INTERVIU. Comuna Bălăușeri, strategie de dezvoltare pentru 2023 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 477 Vizualizări

INTERVIU. Comuna Bălăușeri, strategie de dezvoltare pentru 2023

Succesul, în orice domeniu, se obține prin efort susținut și perseverență. Selectând o echipă de valoare care muncește exclusiv pentru binele comunității, sprijinind ideile de succes ale localnicilor în beneficiul comunității, Varga András Adorján, primarul comunei Bălăușeri, reușește să asigure cetășenilor un trai mai bun cu fiecare an. În interviul ce urmează ne enumeră câteva din proiectele aflate în stadiu de evaluare sau finalizate.

Reporter: Domnule primar, aveți o sumedenie de proiecte în pregătire, unele în stadiu de evaluare sau chiar finalizate anul acesta. Ce proiecte sunt semnate prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR?

Varga András Adorján, primarul comunei Bălăușeri: Prin PNRR avem patru contracte semnate, respectiv ”Reabilitarea energetică a clădirilor publice din comuna Bălăușeri – dispensarul medical și clădirea remizei PSI”, cu o valoarea totală a investiției de 1.385.771 de lei, ”Construire pistă de bicicletă Filitelnic – DC 61” în valoare de 808.405,79 de lei, ”Construire pistă de bicicletă Bălăușeri – Chendu” în valoare de 855.269 de lei și ”Construire Centru de Colectare prin Aport Voluntar” în valoare de 4.554.118 de lei.

În stadiu de evaluare avem două proiecte, respectiv ”Construire rețea de apă potabilă și canalizare menajeră în localitatea Dumitreni, comuna Bălăușeri”, în valoare de 14.957.724 de lei, și ”Înființarea unei Centru de zi pentru copii aflați în situație de risc, comuna Bălăușeri”, practic transformarea școlii nefolosite din Dumitreni, o clădire zen plus cu consum de energie zero, pentru care valoarea investiției este de 2.991.369 de lei.

Rep.: Care e situația proiectelor prin Administrația Fondului pentru Mediu?

V.A.A.: În luna decembrie a fost aprobată lista proiectelor câștigătoare prin apelul “Reabilitarea energeică a clădirilor publice”. Pe acest apel comuna noastră are un proiect câștigător în valoare de 2.174.684 de lei care vizează reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale Török János din Bălăușeri.

Avem două proiecte în stadiu de evaluare vizând construirea unei stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Bălăușeri în valoare de 237.319,76 de lei, și modernizarea iluminatului public Chendu – Bălăușeri, unde valoarea investiției este de 1.059.467,6 de lei. Totodată, pregătim un proiect de reabilitare și modernizare a clădirii Școlii Gimnaziale și Căminului Cultural din Senereuș, valoarea investiției fiind de 6.897.682 de lei.

Rep.: De curând s-a finalizat licitația pentru construirea unei creșe cu fonduri obținute de la Compania Națională de Investiții – CNI…

V.A.A.: Da, licitația pentru contruirea unei creșe în Bălăușeri este finalizată, așteptăm semnarea contractului pentru proiectare și execuție. Tot prin CNI, în evaluare se află alte două proiecte, respectiv ”Baza sportivă Tip 2”, investiție în valoare de 2.982.421,24 de lei și ”Dezvoltarea pieței locale prin promovarea lanțului scurt din Valea Târnavei Mici”, investiție în valoare de 4.295.249,21 de lei.

În stadiu de avizare se află proiectul ”Alimentare cu apă în localitățile Bălăușeri și Chendu”, investiție în valoare de 13.952.845 de lei, finanțată prin Programul Național ”Anghel Saligny”. Tot prin Programul Național ”Anghel Saligny” avem un contract de finanțare semnat recent pentru construirea rețelei de canalizare în satul Agrișteu, în valoare de 9.827.431 de lei. Pentru acest proiect licitația pentru proiectare și execuție este în curs.

Rep.: Care e situația canalizării menajere și stației de epurare în Bălăușeri?

V.A.A.: Prin AFIR, am finalizat în luna decembrie 2022 un proiect de reabilitare a căminului cultural din Bălăușeri, investiție de 2.321.013, 76 lei. Tot finalizat în proporție de 70% este proiectul de construire a rețelei de canalizare menajeră și a stației de epurare în localitatea Bălăușeri, în valoare de 10.521.456 de lei, și reabilitarea Căminului Cultural din Chendu. Prin Programul Operațional Competitivitate – POC – am reușit asigurarea infrastructurii la nivelul Școlii Gimnaziale ”Török János pentru combaterea riscului de infectare cu SARS-Cov2, proiect în valoare de 1.341.564,16 de lei, finalizat în octombrie 2022. În prezent, sălile de clasă sunt dotate cu tablă interactivă, toți elevii au tablete, iar profesorii laptopuri.

Rep.. Ce alte investiții ați făcut din bugetul local?

V.A.A.: Din bugetul local s-a finalizat Casa Mortuară din Bălăușeri, investiție în valoare de 789.782,22 de lei, parcuri de joacă în Bălăușeri și Agrișteu, în valoare de 170.000 de lei și au fost realizate reparații curente la Grădinița Bălăușeri, în valoare de 80.000 de lei. Sperăm să facem cât mai mult și cât mai bine și să încheiem cu succes și anul acesta.

A consemnat Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE