Dezvoltare pe toate planurile pentru comuna Batoș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1300 Vizualizări

Dezvoltare pe toate planurile pentru comuna Batoș

Primarul Dumitru Dinu Cotoi a făcut o radiografie a ultimului mandat, prilej să puncteze atât realizările cât și investițiile ce urmează să fie derulate la nivelul comunei Batoș.

”A fost un mandat destul de dificil. Am crezut că nu ne va afecta nici pandemia, nici chiar războiul de la graniță. A fost ceva nou și pentru noi primarii, situație pe care în cele din urmă, mai bine, mai greu am reușit să o depăşim. Vorbesc aici de pandemie, cu războiul vedem ce va mai fi, să sperăm că va fi pace. Cred că toată lumea își dorește. Toată această situație ne-a afectat în bunul mers al procedurilor din administrația locală. Ne-au afectat licitațiile, prețurile care cresc de la o saptămână la altă. O altă situație pe care am întâmpinat-o de-a lungul timpului a fost legată de faptul că unele firme câștigătoare a diverselor licitații pentru diferite lucrări, au dovedit că personalul angajat în executarea lucrărilor nu au dat dovadă de seriozitate, de profesionalism, astfel că am avut și contracte pe care am fost nevoiți să le atribuim altor executanți. Pot să vă spun că perioada de execuție a lucrărilor s-a întins foarte mult din această cauză cu un obiectiv de investiții și anume reabilitarea grădiniței din localitatea Dedrad care a avut trei executanți până la finalizarea lucrărilor. Până la urmă uite că am reușit și investiția este aproape finalizată. Cu toate greutățile și piedicile pe care leam întâmpinat, în decursul celor patru ani am alocat sume de bani necesare pentru bună desfășurare a activităților specifice administrației publice, începând cu partea de funcționare, gospodărie comunală, educație, sănătate, sport, culte, cultură și alte domenii de activitate din viața de zi cu zi.”

Investiții finalizate în actualul mandat

 ”Aici mă refer la reabilitarea și dotarea Căminului Cultural de la Uila, o lucrare finanțată din fonduri europene. Este cel mai frumos cămin din comună dotat cu tot ceea ce este necesar pentru funcționare. De asemenea, s-au finalizat lucrările la grădinița din Dedrad. Este funcțională în momentul de față, mai avem de dotat curtea cu mobilier de joacă pentru preşcolari. Tot la acest capitol, amintesc de dispensarul uman de la Batoș, de asemenea o investiție finalizată.

Pe parcursul acestui mandat am încheiat unul din proiectele foarte importante pentru comună, asfaltare străzi, pentru care am obținut fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Mai mult de atât, la această dată se derulează un contract de lucrări în acest sens care se finalizează în câteva zile. E vorba tot de asfaltare străzi dar din bugetul local, mai exact din banii cetăţenilor din comună. Astfel, pot spune că am ajuns la un procent de aproximativ 75-80% din lungimea străzilor din comună Batoș să fie asfaltate. Tot în acest mandat am reuşit să realizăm o nouă suprafaţă de trotuar, astfel că aproape pe fiecare stradă din satele aparținătoare comunei este trotuar. Pe parcursul acestui mandat am reparat drumul comunal Batoș-Uila, drum asfaltat cu mulți ani în urmă. A necesitat o reparație, lucrare care s-a făcut în acest mandat.

Tot în ultimii ani am finalizat și am dat în folosință platforma de gunoi de grajd, investiție foarte necesară fermierilor, crescătorilor de animale. Fără această platformă, aceştia, nu ar beneficia de subvenții. Am finalizat lucrările de modernizare a iluminatului public, unul extrem de bun și performant de mare ajutor populației. Avem în proporție de 80% realizată cadastrarea, întabularea gratuită a terenului agricol, terenul extravilan din satele comunei Batoș. La Dedrad am construit un rezervor pentru apă. Tot în acest mandat am atribuit prin procedură de închiriere, crescătorilor de animale pășunea necesară pentru a-și putea crește animalele în comună Batoș. Un alt proiect dus la bun sfârșit a fost dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență cu diverse materiale și utilaje pentru că el să funcționeze foarte bine. Este vorba de motopompe, extinctoare, furtune necesare la mașina de pompieri, echipamente, tot ce este necesar pentru că în caz de calamitate, incendiu, inundație, să avem pe ce pune mâna și să-i ajutăm pe locuitorii comunei.

Tot în decursul acestui mandat s-a intervenit pe pârâu Luț cu acțiuni de decolmatare şi îndiguire a acestuia, lucrare foarte necesară pentru a prevenii inundaţiile. De asemenea, am construit poduri, podețe, punți pentru drumurile de câmp, am dus tuburi din beton astfel încât cetățenii să să poată ajunge la exploataţiile agricole în condiţii optime. Pentru sport am alocat sume de bani astfel încât echipa sportivă din comună Batoș să poată activă în campionatul județean. Mai mult, dacă tot vorbim de sport, având două terenuri de sport cu gazon sintetic în comună, la cel din Batoș, care a fost construit cu ceva ani în urmă, am înlocuit gazonul fiind foarte mult folosit. Am completat în căminele culturale din toată comuna mobilierul cu scaune şi mese noi. Am alocat bani și pentru culte. Am acordat un sprijin financiar bisericilor, indiferent de confesiune, mai mult avem în fiecare localitate capele mortuare. La fel, am sprijinit cultură alocând sume de bani necesari pentru diverse activităţi culturale. Am organizat în fiecare an Sărbătoarea Mărului sau alte sărbători din satele noastre.”

Grijă pentru educație

”Cel mai important capitol pentru noi a fost și rămâne educația. În mare parte, unitățile de învățământ din comună sunt într-o stare bună, sunt ok din punctul de vedere al funcționalitățîi. Pentru a remedia neajunsurile am dotat școala din Batoș şi sala de sport din Dedrad cu încălzire centrală, s-au executat lucrări de reparațîi la acoperiș pentru școală primară din Batoș și Uila. De asemenea, prin diverse proiecte am dotat școlile cu mobilier, cu aparatură, cu tot ce trebuie pentru că elevii să aibă cele mai bune condiții de a învăța. Mai mult, pentru școala rămasă încă nereabilitată, cea de la Batoș, avem în așteptare un proiect de reabilitare, modernizare și extindere. Trebuie să ne încadrăm în ceea ce ne solicită cei de la Compania Națională de Investiții (CNI) și Ministerul Dezvoltării pentru a reuși până la urmă să reabilităm, să dotăm și să extindem clădirea școlii din Batoș.

Pentru menținerea sănătătii şi susţinerea frecvenţei la cursurile şcolare a elevilor şi preşcolarilor de pe rază comunei Batoş, am implementat programul privind acordarea de mere, miere şi suc natural de mere, fiecare produs acordându-se lunar, fiecărui copil. Tot în acest sens neam înscris şi s-a aprobat includerea Școlii Gimnaziale Batoş în cadrul Programului “Masă sănătoasă”, astfel începând cu data de 8 mai 2024 copiii înscrişi în unităţile de învăţământ din comună, vor beneficia de o masă caldă şi un fruct.”

Gospodărirea comunală, la datorie

”Noi, administrația locală, primar, viceprimar, Consiliul Local și tot aparatul Primăriei, dar în mod deosebit angajații noștri de la Gospodărie Comunală, ne-am ocupat de aspectul comunei, de curățenie, de cosit, de deszăpezire, de pietruire și nivelare drumuri de câmp, de acele punți, podețe și poduri de care vă spuneam. Din nefericire, a trebuit să intervenim, în decursul timpului la numeroase incendii, inundaţii sau alte situaţii nedorite. Facem toate acestea de la 1 ianuarie până în 31 decembrie, zi și noapte, ori de câte ori este nevoie.”

Proiecte noi

”În aceste zile în comun noastră va începe realizarea primului metru de canalizare, cu firmă câștigătoare, cu diriginte de șantier, cu tot ce e necesar. În prima fază va fi făcută canalizarea în satul Dedrad, localitate unde va fi și stația de epurare care va deservi întreaga rețea de canalizare care va acoperi întreaga comună. Soluția dată de specialiști, de proiectanți și de cei din Ministerul Dezvoltării este că pentru satul Uila să se facă un decantor din care, cu o vidanjă se va transporta reziduurile zilnic sau de câte ori este nevoie la stația de epurare de la Dedrad. Dat fiind faptul că distanța între Batoș și Uila este una destul de mare de 7 kilometri și terenul este unul foarte variat nu permite stații de pompare foarte multe, deci costurile ar fi foarte mari, astfel că soluția asta este vidanjarea și transportarea rezidurilor rezultate la stația de epurare de la Dedrad. Cu mândrie pot spune că zilele trecute, pe Agenția Fondului de Mediu am reușit să ne încadrăm în cele câteva minute cât a durat solicitarea de obținere a unei finanțări, astfel am depus cererea de finanţare pentru suma de 12 milioane de lei în vederea extinderii rețelei de canalizare în localitățile Batoș și Goreni, care va fi legată de cea de la Dedrad. Sunt bucuros că am găsit înțelegere și la Consiliul Local și am reușit în termenul acela scurt de 6-9 minute să ne încadrăm și să să depunem acea solicitare de finanțare. Până la urmă continuăm cu cu lucrarea de a introduce canalizarea în comună Batoș.

Alt proiect important este cel privind construirea în Batoș a unei platforme de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. Este un proiect prin PNRR extrem de benefic care va face că Batoșul să fie o comună și mai curată. Intenționăm să amplasăm și în localitatea Batoș un rezervor de apă cum am pus în celelalte sate. De asemenea, intenționăm să cumpărăm un buldoexcavator nou foarte necesar pentru tot ceea ce înseamnă gospodărie comunală. Deși ne-am apucat de curățenie încă din sezonul rece, cum vremea ne-a permis, ne-am apucat de cosit. Se lucrează deja la nivelarea drumurilor de câmp. Am făcut inclusiv o pietruire în acest an pe străzile care ne-au rămas neasfaltate, pietruire care va continuă şi pe drumurile de câmp.”

Speranță și optimism

”Va fi un an mai aparte, cu multe rânduri de alegeri, alegeri la care nu mă feresc să spun că voi participa din nou. Mă voi înscrie în cursă pentru a obține un nou mandat de primar. Îmi doresc să-l câștig pentru a continuă și finaliza lucrările începute. De asemenea, îmi doresc că și ceilalți participanți, ceilalți contracandidați să dea dovadă de omenie, să fie o campanie frumoasă, fără atacuri, fără jigniri, fără știu ce alte lucruri urâte și să lăsăm oamenii, așa cum știu ei cel mai bine să aprecieze sau nu ceea ce s-a realizat în decursul anilor în comună noastră. Îmi doresc că viitoarea echipă, să fie una mai unită, să pună umărul la bunul mers al comunei, îmi doresc să accesăm noi proiecte de finanţare pentru diverse lucruri şi lucrări necesare. Vreau să mulțumesc în primul rând locuitorilor comunei, fără aportul și sprijinul lor nu aș fi putut realiza nimic din ce miam propus. Promisiuni nu am făcut niciodată. Ceea ce pot să promit este că voi rămâne acelaşi om şi voi munci pentru a realiza cât mai mult posibil din cele necesare cetăţenilor comunei Batoş.”

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE