Tocător de resturi vegetale, în perspectivă la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 324 Vizualizări

Tocător de resturi vegetale, în perspectivă la Luduș

În ultimii ani, recomndările și prevederile venite de la organismele Uniunii Europene, precum și reglementările impuse de Ministerul Mediului sunt luate în considerație de cetățeni și de administrațiile publice locale. Este demn de semnalat că Legea nr. 181, privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, adică Legea Compostului a intrat în vigoare în 20 februarie 2021. Conform acestei legi, care este aplicată încă cu o oarecare timiditate, autoritățile publice locale și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor sunt obligate să modifice regulamentele de colectare a deșeurilor și să prevadă colectarea diferențiată a deșeurilor biodegradabile, concomitent cu asigurarea tratării acestora, fie în instalații de compost, fie în instalații de digestie anaerobă pentru biogaz.

Miercuri, 29 martie 2023, la sediul Primăriei Orașului Luduș a avut loc o întâlnire a primarului Cristian Moldovan cu reprezentanți ai firmei Procompost din Cluj-Napoca, cu o prezentare sub devizele „Tehnologie pentru un viitor verde” și „Împreună pentru valorificare”. Aceste mașini sunt singurele de pe piață care pot mărunți și amesteca în același timp mai multe produse organice de diferite tipuri, pregătindu-le direct pentru procesul de compost”, afirmă reprezentantul firmei. Gama de utilaje de tocătoare profesionale ale deșeurilor verzi, ale resturilor vegetale este proiectată pentru utilizări și cantități diverse, dar beneficiile sunt aceleași: elimină mirosurile; accelerează procesul de compostare; calitatea superioară a compostului; costuri reduse de operare și posibilitatea de instalare a utilajului în proximitatea locului de stocare a deșeurilor.

Un utilaj performant cum este acest tocător de resturi vegetale are o eficiență superioară și din această cauză timpul de lichidare a stocului de vegetale este destul de scurt.

„Pentru ca achiziția unui asemenea utilaj performant să fie rentabilă din punct de vedere economic trebuie să ne asociem mai multe administrații locale pentru utilizarea în mod eficient, pe rând, pe tot parcursul anului a instalației. În acest scop trebuie să înființăm o Asociație intercomunitară, să avem discuții cu primarii din zonă, să găsim o formă juridică legală, să punem la punct toate detaliile acestei asocieri”, a precizat primarul Cristian Moldovan, care a mai adăugat că avantajul procurării unui asemenea tocător se va resimți în factura plătită pentru gunoiul menajer trimis astăzi la groapa de gunoi.

Și, nu în ultimul rând, localitățile vor respecta o cerință de mediu în beneficiul locuitorilor.

Text: Ioan A. BORGOVAN

Foto: Sebastiaan CĂPUȘAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE