Ofertă educațională inovativă la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” din Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1062 Vizualizări

Ofertă educațională inovativă la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” din Târgu Mureș

Facultate aproape unică la nivel de țară datorită compoziției domeniilor de studiu pe care le administrează, Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior” din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș oferă o multitudine de domenii care să-i ajute pe proaspeții absolvenți de liceu să își aleagă viitorul parcurs profesional în specializări umaniste, socio-umane sau științele educației ori sportive.

Ofertă educațională pentru o multitudine de domenii

Facultatea derulează la nivelul studiilor universitare de licență opt programe de studii în șase domenii diferite, cu durata de trei ani:  Istorie; Limba și Literatura Română-Limba și Literatura Engleză; Limbi Moderne Aplicate (Engleză, Franceză, Germană, Italiană); Comunicare și Relații Publice; Comunicare și Media Emergente; Studii de Securitate; Educație Fizică și Sportivă; Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar.

Oferta educațională s-a dorit să conțină programe de de studii noi, inovative, capabile să răspundă provocărilor lumii contemporane, actualizând, în același timp, curriculum de studii, metodele de predare și resursele educaționale.

Alături de programele de studii de licență, oferta educațională cuprinde și un Program pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, cu durata de un an de zile.

La finalul facultății, studenții se pot îndrepta spre programe masterale, care cuprind o ofertă de studii sincronizată cu universitățile occidentale de top ale momentului. Între programele de masterat oferite se află Scriere Creatoare și Compoziție Digitală, Traducere Multimodală, Istorie și Turism Cultural, Educație Fizică și Consiliere Sportivă. Pentru unele domenii de studiu există posibilitatea continuării procesului de formare la nivel de doctorat, unde absolvenții de master sunt ghidați pe un traseu al cercetării și li se deschid numeroase oportunități de a se integra în dinamica occidentală a studiului academic, fiind posibile mobilități internaționale, participări la conferințe și doctorate în cotutelă cu universități din străinătate.

Oportunități pentru dezvoltarea profesională

Parcursul educațional al studenților se desfășoară într-o bază modernă de învățământ, cu un colectiv didactic înalt calificat, dotări tehnice și logistice, laboratoare, mijloace moderne de predare. Studenții înscriși la programul de studii Educație Fizică și Sportivă au la dispoziție o bază sportivă modernă necesară pregătirii viitorilor specialiști în domeniul educației fizice și sportului. Studioul TV complet echipat, Muzeul Universității sunt alte obiective importante ce vin în ajutor pentru practica studenților. La Limbi moderne există aparatură de traducere consecutivă/simultană modernă și profesională pentru familiarizarea studenților cu tehnologiile cu care se vor întâlni în profesia lor viitoare.

Facultatea are numeroase parteneriate cu universități din Uniunea Europeană și nu numai privind oportunitățile studenților de a studia în străinătate prin programul Erasmus+ și alte programe de mobilitate internaționale. Nu în ultimul rând, pentru efectuarea stagiilor de practică studenții sunt inserați încă din primii ani de studiu în companii, echipe de televiziune, redacții de reviste, edituri, merg pe șantiere arheologice, în biblioteci, sunt înscriși în manifestări sportive și în cluburi sportive, se implică în organizarea de evenimente academice. Astfel, au șansa să iasă de pe băncile Facultății cu o experiență substanțială în domeniile pentru care se pregătesc.

Competențe transversale, necesare pe o piață a muncii dinamică

Posibilitatea de a avea multe domenii în cadrul unei singure structuri a permis revizuirea ofertei educaționale astfel încât să fie mai bine corelată cu piața muncii și să fie oferite o serie de competențe din mai multe domenii de studiu. În afară de competențele profesionale ce țin de standardele ocupaționale pentru care se pregătește prioritar prin programul de studiu, studentul la Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior” din Târgu Mureș poate opta pentru a studia discipline opționale care să-i ofere o serie de competențe suplimentare, căutate pe o piață a muncii dinamică, și care să-i constituie un patrimoniu pe care să îl folosească în viața profesională educațională.

”Din punctul de vedere al șanselor de angajare, toți absolvenții Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” au o paletă destul de bogată de opțiuni. Indiferent de domeniul ales, absolvenții Facultății noastre își construiesc cariere în institute de cercetare, în mass-media, devin antreprenori culturali, traducători, responsabili în PR, funcționari în instituții publice naționale și internaționale, în organizații internaționale guvernamentale și non-guvernamentale și, în orice caz, experiența îmi spune că absolvenții de specializări umaniste, socio-umane sau din domeniile științelor educației ori sportive pot să se adapteze cu maximă ușurință în orice domeniu. În ultimii ani Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” a acordat o atenție sporită acestui aspect, realizând o reformă curriculară orientată spre corelarea cu principalele centre universitare din lume, dar și cu nevoile și solicitările pieței muncii din România. De aceea, alături de competențele specifice fiecărui domeniu de studiu, s-a acordat o mare atenție dezvoltării unor competențe transversale din ce în ce mai importante pe o piață a muncii dinamică. Competențele lor de comunicare, cunoașterea unor culturi, literaturi, a istoriei și sistemelor politice, a mentalităților, a strategiilor de relații publice, le conferă atuuri semnificative pentru viitorul lor profesional”.

Prof. Univ. Dr. Giordano Altarozzi, Decan, Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior”, UMFST

(A.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE