Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: ”Aeroportul din Târgu Mureș are potențial de creștere”  Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 574 Vizualizări

Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: ”Aeroportul din Târgu Mureș are potențial de creștere” 

Deputatul USR de Mureş Adrian Giurgiu consideră că aeroportul din Târgu Mureș trebuie să devină mai accesibil pentru pasageri, operatori economici și companii aeriene. Deputatul mureșean a fost într-o vizită de lucru la aeroport și a discutat cu directorul Andrei Peti despre planurile de dezvoltare. 

Aeroportul din Târgu Mureș are potențial de creștere și acest lucru este dovedit de cifrele anului 2015, când aproape 350.000 de pasageri au utilizat aeroportul din Târgu Mureș, în timp ce în 2016 aeroportul  a înregistrat aproape 300.000 de pasageri. 

„Consider că aeroportul nostru poate ajunge din nou la aceste cifre. Am mers recent într-o vizită de lucru la aeroport, pentru a discuta cu directorul Andrei Peti despre planurile de viitor. I-am prezentat inclusiv o serie de idei pe care dacă le-am implementa avem mari șanse să atragem companii aeriene la Târgu Mureș și a crește numărul pasagerilor”, a explicat deputatul USR Adrian Giurgiu. 

Declinul aeroportului din Târgu Mureș a început în 2017, când din cauza închiderii pentru o serie de lucrări de reabilitare, aeroportul a fost nefuncțional mai bine de un an și jumătate. Companiile aeriene au fost astfel nevoite fie să-și suspende cursele, fie să le mute pe aeroportul din Cluj Napoca. La reluarea zborurilor, în august 2018, din păcate, unele curse au rămas la Cluj, în detrimentul aeroportului mureșan. 

În acest moment o singură companie operează un număr redus de curse regulate. În programul estival vor exista și o serie de curse charter către destinații de vacanță. Însă, aeroportul trebuie să crească numărul operatorilor de zbor care să deservească regulat destinații europene și nu numai.

Pistă mai lungă și terminal de pasageri prietenos

Discuțiile dintre deputatul mureșan și directorul aeroportului s-au concentrat în principal pe planurile actuale de extindere a pistei aeroportului, de extindere terminalului de pasageri și crearea unei infrastructuri care să faciliteze accesul auto la aeroport pentru pasageri – fie cu mașina personală, fie cu o linie de transport în comun. 

„Am fost plăcut surprins de faptul că există în lucru multe studii de fezabilitate pentru o serie de lucrări care să transforme total aeroportul din Târgu Mureș și să-l facă mai atractiv pentru companiile aeriene și pentru pasageri. Extinderea pistei este foarte importantă, pentru că ai crește lungimea de la 2000 la 2580 de metri înseamnă din start că vor putea ateriza și aeronave cu o capacitate de transport pasageri mai mare, dar și aeronave de transport marfă – cargo”, a spus deputatul. 

Traficul cargo este inclus în toate planurile de viitor ale aeroportului. În acest moment există în lucru un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Terminal Cargo, inclusiv platforma si cale de rulare.

„Consider că proximitatea Autostrăzii Transilvania permite un trafic de marfă facil pentru companiile aflate pe o rază de 50 de kilometri față de aeroport, mărfurile putând ajunge din/spre aeroport în numai 30 de minute. Este un mare avantaj al aeroportului”, a mai spus Adrian Giurgiu. 

Deputatul USR de Mureș utilizează aeroportul din Târgu Mureș de fiecare dacă când se poate. Spune că de multe ori și-a ales o destinație de vacanță din lista destinațiilor operate de pe aeroportul natal pentru a evita o deplasare la Cluj sau București. Ca pasager consideră că este loc de îmbunătățiri în ceea ce privește experiența din terminal. 

„Pe termen scurt, m-aș bucura să văd transformarea terminalului de pasageri într-unul ceva mai prietenos. Am zburat de multe ori de aici și cred că este loc de îmbunătățiri. Cred că se pot crea zone de recreere pentru adulți și o zonă de joacă pentru copii, dar și înlocuirea actualelor scaune de așteptare cu unele noi, moderne și mai confortabile”, a explicat acesta. 

Acces auto facil și tarife de parcare atractive

Din punct de vedere al pasagerilor, deputatul USR consideră că aeroportul trebuie să se concentreze pe creșterea accesibilității pentru pasageri. 

„În discuția cu directorul aeroportului am menționat că este foarte importantă modificarea infrastructurii rutiere și crearea unui sens giratoriu pe drumul european E60 pentru o rapiditate a traficului dinspre Târgu Mureș, dar și al celor care vin la aeroport via Autostrada Transilvania”, consideră deputatul USR de Mureș. 

În plus, politicianul a mai prezentat o soluție pentru transferul pasagerilor din și spre aeroport, considerând că este o soluție complementară cu modificarea infrastructurii rutiere: crearea unei linii de transport în comun între oraș și aeroport. „Aeroportul neavând în acest moment un număr mare de curse operate zilnic, orarul acestei linii de autobuz ar trebui să fie sincronizat cu cel al zborurilor. Astfel se poate asigura un tranzit facil din și spre aeroport”, a explicat deputatul. 

Aeroportul a luat deja o măsură pentru cei care vin cu mașina personală, scăzând tarifele pentru parcare. Adrian Giurgiu consideră că este o soluție foarte bună. „M-am bucurat să văd că primele zece minute sunt gratuite. Este un standard denumit Kiss & Fly și este practicat pe multe aeroporturi internaționale”. Tarifele se situează între 6 lei (maxim 2 ore) și 65 lei (maxim 7 zile). Aceste tarife sunt competitive atât pentru cei care staționează pe termen scurt, cât și pentru cei care vor să lase mașina la aeroport când pleacă din țară și să o preia la retur.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE