Home / Administratie / Festivalul Sighișoara Medievală pus pe butuci. Reacția consilierilor PNL: ”Festivalul trebuie reancorat în comunitatea locală”

Festivalul Sighișoara Medievală pus pe butuci. Reacția consilierilor PNL: ”Festivalul trebuie reancorat în comunitatea locală”

Distribuie

Grupul consilierilor liberali din Consiliul Local Sighișoara a remis miercuri, 7 iunie, un comunicat de presă intitulat ”Sighișorenii vor, totuși, un Festival Medieval!”.

Comunicatul a fost transmis presei după ce primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a anunțat că ediția din acest an a Festivalului Sighișoara Medievală, eveniment planificat să aibă loc în perioada 28-30 iulie, nu va mai fi organizată, ca urmare a voturilor împotrivă sau de abținere ale consilierilor PNL, PSD și PMP, înregistrate în patru ședințe ale Consiliului Local Sighișoara.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al comunicatului asumat de consilierii locali liberali Mihai-Constantin Fiscu, Daniel Chețan, Florian Dan Moiseș, Nicolae Seracu, Monica-Luciana Pajint-Fritsch, Reiter Volker și Michaela Türk.

”Ieri, 6 iunie, primarul Sirbu a anunțat, într-un comunicat, că renunță la organizarea Festivalului Medieval anul acesta și – în stilul lui caracteristic – a distribuit o grămadă de minciuni. Sîrbu susține că ”pentru prima dată, Festivalul Medieval de la Sighişoara nu se poate organiza…” și că ”este o situație nemaiîntâlnită, până acum, în municipiul Sighişoara”.

Probabil că primarul nu cunoaște istoria Festivalului Medieval sau a uitat că nici în anul 2016 festivalul nu a avut loc.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea evenimentelor a fost inclus pentru prima data pe ordinea de zi a Consiliului Local pe 15 mai a.c. Este extrem de târziu, nejustificabil de târziu, având în vedere că bugetul local a fost aprobat la 2 februarie a.c.

Am solicitat o descriere cu obiectivele, metodele, activitățile și un buget detaliat pentru fiecare eveniment dintre cele 13 evenimente propuse, deoarece în referatul de aprobare precum și în raportul de specialitate n-au fost pomenite decât extrem de superficial patru evenimente, cea mai largă descriere având evenimentul ”Ziua internațională a iei”:

https://primariasighisoara.ro/…/5%20Ph%20privind…

În consecință, despre evenimentele propuse n-am avut alte informații decât titlul și alocarea bugetară. Am anunțat deja anul trecut că nu vom mai accepta o astfel de abordare și nu vom vota evenimentele, dacă primarul nu oferă mai multe informații.

În cazul Festivalului Medieval, Sîrbu argumentează că ar urma aprobarea a unui regulament, care trebuie să stea 30 de zile lucrătoare în dezbaterea publică. Dar, aprobând calendarul evenimentelor, am fi aprobat implicit celelalte evenimente care se desfășoară fără regulament și care, din punctul nostru de vedere, în anii trecuți au fost cam scumpe. Mai departe, Sîrbu afirmă eronat că nu poate livra un buget detaliat pentru fiecare eveniment deoarece costurile exacte le putem ști numai după procedura de achiziție publică. Aici, primarul confundă bugetul cu execuția bugetară și dă dovadă de o neseriozitate crasă. Pentru întocmirea bugetului și stabilirea costurilor trebuie să există o estimare de costuri detaliate în prealabil!

Într-un interval de 14 zile, Sîrbu a pus proiectul de hotărâre privind evenimentele încă de trei ori pe ordinea de zi, fără să completeze informațiile solicitate de noi și fără să angajeze un dialog cu noi. Din nou, primarul Sîrbu, în stilul lui caracteristic, s-a încăpățânat și a decis să nu mai organizeze Festivalul Medieval.

După cum se vede, argumentarea primarului Sirbu este mai mult decât inconsistentă și deficiențele în ceea ce privește managementul proiectului sunt foarte clare. Din punctul nostru de vedere, în ultimele ediții ale Festivalului Medieval a predominat aspectul comercial. Considerăm că festivalul trebuie reancorat în comunitatea locală și să fie organizat de sighișoreni și nu de o firmă care câștigă o procedură de achiziție publică. Așadar, pentru a evita eșecul din anul acesta, vom iniția un proiect de hotărâre privind înființarea unei comisii mixte cu reprezentanți din partea comunității civile, a Executivului și a Consiliului Local. Această comisie va veni, până în luna noiembrie, cu propuneri concrete de organizare a Festivalului Medieval.”

Alex TOTH

Foto: Facebook – Primăria Municipiului Sighișoara


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.