Conferință dedicată lui Brâncuși, la Palatul Culturii Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 115 Vizualizări

Conferință dedicată lui Brâncuși, la Palatul Culturii

Muzeul Județean Mureș organizează marți, 5 aprilie, o conferința specială intitulată „Cale spre Brâncuși”, dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuși. Conferința va fi susținută de  sculptorul Dorel David Morar, muzeograf la Secția de Artă a muzeului și va avea loc începând cu ora 18.00, în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș. Intrarea este liberă.

„În cadrul acestei conferințe se urmărește o prezentare a limbajului brâncușian, a alfabetului acestui limbaj, cu referire la opera artistului Constantin Brâncuși. Sculptorul Dorel David Morar propune o privire dintr-o altă perspectivă, cea din interiorul culturii române, de unde, date devenite clișeu se schimbă radical”, au transmis organizatorii evenimentului.

Sunt punctate două afirmații care pot stârni o mare curiozitate: „Brâncuși nu a adus noutăți în sculptura românească, ci a făcut saltul de la cultura minoră la cultura majoră, în cadrul aceleiași identități culturale”. A doua afirmație: „Țăranul român, înainte de poluare și de mutilare a mătcii sale stilistice, avea acces la limbajul lui Brâncuși; îl pricepea, și, în mod esențial, avea acces la opera lui. Îi era familiară. Acest lucru derivă din faptul că opera lui Brâncuși, ca și spiritualitatea țărănească, aparțin aceluiași fond de duh oriental”.

Sunt invitați să participe la conferință cei cărora aceste afirmații le-au stârnit curiozitatea și care doresc sa descopere o altă perspectivă în care este creionat talentul brâncușian.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE