277 de milioane de euro pentru județul Mureș, prin Programul Tranziție Justă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 601 Vizualizări

277 de milioane de euro pentru județul Mureș, prin Programul Tranziție Justă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, și Ovidiu Georgescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, au semnat joi, 15 decembrie, la București, Declarația comună a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și a Consiliului Județean Mureș cu ocazia aprobării Programului Tranziție Justă finanțat în cadrul politicii de coeziune 2021-2027.

Potrivit informațiilor furnizate ziarului nostru de către Ovidiu Georgescu, județul Mureș are alocată suma de 277 de milioane de euro prin intermediul Programului Tranziție Justă, iar ”ghidurile de finanțare vor fi publicate până în aprilie anul viitor, după consultare publică.”

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al Declarației comune:

Noi, semnatarii, ne angajăm la o colaborare susținută și pro-activă pentru a asigura utilizarea fondurilor europene destinate susținerii unei tranziții juste către neutralitatea climatică în județul Mureș.

Împreună, prin Programul Tranziție Justă, vom orienta investițiile către nevoile locale identificate planul teritorial pentru o tranziție justă, elaborat la nivelul județului Mureș.

Ne angajăm să sprijinim diversificarea economică durabilă din punct de vedere al mediului, precum și creșterea competitivității și capacității economiei locale de a genera locuri de muncă de calitate, durabile și sigure.

Vom promova investițiile în energie verde și mobilitate nepoluantă pentru dezvoltarea de capacități de producție, transport și stocare de energie regenerabilă, producția de hidrogen și de energie din RES, dezvoltarea transportului public verde, instalarea de panouri fotovoltaice și termice.

Vom asigura ecologizarea și reconversia siturilor contaminate sau a imobilelor industriale dezafectate, ca urmare a declinului sau transformării unor activități economice specifice zonei. Vom susține investițiile productive în întreprinderi mari, pentru reducerea substanțială a emisiilor ETS aferente producției de fertilizanți chimici.

Vom încuraja dezvoltarea parteneriatelor locale din cadrul Grupurilor județene pentru coordonarea tranziției la neutralitatea climatică, care trebuie să asigure monitorizarea programului la nivelul județului.

Vom pune în practică implementarea acțiunilor climatice asumate la nivelul județului Mureș, într-un sistem descentralizat, dar și coordonat de valorificare a resurselor disponibile prin Programul Tranziție Justă.

Împreună susținem cetățenii și întreprinderile din județul Mureș pentru a contribui la atingerea obiectivelor naționale privind energia, clima, netralitatea climatică a economiei și coeziunea!”

Ioana MĂRGINEAN

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE