PS Virgil Bercea: „Virginia Zeani a știut să trăiască frumosul creației lui Dumnezeu prin excelență” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 543 Vizualizări

PS Virgil Bercea: „Virginia Zeani a știut să trăiască frumosul creației lui Dumnezeu prin excelență”

Înainte de a fi înmormântată în satul natal, Solovăstru, sicriul sopranei Virginiei Zeani a poposit la biserica greco-catolică Adormirea Maicii Domnului din Reghin, locul unde a fost celebrat atât parastasul cât și slujba de înmormântare.

„Acum, Virginia Zeani, ne privește surâzătoare, așa cum era ea. Îmi spunea: „nu-mi este frică de moarte, dar mi-ar place să știu cum este acolo, cum este dincolo!”. Acum știe cu siguranță, este dincolo, nu foarte departe de noi, doar dincolo de noi, în ceruri”, au fost cuvintele adresate celor prezenți de către Preasfinţia Sa, Virgil Bercea.

A urmat un Laudatio despre cea supranumită ”Primadonna Assoluta” a scenei mondiale pornită din Solovăstru să cucerească scenele lumii, revenită acasă, să-și ducă somnul de veci în locul unde vedea lumina zilei la 21 octombrie 1925.

„Virginia Zeani a știut să trăiască frumosul creației lui Dumnezeu prin excelență, și în același timp a știut să-l împărtășească altora. A fost o persoană care într-adevăr a perceput acel frumos al creației într-o manieră deosebită decât noi alții. De altfel, toți artiștii au un talant, la fel cum fiecare dintre noi avem un talant dat de Bunul Dumnezeu. Tuturor, Bunul Dumnezeu ne-a dăruit un talant pe care, dacă știm să-l valorificăm, cu adevărat reușim să facem niște lucruri mărețe. Un talant pe vremea lui Iisus valora 59 de kilograme de aur. Câți talanți o fi avut doamna Virginia Zeani, cum a știut să-i folosească în acest spirit al frumosului, Creației lui Dumnezeu, cum a știut să bucure atâtea suflete și atâtea inimi? Închipuiți-vă că a fost Divă, a fost Primadonna Assoluta la Scala din Milano, la Roma, Paris, Londra, Chicago, Moscova, București, a cântat pe toate marile scene ale lumii, și cum a reușit această femeie să-și folosească talantul în sprijinul măreției Creației lui Dumnezeu”, a spus PS Virgil Bercea.

Simplitatea și dragostea părinților

„Virginia Zeani s-a născut la Solovăstru în umbra stejarilor Mociarului. A plecat de aici cu un bagaj extraordinar. A plecat cu acei talanți pe care i-a primit. Părinții Veselina și Dumitru au fost oameni foarte simpli și foarte credincioși, dar în același timp încrezători că fiica lor va face ceva în viață. Mama ei a dorit să se facă învățătoare și să se mărite cu un preot. Tatăl în schimb, nu i-a pus niciodată vreo condiție, dar când a ajuns în Italia și a ascultat-o pentru prima dată la Teatrul San Carlo din Napoli cântând Traviata a luat-o în brațe și i-a spus: Virginia, sunt mândră de tine! Sunt lucruri și gesturi ale unui om simplu, plin de bun simț și care știe să-și crească pruncii, să le dăruiască totul, iar atunci când pruncii și-au împlinit misiunea știe să fie mândri de ei”, a menționat PS Virgil Bercea.

Pace vouă!

„După Înviere, Mântuitorul le apare apostolilor și Maicii Domnului, ușile fiind închise cum ne spune Scriptura. În primul moment au crezut că este o nălucă, după care au văzut că este chiar El. Primele cuvinte spuse apostolilor au fost: Pace vouă! Această pace pe care o dăruiește Mântuitorul fiecăruia dintre noi nu este pacea în care să nu fie războaie, este acea pace care ne ajută să cultivăm talantul și talanții pe care i-am primit de la Bunul Dumnezeu, fiecare la locul nostru acolo unde suntem. Este Pacea Domnului interioară pentru ca să cultivăm ceea ce am primit spre mărirea Creației lui Dumnezeu. Această doamnă a știut cu adevărat să-și găsească pacea pe scenă, cultivând talantul. Acolo a fost „Sempre libera”, iar acum este cu adevărat liberă în ceruri”, a spus PS Virgil Bercea

Modelul Virginia Zeani

„Nu a uitat niciodată de unde a plecat, a fost întotdeauna mândră de România și de Solovăstru. Întotdeauna a afirmat că este româncă, că este greco-catolică și că a plecat din țară cu pașaportul Regelui. Niciodată nu a fost ostentativă, a avut un bun simț și o bună educație primite de acasă într-un mod extraordinar. A avut o seninătate și o modestie aristocratică, iar comportamentul dânsei, mai ales când a ajuns să fie Marea Doamnă a Scenelor Lumii a fost întotdeauna unul regal. A fost de o generozitate debordantă și dacă înțelegem valorile pe care le-a cultivat, o înțelegem pe Virginia Zeani. Astfel, știm ce este un model, știm cum să ne comportăm unii cu alâții”, a spus PS Virgil Bercea, care și-a încheiat cuvântul de admirație față de marea soprană astfel: „Sunt convins că astăzi, alături de Nicola, soțul dânsei, alături de mama Veselina, de tatăl Dumitru, Virginia Zeani cântă prin corurile cerești și îi înveselește pe părinți, pe socrii, părinții lui Nicola alături de care face un duet minunat. Pentru noi rămâne amintirea dânsei ca un model perpetuu. Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace și să-i facă parte între drepți. Amin”.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE