Toamna se numără finanțările de milioane de euro, la Aquaserv și Muzeul Județean Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 579 Vizualizări

Toamna se numără finanțările de milioane de euro, la Aquaserv și Muzeul Județean Mureș

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a prezentat vineri, 21 octombrie, cu prilejul unei conferințe de presă, detalii despre două contracte de finanțare a căror valoare cumulată depășește suma de 22 de milioane de euro, semnate în data de 17 octombrie, respectiv 19 octombrie, de conducerile societății Compania Aquaserv SA Târgu Mureș și a Muzeului Județean Mureș.

La întâlnirea cu reprezentanții mass media au participat și Sipos Levente – directorul SC Compania Aquaserv SA și Ötvös Koppány-Bulcsú – directorul Muzeului Județean Mureș, care au oferit detalii cu privire la cele două finanțări.

Contracte de peste 22 de milioane de euro

Contractele au fost semnate în capitală, în prezența ministrului de resort Marcel Ioan Boloș și a președintelui Consiliului Județean Mureș, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar valoarea celor două finanțări este de peste 20 de milioane de euro pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș, în perioada 2014-2020 – Zona Valea Nirajului” finanțat din Programul Operațional Infrastructura Mare și de 2,1 milioane de euro pentru proiectul ”Dezvoltarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu, județul Mureș” finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

”Amândouă proiectele au fost începute cu mulți ani în urmă, nu sunt proiecte actuale, dar acum s-a reușit finanțarea, deci încheierea contractelor de finanțare”, a precizat Péter Ferenc.

Totodată, președintele Consiliului Județean Mureș a amintit alte două proiecte importante pentru județul Mureș care au obținut finanțări în decursul aceleiași săptămâni, unul dintre acestea vizând reabilitarea Cetății Medievale din Sighișoara, iar cel de-al doilea având ca obiectiv reabilitarea Castelului Teleki din Gornești.

”Eu sunt chiar bucuros pentru că patrimoniul cultural al județului Mureș este deosebit de bogat. Chiar dacă aceste trei investiții sunt doar o parte din acele castele, cetăți și posibilități pe care le are județul Mureș, cred că este un pas înainte”, a menționat Péter Ferenc.

Apă și canalizare în patru UAT-uri

Directorul SC Compania Aquaserv SA Târgu Mureș a informat că după reîntoarcerea de la București marți, 18 octombrie, a fost semnat contractul de execuție pentru comuna Măgherani, miercuri, 19 octombrie, contractele de execuție pentru comunele Crăciunești și Acățari, iar vineri, 21 octombrie, contractul care vizează automatizarea și SCADA din centrul de operare din Miercurea Nirajului, urmând ca în decursul săptămânii 24-28 octombrie să fie semnate contractele pentru comuna Bereni și două Sisteme de Gospodărie a Apelor.

”Contractul de finanțare pe care l-am semnat luni la București este o parte din programul mare care înseamnă în total 160 de milioane de euro. Din acesta a fost ”ruptă” o bucată, în ceea ce privește proiectul de pe Valea Nirajului, într-o valoare de peste 20 de milioane de euro, plus TVA. Proiectul acesta nu înseamnă că acoperă toată Valea Nirajului. Sunt patru localități din cele opt care vor fi racordate la proiectul mare, vorbim mai exact aici de UAT-urile Măgherani, Bereni, Acățari și Crăciunești”, a afirmat Sipos Levente.

Termenul de finalizare al proiectului este luna decembrie 2023.

Castrul roman de la Călugăreni, dezvoltat

Directorul Muzeului Județean Mureș a declarat că instituția pe care o conduce și autoritățile județene își doresc să promoveze Castrul roman de la Călugăreni, considerat ca fiind ”una dintre cele mai importante situri arheologice din 2013”.

”Prin acest proiect vrem să construim două centre, un centru petnru vizitatori și un centru de cercetare. În primul centru va fi amenajată o sală de pedagogie muzeală, un magazin de suveniruri și o casă de bilete, un spațiu cu artefacte descoperite în cursul săpăturilor arheologice de la Călugăreni și se va amenaja, de asemenea, o expoziție de prezentare a căilor de acces și a mijloacelor de transport din Imperiul Roman. Spațiul de vizitare va avea și un rol, de clădire de apărare, de protecție, și de prezentare a evenimentelor defensive ale castrului. Al doilea centru, cel de cercetare, va cuprinde o sală de worshop, un laborator de arheologie experimentală care va fi folosit și ca spațiu pentru restaurarea primară a obiectelor, iar la etaj vor fi amplasate birouri și camere de oaspeți. În curte vor fi amenajate o grădină experimentală și locuri de parcare, iar într-un spațiu deja existent vor fi amplasate grupurile sanitare pentru vizitatori”, a explicat Ötvös Koppány-Bulcsú

Totodată, directorul Muzeului Județean Mureș a mai spus că în spatele celor două centre va fi reconstituit turnul din colțul de nord-est al Castrului roman, iar acesta va fi utiliziat ”ca spațiu expozițional și ca un punct de belvedere pentru întregul Castru roman.”

Termenul de finalizare al proiectului este luna decembrie 2026.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE