Mureș: Măsuri pentru reducerea efectelor inundațiilor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 976 Vizualizări

Mureș: Măsuri pentru reducerea efectelor inundațiilor

În ziua de 22 iunie, bazinul hidrografic superior al râului Mureș s-a aflat sub incidența unor avertizări meteorologice succesive cod galben, portocaliu și roșu de precipitații. Au avut loc averse de ploaie care local au avut caracter torențial înregistrându-se, într-un interval scurt, cantități mari de precipitații.

Potrivit informațiilor furnizate de către ing. Comsin Pop, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș, au fost înregistrate valori de 73 de litri/metru pătrat la Dumbrăveni în județul Sibiu, 37,8 de litri/metru pătrat la Breaza în județul Mureș, 33,8 de litri/metru pătrați la Bălăușeri în județul Mureș, 33,1 de litri/metru pătrat la Glodeni în județul Mureș și 28,3 de litri/metru pătrat la Laslea în județul Sibiu.

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate au avut loc scurgeri de pe versanți, formare  de torenți și creșteri rapide a debitelor unor cursuri de apă de apă mai ales pe afluenții râului Târnava – Mică, pârâurile Domald, Sântioana și Cund. În aceste condiții a fost depășită capacitatea de tranzitare a viiturilor pe cursurile de apă, cadastrate și necadastrate, generând probleme semnificative.  Totodată, în mai multe zone, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos, cu deșeuri agricole și ambalaje iar pâraiele necadastrate colmatate, șanțurile și rigolele de scurgere neîntreținute, podețele subdimensionate au provocat inundații locale. În acest context, formațiile de lucru operative din cadrul Sistemului Hidrotehnic de Gospodărire a Apelor Mureș au intervenit pentru limitarea efectelor inundațiilor. Astfel s-a intervenit în localitatea Laslăul Mare, pârâul Sântioana, cu saci de nisip și motopompe, în localitatea Bahnea, pârâul Cund, cu saci de nisip pentru înălțarea malurilor. Intervențiile continuă și la această oră. În acest moment debitele din cursurile de apă sunt sub cotele de apărare”, a precizat ing. Cosmin Pop.

Totodată, ing. Cosmin Pop a subliniat că Administrația Bazinală de Apă Mureș ”supraveghează și monitorizează permanent cursurile de apă” și ”intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE