Colegiul „Petru Maior”, de la proverbe românești la solidaritate internațională  Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 363 Vizualizări

Colegiul „Petru Maior”, de la proverbe românești la solidaritate internațională 

Una dintre metodele prin care putem exersa competențele deprinse la clasă și de a dezvolta sentimentul de conexiune la comunitate, la umanitate este implicarea elevilor în proiecte internaționale. În acest context, elevii Colegiului „Petru Maior” din Reghin desfășoară în această perioadă proiectul internațional eTwinning „Wikidioms”. În proiect sunt implicați elevii clasei a VI-a, alături de elevi  din Germania, Spania și Turcia. Proiectul are ca scop educarea elevilor cu privire la siguranța în mediul on-line, dezvoltarea creativității și apropierea de alte culturi prin intermediul proverbelor.

Potrivit reprezentanților Colegiului ”Petru Maior”, proverbele  selectate de elevi în urma dezbaterilor și a vizitelor la biblioteca școlii și la Muzeul „Anton Badea” din Reghin au fost  traduse în limba engleză, explicate, ilustrate și  încărcate pe pagina web Wikidioms pentru a putea fi accesate de oricine dorește să afle mai multe informații despre  proverbe și despre cunoașterea umană devenită înțelepciune. Pentru că acest proiect presupune muncă în echipă și cercetare, au fost implicate mai multe echipe de elevi și profesori. Ilustrarea proverbelor a fost realizată de elevii mai mari, elevi din ciclul gimnazial și liceal conduși de domnul profesor Eduard Csupan. Proiectul eTwinning Wikidioms este un proiect extracurricular ce abordează învățarea  pe baza atașamentului și a stării de bine.

„Ne străduim prin intermediul proiectului eTwinning să concepem activități sau să creăm contexte în care elevii noștri să învețe cu drag. Facem acest lucru construind activități în care valorizăm creativitatea ca dialog între idei și mijloacele pe care elevii  le au pentru a  pune în valoare ceea ce știu, pentru a realiza ceva de care să fie mândri”, a precizat  Veronica Șandor, profesoară de Limba Română în cadrul Colegiului „Petru Maior” Reghin.

Proiectul care are ca scop realizarea unei colaborări între școli diferite în cadrul căreia să primeze schimbul de bune practici, a debutat cu prezentarea echipelor, a școlilor, a orașului și a comunităților din care fac parte școlile implicate în proiect. 

„A fost realizat și un concurs de logo-uri care a fost câștigat de elevii Colegiului „Petru Maior”, apoi fiecare țară a selectat o listă de proverbe care la rândul lor au fost traduse în limba engleză iar până la finalul proiectului vor fi traduse în alte 5 limbi de către echipele implicate în proiect și ilustrate. Elevii vor concepe diferite jocuri online ce vor avea ca tematică proverbele încărcate pe platforma proiectului”, a declarat prof. Veronica Șandor.

Proverbe ucrainene

În semn de solidaritate cu situația vecinilor ucraineni, elevii Colegiului „Petru Maior” Reghin au încărcat și o serie de proverbe ucrainene care au fost ilustrate prin concurs de către partenerii  din Turcia. De apreciat a fost munca elevilor pe platforma Wikidioms, aceștia utilizând un limbaj  informatic specific pe care l-au învățat urmărind tutoriale realizate în cadrul acestui proiect.   

„Activitățile proiectului au urmărit atât promovarea  unor valori și competențe culturale comune elevilor și școlilor implicate cât și a elementelor specifice, printr-un schimb de experiență concretizat prin activități practice”, a conchis Veronica Șandor.

Melisa Biriș, clasa X-a C
Farkas Marta, clasa X-a B
Melisa Biriș, clasa X-a C

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE