Expoziție printre linii și amintiri la Camera K’arte Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

Expoziție printre linii și amintiri la Camera K’arte

Camera K’arte a găzduit vineri, 25 martie expoziția artistei Irina Spînu denumită „Between the lines”. Debordând de o estetică aparte, lucrările artistei au purtat vizitatorii în realități paralele, care mai de care mai alambicate prin forma gândului materializat în forme geometrice atipice. Irina Spînu trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Originară din Ploieşti, a studiat pictură cu Ştefan Câlţia la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, absolvind master în 2010 şi licență în 2008.

”Picturile Irinei Spînu, croșetări meticuloase de structuri deopotrivă fragile și monumentale (vestimentare sau arhitecturale?), sunt un soi de vestigiu intim, de relicvă a ceva nu a existat niciodată. În ciuda structurilor bine articulate pe care le vedem, artista nu documentează sau radiografiază aici universul material ci provoacă un joc vizual, construiește cu abilitate și răbdare o pânză efemeră a Penelopei, o abundență de volumetrii și suprafețe pe care le privim vrăjiți doar pentru a ne aminti că totul e o iluzie. Aceste urme textile se pliază și se integrează în forme geometrice și aduc în prim plan problema conservării, fragilității și a vulnerabilității. Țesătura ne spune întotdeauna ceva despre oameni, îi plasează într-un context social. Este, de fapt, un câmp deschis de informație privitoare la cultură, stilul de viață și istoria unei comunități. Firele subțiri se împletesc și despletesc mereu acționând ca o limbă străveche ce reușește să fie descifrată și reușește să reziste timpului”, se specifică în textul de sală al expoziției.

Emoție printre rânduri

În afară de emoția specifică inevitabil transmisă prin pânza lucrată meticulos, 

în Camera K’arte s-a simțit ceva special. Un grup de copii coordonat de Irina Spânu în atelierele susținute online, au invadat spațiul cu freamătul lor viu și colorat. Surpriza și-a atins obiectivul, astfel că artista nu și-a putut opri lacrimile ce exprimau recunoștință și dragostea față de micii învățăcei. Fragilitatea și vulnerabilitatea au fost prezente atât în planul fizic cât și în cel estetic.

„ Mi-ați făcut o mare surpriză, nu știu cum v-ați gândit să puneți la cale treaba asta, să veniți, dar m-ați făcut aproape să plâng”, a transmis artista copiilor prezenți la vernisaj.

Lucrările Irinei Spânu au luat naștere, așa cum a explicat, prin retrăirea amintirilor din copilărie. Laitmotivul operelor sale fiind ghemul de lână care se desfășoară nestingherit.

„ Bunica mea făcea tot felul de hăinuțe, croșeta și acesta era timpul pe care îl petreceam cu ea. De la ghemul de lână pe care la un moment dat l-am pictat, am început să îl transform, să merg mai departe cu aceste fire și ele au luat mai multe drumuri. Nu putem spune că mai recunoaștem neapărat un ghem, dar ideea aceasta de fir de lână sau de orice altceva s-a păstrat. Practic vreau să aduc în prim-plan faptul că amintirile sunt foarte fragile și ar trebui să avem grijă de ele, cu atât mai mult cu cât le asociem cu timpul petrecut cu cineva”, a mai împărtășit artista. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE