Bugetul orașului Luduș, aprobat Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Bugetul orașului Luduș, aprobat

În acest an, spre deosebire de alți ani în care aprobarea bugetului era amânată, din diferite motive pe o perioadă mai lungă de timp, bugetul orașului, acest document de o mare însemnătate pentru toți locuitorii, a fost aprobat în ziua de 10 februarie. Și, pentru a da un plus de importanță și de solemnitate, la ședința Consiliului Local a participat și prefectul județului Mureș, Mara Togănel, care a afirmat că se bucură să îi revadă pe aleșii locali, cei care conduc administrația publică locală: „Țin foarte mult să particip la ședințele Consiliilor Locale și în special la cele de buget. Trebuie să reluăm acele întâlniri cu administrațiile locale din teritoriu”.

Un buget corect

După ce președintele de ședință, Adrian Banea, a anunțat cele două absențe motivate din rândul consiliilor locali a dat cuvântul șefului Biroului „Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane”, Maria Suciu, care a prezentat pe scurt Raportul de specialitate privind aprobarea bugetului local pe anul 2022.

La capitolul „Discuții” au avut intervenții consilierii locali Enyedi Mihai (Repartizarea cheltuielilor de întreținere a școlii), Alin Coman (Veniturile proprii sunt mai mici decât cheltuielile; Se alocă prea mulți bani pentru transportul public de călători; Se investește prea puțin), Adrian Deteșan (Condițiile de trai în cartierul Arizona sunt ca în anii 90; Nu au asfalt pe străzi; Șantierul Judecătoriei este aproape), Cornel Herepean (Au crescut cheltuielile de personal; Cheltuielile salariale sunt prea mari; Banii puteau fi folosiți pentru investiții în cartiere, Gelu Puia (Probleme ale cartierului Gheja).

Pentru fiecare nemulțumire expusă, de altfel, acestea fiind probleme vechi, prezentate și în alte ocazii, primarul Cristian Moldovan a acordat răspunsurile corespunzătoare. După încheierea discuțiilor, consilierii locali au aprobat cu 12 voturi „pentru” și cu trei „împotrivă” (consilierii PNL Alin Coman, Adrian Deteșan și Ioan Călugăr) bugetul  local al orașului Luduș pentru anul 2022 în sumă de 83.574.000 de lei la partea de venituri, cu cele două secțiuni, respectiv suma de 35.287.000 de lei la secțiunea de funcționare și 48.287.000 de lei la secțiunea de dezvoltare și în sumă de 83.652.000 de lei la partea de cheltuieli, cu cele două secțiuni, 35.287.000 de lei la secțiunea de funcționare și 48.365.000 de lei la secțiunea de dezvoltare, cu un deficit bugetar de 78.000 de lei la secțiunea de dezvoltare care este acoperit din excedentul anilor precedenți; Utilizarea excedentului bugetar al anilor precedenți în sumă de 78.000 de lei pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare în anul 2022; Bugetul creditelor interne pentru anul 2022 în sumă de 8.076.000 de lei pe secțiunea de dezvoltare; Bugetul instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii în sumă de 443.000 de lei la venituri secțiunea de funcționare și 532.000 de lei la cheltuieli secțiunea de funcționare; Bugetul instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii în sumă de 56.534.000 de lei la venituri, respectiv suma de 45.815.000 de lei secțiunea de funcționare și 10.719.000 de lei la secțiunea de dezvoltare și 60.869.000 de lei la cheltuieli, respectiv suma de 48.443.000 de lei secțiunea de funcționare și 12.426.000 de lei secțiunea de dezvoltare, deficitul bugetar de 4.335.000 de lei din care 2.628.000 de lei secțiunea de funcționare și 1.707.000 de lei secțiunea de dezvoltare este acoperit din excedentul anilor precedenți.

Apel la seriozitate

„Vă felicit pentru că ați aprobat bugetul pentru acest an și acum cred că trebuie să depășim anumite chestiuni și în etapa următore să discutăm despre proiecte cu adevărat importante”, a punctat prefectul Mara Togănel care a dorit să știe cum sunt văzute la Luduș proiectele PNRR și „Anghel Saligny”, proiecte majore ale orașului Luduș pentru anul 2022: starea cartierelor, Poliția, învățământul, cultura și altele.

„Dacă noi nu suntem conștienți că anul acesta ne oferă o oportunitate unică de a accesa niște fonduri importante, fie că vorbim de PNRR sau de „Anghel Saligny”, atunci vom vorbi doar despre teme minore. Trebuie să fim extrem de serioși în abordare și să ne concentrăm în mod unitar pe proiectele majore ale orașului”, a precizat prefectul Mara Togănel.

În continuare, primarul Cristian Moldovan a prezentat pe larg politica economică a administrației locale, amintind cele mai importante proiecte, unele cu termen de realizare apropiat, dar și despre unele neîmpliniri în procesul amplu și complicat de obținere a finanțărilor necesare.

Ședința Consiliului Local în care s-a aprobat bugetul orașului Luduș pe anul 2022 s-a încheiat cu mesajul prefectului Mara Togănel, un vechi și statornic prieten al orașului Luduș: „Aveți un sprijin în Instituția Prefectului Județului Mureș, colaborarea dintre noi este bilaterală, continuați să vă înțelegeți și să vă stabiliți puncte comune în activitate. Este bine că ați aprobat astăzi bugetul orașului. Lucrurile încep să se schimbe în bine, să trecem la treabă! Succes!”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE