Noutăți despre legislația din domeniul urbanismului și PUG-ul Târgu Mureșului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 560 Vizualizări

Noutăți despre legislația din domeniul urbanismului și PUG-ul Târgu Mureșului

Aproximativ 50 de reprezentanți ai principalelor companii mureșene care dezvoltă proiecte imobiliare, ai unor instituții publice și profesioniști din domeniile conexe construcțiilor, imobiliarelor și arhitecturii au participat luni, 23 mai, la conferința ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă.”

Evenimentul a fost organizat în incinta restaurantului ”Cocoșul de Aur” din Târgu Mureș de către echipa cotidianului Zi de Zi și a revistei economice Transilvania Business cu scopul de a dezbate public și interactiv proiectele care transformă orașul, viața oamenilor și economia mureșeană, precum și de a prezenta cele mai atractive proiecte imobiliare și cele mai importante investiții de pe piața construcțiilor mureșene.

Cod nou al amenajării teritoriilor, urbanismului și construcțiilor

Despre principalele provocări aduse de noua legislație din domeniul urbanismului a vorbit Daniela Florina Miheț, arhitectul șef al Municipiului Târgu Mureș, care a prezentat principalele modificări propuse de noul Cod al amenajării teritoriilor, urbanismului și construcțiilor, act normativ aflat în dezbatere publică începând din luna aprilie 2022.

”Principalul scop a fost acela de simplificare a procedurilor, de reducere a birocrației, ceea ce ne dorim cu toții, dar și de corelare a legislației. Practic, acest nou Cod va înlocui cele trei mari legi pe care le aplicăm zilnic cu toții: Legea autorizării în construcții, Legea urbanismului și Legea calității în construcții, plus normele de aplicare aferente. Pe partea de simplificare a procedurilor, dau două exemple: scurtarea termenelor de emitere a actelor, în special a certificatelor de urbanism, de la certificatul de urbanism de informare la maxim cinci zile, emiterea unui certificat de urbanism comun pentru documentația de urbanism PUZ și pentru autorizări în construcții, ceea ce înseamnă că odată cu emiterea acestui certificat puteți obține o serie de avize comune și pentru etapa de Plan Urbanistic Zonal și pentru partea de autorizări”, a prezentat arh. Daniela Florina Miheț.

De asemenea, participanții la conferință au fost informați cu privire la principalele demersuri care au ca obiectiv digitalizarea activității din domeniul urbanistic în instituțiile publice din România.

”Se vor crea două platforme naționale: o platformă pe parte de urbanism – Observatorul Teritorial Național care va integra toate documentațiile de urbanism la nivel național și aici mă refer la planuri de amenajare a teritoriului, la PUG-uri, la planuri urbanistice zonale indiferent de inițiatorul lor, dacă este privat sau public. O altă platformă națională va permite accesarea primăriilor la depunerea de cereri, certificate de urbanism, pentru autorizație de construire și pentru diverse alte documente necesare avizării, aprobării și autorizării lucrărilor de investiții. Până însă se va realiza această platforma națională noi avem la nivelul municipiului în derulare un proiect cu fonduri europene pentru a oferi o astfel de platformă locală care va integra inclusiv semnătura electronică digitală”, a detaliat arh. Daniela Florina Miheț.

Referindu-se la problemele de personal de specialitate existente în instituțiile publice, arh. Daniela Florina Miheț a anunțat că noul Cod aflat în dezbatere publică are în vedere înființarea unor agenții de planificare la nivel regional ”unde vor putea fi angajați specialiști cu statut de funcționari publici care să se ocupe de documentații de urbanism, de PUG-uri, de PUZ-uri pentru Plan General Arhitectonic și de Urbanism pentru autorități publice locale.”

Noul PUG, depus la Ministerul Dezvoltării

Nu în ultimul rând, arh. Daniela Florina Miheț a făcut o prezentare rezumativă despre noul Plan Urbanistic General al municipiului Târgu Mureș.

”De-a lungul anilor, Planul Urbanistic General a fost prezentat, dezbătut, au fost organizate diverse grupuri de lucru la care ați participat și o parte dintre dumneavoastră, a existat o consultare publică finală înainte de depunerea la Ministerul Dezvoltării, după ce au fost obținute avizele anterioare și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să intrăm în Consiliul Local și să solicităm aprobarea PUG-ului. Așa cum prevede legea, PUG-ul dacă se va aproba va conține o referire la documentațiile de urbanism aprobate anterior, Planurile Urbanistice Zonale de dezvoltare a unor zone rezidențiale vor avea o valabilitate, conform legii, în baza cărora veți putea obține în continuare autorizație de construire”, a afirmat arhitectul șef al Municipiului Târgu Mureș.

”PUG-ul are conex o strategie de dezvoltare teritorială a municipiului Târgu Mureș care conține acel plan de acțiune cu o listă de proiecte de investiții publice, practic toate acele proiecte pe care le-ați văzut în Masterplan, dar și celelalte proiecte care se referă la dezvoltarea de astfel de infrastructuri publice în afara celor de mobilitate sunt cuprinse în această listă. O mare parte din aceste proiecte sunt în diverse stații de elaborare, de studii de fezabilitate, unele au finanțare, urmând să se implementeze în perioada următoare. Pentru altele încă se facă surse de finanțare, iar cele mai mici probabil că vor fi realizate din bugetul local”, a detaliat arh. Daniela Florina Miheț.

Alex TOTH

Foto: Bristena

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE