La Mulţi Ani Palatului Administrativ! Cultură
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 694 Vizualizări

La Mulţi Ani Palatului Administrativ!

La 16 mai 1905 consiliul local al oraşului Târgu-Mureş apropa, după mai bine de doi ani de dezbatere, construirea unui nou sediu pentru Primăria Oraşului, clădire cunoscută astăzi sub numele de Palatul Administrativ unde în prezent îşi au sediul Instituţia Prefectului-Judeţul Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Ideea construirii Palatului aparţine primarului Bernardy György, cel care a fost ales în funcţie în anul 1902, prin aclamaţie publică. Visul său era modernizarea oraşului care la vremea aceea aducea mai mult cu un târg, doar patru străzi fiind pietruite.

Primarul Bernardy avea de administrat o aşezare care crescuse, se dezvoltase, avea rang de oraş şi pentru acest lucru era nevoie de clădiri potrivite. În acest fel a început construcţia unei primării ai cărei arhitecţi au fost Komor Marcell şi Jakab Deszo, adepţi ai şcoli lui Lehner Odõn, unul dintre arhitecţii de marcă ai Ungariei din acel timp. Primăria a fost construită între anii 1905-1907.

Iniţial consilierii locali nu au fost de acord considerând că o astfel de clădire, atât de mare nu este necesară, deşi Primăria funcţiona în spaţii imprope şi insalubre. O dată obţinut girul acestora a fost organizat un concurs de proiecte şi, deşi proiectul cu titlul „Sediu” al celor doi arhitecţi maghiari a fost declarat câştigător, Primăria a achiziţionat primele trei proiecte câştigtoare, clădirea actuală fiind o combinaţie a acestor.

Turnul cu ceas înalt de 60 de metri, de exemplu, era prevăzut iniţial în centrul clădirii, acesta fiind mutat la cererea pompierilor pe la latura nordică pentru a fi folosit pe post de foişor de foc.

Stilul arhitectonic este seccesionul pe fondul unui limbaj decorativ recuperat din soluţiile originale ale arhitecţilor adepţi ai şcoli lui Lehner. O clădire potrivită funcţiei pe care trebuia să o îndeplinească, ideea de funcţional apare ca o noutate.

Decoraţia faţadelor este elegantă într-un dialog simplu decorativ, pereţi simpli împodobiţi cu panouri de ceramică smălţuită reprezentând motive florale sau zoomorfe de inspiraţie populară. Frontoane diademice la cornişa acoperişului şi ţiglă smălţuită de Zsolnay la acoperiş, aranjată în motive geometrice.

Lucrările interioare au fost realizate de meşteri locali, astfel încât cea mai mare parte a costurilor, de 700.000 de coroane de aur datorându-se vitraliilor. O parte din acestea se află încă în clădire, iar cele din Sala de Şedinţe pot fi vizionate în expoziţia dedicată primarului Bernardy György.

Sanda VIŢELAR

Foto: Facebook Consiliul Judeţean Mureş/Visit Mureş/I Love Târgu-Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE