Stema comunei Gornești aprobată de Guvern Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1154 Vizualizări

Stema comunei Gornești aprobată de Guvern

Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1199 din 14 decembrie 2022, a publicat o Hotărâre de Guvern privind aprobarea stemei comunei mureșene Gornești.

Comuna Gornești se află pe malul stâng al râului Mureș, între municipiile Târgu Mureș și Reghin, și este alcătuită din satele Gornești (reședința), Iara de Mureș, Ilioara, Mura Mare, Mura Mică, Pădureni, Periș, Petrilaca de Mureș și Teleac. Localitatea este condusă de Kolcsár Gyula, primar UDMR din anul 2008, iar la Recensământul din anul 2011 avea 5.577 de locuitori.

Descrierea stemei

Stema comunei Gornești se compune dintr-un scut triunghiular, cu flancurile rotunjite, tăiat crenelat. În șef, pe câmp albastru, se află un vârf de baldachin antic, în formă de coif/clopot scitic cu căprior șezând, privind spre stânga, flancat la dreapta de o rozetă de aur, iar la stânga de o monedă de argint. În partea inferioară, pe câmp roșu, se află o ramură de ginkgo biloba cu nouă frunze, de aur, dispusă în pal, asuprind, în vârf, un râu de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate

Vârful de baldachin scitic cu căprior, descoperit la Gornești, reprezintă valorile patrimoniale arheologice, vechimea așezării, simbolizând deopotrivă fauna și cinegetica locală.

Rozeta, element preluat din decorațiile tavanului reședinței familiei nobiliare din Gornești, monument istoric, reprezintă și ansamblul de interes turistic și patrimonial.

Moneda este simbol al tezaurului și al monedelor antice descoperite în patru dintre satele comunei.

Câmpul crenelat roșu simbolizează construcțiile valoroase ale comunei, ridicate de-a lungul timpului, și activitățile axate pe materialele de construcție.

Ramura cu frunze de ginkgo biloba reprezintă Parcul Dendrologic de la Gornești, rezervație naturală, iar numărul frunzelor este cel al satelor comunei.

Râul simbolizează hidrografia zonei, lacul din parcul dendrologic și fostele șanțuri de apărare ale vechiului castel.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE