Se schimbă ora. Nu uita! Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 348 Vizualizări

Se schimbă ora. Nu uita!

Săptămâna aceasta, România trece la ora de vară. Schimbarea are loc în ultimul weekend din luna martie – adică în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00, adică dormim mai puţin. În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

Potrivit specialiștilor, introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Citește și https://www.zi-de-zi.ro/2022/03/23/cum-si-a-petrecut-ziua-de-nastere-o-fetita-din-ucraina/

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă. A menţionat într-o satiră că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul. Acesta a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. Majoritatea programelor care țin de o oră exactă sunt afectate, atunci când se schimbă ceasul, acesta fiind și motivul pentru care ora se schimbă într-o zi de duminică, majoritatea instituțiilor fiind închise, iar persoana are la dispoziție o zi întreagă pentru a sesiza și a se adapta la schimbarea orei. Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE