Numărul de infracțiuni, în creștere la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 272 Vizualizări

Numărul de infracțiuni, în creștere la Luduș

În conformitate cu Legea nr. 218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, efectivele de polițiști din cadrul Poliției Naționale sunt constituite într-un serviciu public dedicat societății prin parteneriatul încheiat între Poliție, pe de o parte, iar pe cealaltă parte fiind cetățenii, unitățile de învățământ de toate gradele, cultele religioase, mediile de afaceri și, desigur, autoritățile publice locale.

În aceste condiții, Poliția Orașului Luduș prezintă în fiecare an în plenul Consiliului Local o informare cu activitățile desfășurate de polițiști în decursul anului precedent.

În informarea făcută în Consiliul Local, semnată de cms. șef Leonid Vasile Frandeș și prezentată de cms. Adriana Popa, adj. al șefului Poliției Orașului Luduș, este precizat că „Pentru realizarea în formă consolidată a parteneriatului cu societatea civilă, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției Orașului Luduș au căutat să fie prezenți permanent și activ în mijlocul cetățenilor în vederea soluționării cu operativitate a problemelor cu care aceștia se confruntă. S-a acționat pentru cunoașterea populației, îndeosebi a persoanelor suspecte de comiterea de fapte antisociale, dar și a persoanelor vulnerabile și susceptibile de a deveni victime ale unor astfel de fapte, acționându-se pentru pregătirea anti-infracțională a acestora conform conceptului de poliție de proximitate”.

Numărul de infracțiuni, în creștere

În cursul anului 2022 au fost sesizate și înregistrate un număr de 348 de infracțiuni, cu 90 mai multe decât în anul precedent. Dintre cele 348 de infracțiuni, 20 sunt de natură economico-financiară, 211 sunt de natură judiciară, iar 117 sunt de altă natură. Dintre infracțiunile comise cu violență contra pesoanei (160), cele mai multe cazuri au fost cele în care au fost reclamate vătămări corporale din culpă (46), loviri (71) și amenințări (31). Au fost câte trei violări de domiciliu și hărțuiri, iar în cazul unor vătămări corporale, violuri, act sexual cu minor, violarea sediului profesional, agresiune sexuală și lipsire de libertate au fost înregistrate câte un caz.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 115 infracțiuni contra patrimoniului, din care 62 de furturi: 5 din locuințe; 6 din curți, anexe și gospodării; 5 din societăți comerciale, 3 din buzunare, genți și poșete, 3 din auto.

Sancțiuni contravenționale

În anul 2021, polițiștii din Luduș au aplicat un număr de 1418 sancțiuni contravenționale, iar valoarea amenzilor a fost de 601.785 de lei. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, șoferii fiind în culpă de 1.033 de ori, apoi 321 de contravenienți la Legea nr. 61/1991, privind ordinea publică. Au mai fost aplicate 10 sancțiuni conform OUG nr. 97/2005, la evidența populației; 17 sancțiuni potrivit OUG nr. 34/2008 pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență; 3 contravenții silvice și încă alte 37 sancțiuni diferite.

În cadrul celor 1.033 de sancțiuni la legea circulației au fost reținute 137 de permise de conducere și 59 de certificate de înmatriculare după ce pe raza orașului s-au înregistrat 4 accidente de circulație cu doi morți, două răniri grave și două răniri ușoare, ca urmare a unei traversări neregulamentare, neadaptarea vitezei de circulație și neasigurarea la viraj spre dreapta.

Siguranța publică

„Rămâne o prioritate a lucrătorilor de poliție prin executarea activităților preventive, desfășurarea acțiunilor și controalelor polițienești în sistem integrat, acativitatea de siguranță publică și patrulare, intervenția la evenimentele sesizate prin „112”, prezență menită a descuraja manifestările antisociale, creșterea sentimentului de siguranță civică și încredere a cetățenilor”, a subliniat șeful Poliției Oraș Luduș, cms. șef Leonid Vasile Frandeș.

Pentru aceasta, polițiștii au organizat 216 de acțiuni în sistem integrat și punctuale pe diferite domenii de activitate (ordine publică, violență, urmăriți, silvicultură, piscicultură și siguranță rutieră). În limita competențelor au fost aplanate 272 de stări conflictuale, cu luarea măsurilor legale și au fost executate 69 de mandate de aducere emise de organele judiciare competente și au fost reținute 17 persoane pentru 24 de ore. În încheierea informării, cms. șef Leonid Vasile Frandeș a precizat: „Ne propunem ca pe viitor să acordăm o atenție sporită activităților preventive prin organizarea și executarea de acțiuni eficiente, care să aibă impact pozitiv asupra cetățenilor, concomitent cu descurajarea elementelor infractoare”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE