Hristina Doroftei lansează „Explozii controlate” la Librăria Cărturești Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 301 Vizualizări

Hristina Doroftei lansează „Explozii controlate” la Librăria Cărturești

Librăria Cărturești din complexul  Shopping City Târgu Mureș va găzdui luni, 19 iunie, ora 19, lansarea volumului „Explozii controlate” semnat Hristina Doroftei.

Hristina Doroftei s-a născut la 18 mai 1983, în Târgu Mureș. A absolvit cursurile universitare, masterale și doctorale ale Facultății de Litere a Universității „Petru Maior”. A publicat volumele de poezie reflexie (Editura Junimea, 2014 – Premiul „Opera Prima” la Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi” și Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Tg. Mureș) și Mașina de cusut (Editura Cartea Românească, 2017). Tot în 2017 publică Memoria zăbrelelor. Eseu anti-uitare (Editura Arc, Chișinău, 2017). Cel mai recent volum semnat Hristina Doroftei, Explozii controlate a văzut lumina tiparului la Editura Tracus Arte, botezul publicului târgumureșean fiind cinsfințit în prezența criticilor Alexandru Cistelecan și Andreea Pop.

„Momentul apariției unei cărți (mai ales a acesteia, la Editura Tracus Arte) îmi provoacă atâta emoție, încât fericirea pe care o simt poate fi generatoare de orice: de zbor, de atingere a cerului, a aripilor unui înger, a imposibilului, a dematerializării. Mulțumesc lui  Al. Cistelecan, Radu Vancu, Andreea Pop, Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu și Teodor Dună – pentru implicare și sugestii! Sunt fericită și recunoscătoare pentru că lucrurile s-au întâmplat așa cum trebuia”, afirmă Hristina Doroftei.

Ce spun criticii

„Corpuri distruse de război – și corpuri distruse de boală: asta documentează poemele Hristinei Doroftei. Ce găsește cu precădere hipnotic e vocea umană care continuă să vorbească din aceste corpuri chiar și atunci când ele sunt distruse, ba chiar și după ce distrugerea s-apetrecut. Poți distruge un corp – dar nu poți distruge umanul care îl locuiește. Fiecare pagină din cartea Hristinei Doroftei stă mărturie pentru asta. Așa cum stă toată poezia adevărată”, spune Radu Vancu.

„Cumva în linie cu textele ei mai vechi, Hristina Doroftei lucrează în acest volum cu o retorică dinamică, de data asta alimentată de un pretext palpabil, preluat din realitatea imediată. Peisagistica războiului, căci despre ea e vorba, e explorată aici cu o privire mobilă, care amplifică lucrurile, una în care încap atrocități și frici de tot soiul. De la un punct încolo, chiar una care țâșnește cu voluptate în decantarea amănuntelor suprarealist-macabre, pentru că poemele se lansează tot mai mult în niște exerciții de acrobație vizuală cu tușe viscerale. Până la urmă, însă, războiul e doar un punct declanșator pentru traume intimiste ceva mai cronicizate pe care nu-i rămâne decât să le redea cu o îngrijorare diluată, însă, de temperamentul ei instinctual. Nu că n-ar fi suficient material convulsiv aici, dar el este „îmbrăcat” pe măsură, cu o stilistică a frazei care mizează pe detaliul șocant și pe o sintaxă în cascadă, rulată la foc continuu, decorată, din loc în loc, cu tonuri de roșu ca „zmeura prea coaptă”. Love + war și-un pic de manierism al percepției = o cronică a anxietăților tulburată și incandescentă, în același timp”, scrie Andreea Pop în postafața volumului.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE