Home / Administratie / Festivalul Sighișoara Medievală 2023 pus pe butuci de consilierii PNL, PSD și PMP

Festivalul Sighișoara Medievală 2023 pus pe butuci de consilierii PNL, PSD și PMP

Distribuie

Ediția din acest an a Festivalului Sighișoara Medievală, eveniment programat să se desfășoare în perioada 28-30 iulie 2023, nu va mai avea loc. După patru tentative eșuate în Consiliul Local Sighișoara, în care Calendarul de evenimente culturale aferent anului 2023 nu a fost adoptat, organizarea festivalului cu tematică medievală, care reprezintă o carte de vizită importantă atât pentru turismul sighișorean, cât și pentru cel mureșean, nu mai este posibilă din cauza timpului insuficient pentru respectarea tuturor procedurilor legale.

Calendarul evenimentelor a picat la votul în ședința extraordinară a Consiliului Local Sighișoara din data de 26 mai 2023, întrunind doar 7 voturi ”pentru” din partea consilierilor locali UIPS și UDMR, insuficiente față de cele 8 voturi de ”abținere” și un vot ”împotrivă” ale consilierilor PNL, PSD și PMP.

După câteva zile, în data de 30 mai 2023, aceeași majoritate a respins suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de hotărâre care viza Calendarul de evenimente culturale punând practic pe butuci organizarea în acest an a Festivalului Sighișoara Medievală.

Defalcarea costurilor, mărul discordiei?

Contactat de cotidianul Zi de Zi, primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a precizat că aleșii locali care nu au votat Calendarul evenimentelor și-au motivat votul cu argumentul că respectivul Calendar trebuie să conțină și costurile defalcate. Iulian Sîrbu susține că evenimentele incluse în Calendar au fost deja bugetate, însă nu poate prezenta costurile defalcat deoarece costurile finale sunt stabilite în urma unei achiziții publice, care se realizează doar dacă acel Calendar de evenimente este adoptat de Consiliul Local.

”Aceștia (consilierii locali care nu au votat ”pentru” – n.a.) consideră că trebuie defalcate costurile, dar noi discutăm doar de Calendar. Pentru a intra ulterior în partea de costuri și de achiziție publică, aceasta urmează ulterior votării Calendarului evenimentelor. Bineînțeles, prin licitație publică, prin procedură de achiziție vom avea un câștigător și atunci vom ști cu adevărat fiecare sumă către ce este alocată pentru că cel care ofertează vine și cu oferta. Bineînțeles că prețul scade prin licitație și nu avem de unde să știm înaintea licitației rezultatul”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Iulian Sîrbu.

Timpul fizic rămas, insuficient pentru respectarea procedurilor

Totodată, edilul șef al municipiului Sighișoara a arătat că fiecare zi care trece diminuează către zero șansele de organizare în acest an a Festivalului Sighișoara Medievală.

”Cu cât timpul este mai scurt până la eveniment, cu atât șansele de a contracta artiști la prețul bugetat inițial scad. Prețurile cresc deoarece așa se întâmplă, cu cât ajungi mai aproape de un eveniment toate prețurile cresc. E foarte greu să mai găsim artiști pe ultima sută de metri, cei care ar fi fost interesați au aflat că acel Calendar a picat la vot și își cam iau ochii de la Sighișoara în momentul acesta”, a afirmat Iulian Sîrbu.

Întrebat ce se mai poate face pentru a salva organizarea Festivalului Sighișoara Medievală 2023, primarul municipiului Sighișoara a răspuns: ”În acest moment nu prea mai este mare lucru de făcut. Încercăm cu colegii de la Juridic să găsim o soluție, dar din calculele făcute de noi având în vedere că în cazul în care Calendarul este votat ulterior trebuie adoptat și Regulamentul pentru organizarea evenimentului, după care ar fi procedura de achiziții și bineînțeles perioada de contestații. În acest moment nu ne mai încadrăm ca și timp calendaristic vorbind în acel număr de zile necesare pentru a organiza totul conform prevederilor legale.”

Palmă dură pentru credibilitatea Sighișoarei

Efectele anulării Festivalului Sighișoara Medievală vor fi resimțite pe plan național, dar și pe plan internațional, a mai susținut Iulian Sîrbu.

”În primul rând, avem foarte mulți hotelieri care au rezervări făcute în acea perioadă. Sunt foarte mulți turiști străini care și-au planificat să vină la Sighișoara, deoarece sunt atrași de evenimentele consacrate, iar cel mai consacrat eveniment pe care îl are Municipiul Sighișoara este Festivalul Sighișoara Medievală. Este un moment foarte trist pentru noi ca municipiu pentru că așa cum am mai spus, festivalul și evenimentele nu sunt ale primarului, nu sunt ale Consiliului Local, ale partidelor… Practic, ele sunt ale sighișorenilor, ale turiștilor, ale tuturor celor care se bucură de aceste evenimente. Dacă mutăm data, din punctul meu de vedere evenimentul e compromis pentru că ne suprapunem cu alte evenimente și practic de 29 de ani lumea știe această dată”, a declarat Iulian Sîrbu.

Totodată, edilul șef al municipiului Sighișoara a mai spus că instituție pe care o conduce avea deja invitați din mai multe țări.

”Aveam deja invitați din Luxemburg, aveam ambasadori care și-au anunțat intenția de a participa la Festivalul Medieval, aveam primari din orașe înfrățite care și-au exprimat dorința de a veni la Festivalul Sighișoara Medievală. Noi am lucrat mult și pe partea diplomatică față de alți ani. Impactul nu va fi unul pozitiv. Mai mult, aveam discuții cu reprezentanții orașului Bruges, pentru a organiza niște evenimente împreună, dar din păcate în acest moment…”, a conchis Iulian Sîrbu.

Vor urma, probabil, explicații și justificări…

La final, reamintim cititorilor componența Consiliului Local al municipiului Sighișoara care va rămâne probabil în istorie cu ”performanța” de a fi pus pe butuci Festivalul Sighișoara Medievală în anul 2023:

6 mandate PNL: Daniel Chețan, Mihai-Constantin Fiscu, Florian Dan Moiseș, Monica-Luciana Pajint-Fritsch, Reiter Volker și Michaela Türk;

6 mandate UIPS: Bogdan-Ioan Burghelea, Ioan Drăghici, Felix-Lucian Duma, Tudorel-Claudiu Groza, Maria Horumb și Mihai Ioan Stanciu;

3 mandate PSD: Adrian Grabcev, Ovidiu-Daniel Matei și Nicolae Țițeiu;

2 mandate UDMR: Buzogány Erzsébet și Ernő Gáll;

1 mandat PMP: Călin Stupariu.

Nu în ultimul rând, suntem curioși ce reacție publică vor avea vis a vis de situația de la Sighișoara liderii județeni ai partidelor ai căror reprezentanți în Consiliul Local Sighișoara au pus pe butuci Festivalul Sighișoara Medievală, respectiv Ciprian Dobre – PNL Mureș, Dumitrița Gliga – PSD Mureș și Radu Pescar – PMP Mureș.

Vom reveni cu alte reacții.

Alex TOTH

Foto:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Festivalul_%E2%80%9ESighi%C8%99oara_medieval%C4%83%E2%80%9D#/media/Fi%C8%99ier:Festivalul_medieval_Sighisoara_2008_4.jpg


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

10.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Distribuie Peste 10.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi …

1 comentariu

  1. Cam multe neadevăruri. Adevărul este că primarul actual a dus calitatea festivalului in derizoriu prin angajarea unui neavenit, dar care a cheltuit banii pentru un program slab… Și nu e vorba de puțini bani… Ceea ce se găsește în scripte…. Căci în realitate se pare că s-au cheltuit mai puțin. De aici și neîncrederea consilierilor. De 2 ani calitatea festivalului medieval e în cădere devenind un circ sau o festivitate demnă de zilele orașului. Astfel cel mai vechi festival medieval din Romania, anul trecut a împlinit 30 de ani, a devenit unul dintre cele mai slabe, din punct de vedere artistic, prea puțin având legătură cu tematica și denumirea festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.