INTERVIU. Multiple proiecte importante în comuna Fântânele Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 178 Vizualizări

INTERVIU. Multiple proiecte importante în comuna Fântânele

Primarul comunei Fântânele, József Varga, a oferit un interviu cotidianului Zi de Zi în care a prezentat detalii despre bugetul unității administrativ-teritoriale pentru anul 2022, precum și despre nenumăratele investiții preconizate pentru anul în curs. Totodată, József Varga a oferit informații cu privire la excedentul bugetar din anul 2021 care va fi destinat atât pentru acoperirea golurilor de casă al secțiunii de funcționare cât și pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare, și a informat care a fost gradul de colectare a taxelor și impozitelor pe anul 2021.

Reporter: Vă rog să prezentați principalele coordonate ale bugetului unității administrativ-teritoriale pe anul 2022: venituri și cheltuieli, sectiunea de dezvoltare și sectiunea de funcționare.

József Varga: Principalele coordonate ale bugetului comunei Fântânele pe anul 2022 sunt: venituri totale în valoare de 17.229.000 de lei, din care pentru secțiunea de funcţionare 6.524.000 de lei, iar pentru secţiunea de dezvoltare 10.705.000 de lei. Cheltuieli totale în valoare de 18.923.000 de lei, din care pentru secțiunea de funcţionare 6.524.000 de lei iar pentru secțiunea de dezvoltare 12.399.000 de lei.

Rep.: Ce sumă ați alocat pentru investiții în anul 2022 și care sunt principalele investiții preconizate a se desfășura în acest an?

J.V.: Suma alocată pentru investiții este de 12.399.000 de lei, respectiv cheltuiala de la secțiunea de dezvoltare. Principalele investiții preconizate a se desfășura în acest an sunt următoarele: ,,Construire creşă tip mic sat Fântânele, comuna Fântânele, județul Mureș”, ,,Creşterea eficienţei energetice a clădirii Școlii Gimnaziale din Fântânele și Grădiniței cu Program Normal și Program Prelungit în localitatea Fântânele, județul Mureș”, ,,Dezvoltarea capacității de management prin digitalizarea proceselor administrative, în comuna Fântânele, județul Mureș”, ,,Achiziţionare statuie și montare în parcul de lângă dispensarul uman din localitatea Fântânele”, ,,Achiziţionare microbuz nepoluant pentru comuna Fântânele, județul Mureș”. Totodată, și următoarele proiecte se află pe listă pentrul anul 2022: ,,Achiziționare două laptopuri pentru administraţie”, ,,Achiziționare șase bucăți de hotă pentru căminele culturale din comună”, ,,Achiziționare șase aragaze cu patru arzătoare pentru căminele culturale din comună”, ,,Achiziţionare un autogeizer pentru căminul cultural din localitatea Călimănești”, ,,Extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare menajeră în comuna Fântânele, județul Mureș”, ,,Introducerea gazelor naturale în gospodăriile oamenilor din localitățile Cibu și Roua”, ,, Construire patru stații de încărcare pentru mașinile electrice în comuna Fântânele, județul Mureș”.

Rep.: Care este din punctul dumneavoastră de vedere principala provocare administrativă a acestui an?

J.V.:  Principala provocare administrativă a acestui an este lipsa fondurilor financiare pentru continuarea, respectiv terminarea investițiilor începute și realizarea investițiilor planificate.

Rep.: Ce prevede bugetul pe anul 2022 vis a vis de școli și educație?

J.V.:  Vis a vis de școli și educație, bugetul se ridică la suma de 626.000 delei, reprezentând cheltuieli cu bunuri și servicii, respectiv bursele școlare acordate în valoare de 63.000 de lei.

Rep.: Există vreun excedent bugetar din anii anteriori? În caz afirmativ, vă rog să precizați destinația acestuia.

J.V.: Excedentul bugetar al anului 2021 se ridică la 1.994.000 de lei, din care 300.000 de lei destinat pentru acoperirea golurilor de casă al secțiunii de funcționare iar restul de 1.694.000 de lei fiind destinat finanțării secțiunii de dezvoltare.

Rep.: Care a fost gradul de colectare a taxelor și impozitelor pe anul 2021 și care este obiectivul stabilit pentru acest an? Cum stimulați agenții economici și cetățenii să își achite obligațiile fiscale?

J.V.: Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor la nivelul U.A.T. Fântânele pe anul 2021 a fost de 82%, iar obiectivul stabilit pentru anul 2022 este un grad de colectare de 89%. Stimulentul acordat atât persoanelor juridice cât și persoanelor fizice în vederea achitării obligațiilor fiscale sunt cele stabilite conform Codului Fiscal, și anume o bonificație de 10% în cazul achitării integrale a impozitelor până la data de 31 martie a anului în curs.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE