazare sigure – niciodată nu am trimis pe nimeni fără să știm exact unde și la cine îi trimitem; mulți se oferă să-i găzduiască sau să-i transporte dar noi nu apelăm decât la cei pe care-i cunoaștem și în care avem încredere”.

Susținere zi de zi

La mănăstirea greco-catolică “Maica Îndurerată” – centru de primire a femeilor și copiilor refugiați ucraineni, femeile Mileniului III au luat legătura cu maica superioară Adriana:  “de mâncare nu trebuie, avem atât de multă cât nu a mai fost niciodată în cămările mănăstirești,  dar avem alte trebuințe. Acum a venit din Odessa preotul greco-catolic militar Volodomer Juk – dacă veniți mâine încoace vă dau lista cu cele trebuincioase pentru cei ce-au rămas acolo, să ție piept războiului: produse de igienă și saci de dormit, lanterne și medicamente – calmante și antiinflamatoare, bandaje anestezice și antibiotice si garouri și truse de perfuzii”. Lista e lungă, e foarte lungă, dar reușim să acoperim câteva poziții.

Florin Marusceac, preotul greco-catolic care îl însoțește pe Volodomer Juk ne relatează cele spuse de preotul militar: “Zboară cu elicopterele la altitudine joasă numai ca să ne sperie, să semene teroare. Ne adăpostim prin subsoluri și când ieșim la suprafață numa ce vedem că blocul nostru nu mai este – a dispărut – au rămas ruine. E jale mare în Ucraina, dar luptăm și nu ne lăsăm.”

Nu ne lăsăm nici noi, Femeile Mileniului III și continuăm să susținem – zi de zi – Ucraina.

Donațiile în lei și sau euro pot fi făcute în conturile:

RO58BRDE270SV07227672700 – cont LEI

RO49BRDE270SV10323122700 – cont EURO

cu mențiunea “UCRAINA”

Din donații se va cumpăra exact ceea ce solicită cei de la biserica ortodoxă și mănăstirea greco-catolică din Sighetu Marmației care se confruntă zi de zi cu o situație fără precedent în istoria locului.       

Informații și detalii suplimentare la tel 0741210820 (Agatha Bianca Bogdan)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE