Primarul comunei Sânpaul, Simon István, despre investițiile necesare pentru o dezvoltare durabilă și echilibrată  Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1071 Vizualizări

Primarul comunei Sânpaul, Simon István, despre investițiile necesare pentru o dezvoltare durabilă și echilibrată 

Simon István, primarul comunei Sânpaul, ne-a oferit un interviu despre cele mai importante proiecte ale unității administrativ-teritoriale pe care o conduce din anul 2000. De asemenea, primarul comunei a vorbit și despre importanța investițiilor private pentru dezvoltarea comunității locale, având în vedere că Sânpaul este una dintre zonele din județul care a atras cei mai mulți investitori privați.

Modernizarea școlilor

Reporter: Vă rog să-mi descrieți cele mai importante 3 proiecte realizate în ultimii 4 ani. Care este importanța acestor investiții pentru dezvoltarea comunei și cum contribuie la o viață mai bună pentru cetățenii din Sânpaul? 

Simon István, primarul comunei Sânpaul: Consider că unul din cele mai importante proiecte realizate în ultimul mandat pentru comuna Sânpaul a fost proiectul de modernizare a școlilor din comună. A fost un proiect important pentru mine, deoarece consider că în zilele noastre o infrastructură școlară modernă este deosebit de importantă și în mediul rural pentru a putea oferi elevilor șanse egale de dezvoltare, pentru a-și putea continua studiile în licee și, mai departe, în facultăți. 

Suntem mândrii că se poate observa o creștere constantă în ultimii ani a numărului de elevi care reușesc să își continue studiile la licee bune și facultăți de renume. Pentru a avea aceste rezultate este nevoie și de școli dotate cu echipamente moderne de ultimă generație pentru a putea ține pasul cu elevii din mediul urban. Infrastructura școlară de foarte bună calitate conduce la îmbunătățirea predării, a rezultatelor școlare şi la reducerea abandonului şcolar.

Canalizare în două sate

Simon István: Un alt proiect pe care îl consider de o importanță mai mare este realizarea rețelei de canalizare în localitățile Sânmărghita și Dileu Nou, cele două localități care au fost până în prezent acoperite doar cu rețea de apă potabilă, fără a avea rețea de canalizare. 

A fost un proiect mai dificil în implementarea căruia am întâmpinat greutăți, care au dus la întârzieri în execuția lucrărilor, dar sunt mulțumit că în prezent lucrările de canalizare sunt aproape de finalizare. Urmează ca după finalizarea branșamentelor să putem preda și rețeaua de canalizare operatorului regional SC Compania Aquaserv pentru punerea în funcțiune a rețelei. 

Odată cu finalizarea acestui proiect finanțat din fonduri europene, putem spune că întreaga comună este acoperită de rețea de apă și apă uzată. Investiţiile publice în infrastructura de apă/apă uzată sunt în prezent un imperativ pentru asigurarea unei dezvoltări echilibrate şi durabile a oricărei localități, din această cauză a fost important pentru mine să reușim să oferim acest beneficiu pentru toți cetățenii comunei în mod egal. 

80 de hectare reglementate urbanistic ca zonă industrială

Simon István: În final, cred că a treia mare realizare a fost, nu un alt proiect din fonduri europene, ci o investiție finanțată din bugetul local și anume elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pe o suprafață de 80 de ha de teren, prin care am introdus din extravilan în intravilan acest teren și care a fost reglementat urbanistic ca zonă industrială și de depozitare. Viziunea mea a  fost să avem o suprafață mare de teren gata reglementată urbanistic și introdusă în intravilan care poate fi de interes pentru potențialii investitori privați. Având în vedere interesul mare manifestat de investitori pentru achiziționarea de terenuri și pentru a dezvolta investiții în comună, am considerat că este oportun să venim în sprijinul lor, astfel ca să nu fie nevoie ca fiecare investitor să parcurgă drumul anevoios și de durată a elaborării unui Plan Urbanistic Zonal, existând riscul de a-și pierde interesul și de a-și realiza investițiile în altă parte. 

Astăzi, pe acest teren avem realizate investiții mari, finalizate, și altele planificate. Aici amintim firma UBM Feed România- fabrica de nutrețuri,  East Silodep- depozit bază de cereale, sau ultima investiție finalizată, SC Mureș Depo Alimente – depozit frigorific, anexe și parc fotovoltaic. Toate aceste investiții private au fost realizate în timp scurt datorită existenței acestui PUZ, care a facilitat sarcina investitorilor de a-și realiza investițiile. Locurile de muncă create și beneficiul adus bugetului local reprezintă un motiv pentru care întotdeauna căutăm să venim în sprijinul investitorilor, doar așa comuna noastră va prospera și vom asigura creșterea nivelului de trai al populației. 

Cele mai importante proiecte pentru viitor

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte ale comunei Sânpaul, care urmează să fie implementate sau care sunt în curs de implementare?

Simon István: Un proiect pentru care am semnat de curând contractul de finanțare, derulat prin Ministerul Energiei, prin programul Fondul de Modernizare are ca obiectiv realizarea unui parc fotovoltaic pentru asigurarea autoconsumului pentru toate clădirile publice și iluminatului public al comunei Sânpaul. Cred că este de o importanță deosebită deoarece vine în sprijinul directivelor europene pentru dezvoltarea de noi surse sustenabile de energie. Având în vedere că evoluția tehnologiei și criza climatică se suprapun, energia verde se dovedește a fi șansa noastră către un viitor durabil. În acest context, parcurile fotovoltaice se conturează ca soluția ideală pentru a exploata energia solară, într-un mod eficient și ecologic. Nu în ultimul rând, această investiție ne va ajuta să reducem costurile cu utilizarea de energie electrică convențională. 

Renovarea dispensarului din Sânpaul

Simon István: Un alt proiect care este de o importanță mare este renovarea în totalitate, extinderea, mansardarea și dotarea cu echipament medical a dispensarului existent în localitatea Sânpaul. Acest proiect a fost propus spre finanțare prin Compania Națională de Investiții încă de mai mulți ani, însă din lipsă de fonduri doar acum a fost semnat contractul de finanțare. Sunt bucuros că având contractul de finanțare și contractul de execuție semnat, în prezent, suntem pe cale să începem și lucrările de execuție la această investiție. Pe lângă infrastructura rutieră și școlară, este important să avem și investiții în infrastructurile sanitare şi sociale, deoarece acestea contribuie la reducerea inegalităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovează incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale. 

Modernizarea iluminatului public

Simon István: Consider că reprezintă, de asemenea, o prioritate dezvoltarea și modernizarea iluminatului public. Astfel că, în prezent, avem în implementare și un proiect pentru modernizarea iluminatului public. În plus, implementăm și extinderea și modernizarea sistemului de supraveghere video a comunei. Aceste investiții au ca scop asigurarea siguranței și sporirea  confortului cetățenilor comunei. 

Pentru a răspunde noilor provocări în ceea ce privește asigurarea colectării selective a deșeurilor și a oferi noi posibilități populației de a-și transporta deșeurile proprii, am decis realizarea unui centru integrat tipic de colectare prin aport voluntar a diferitelor deșeuri. Am depus și câștigat în acest sens un proiect prin PNRR, proiect care se află în implementare și pe care vrem să-l și finalizăm în acest an. 

Urmează alte investiții private majore în Sânpaul

Rep.: Care sunt cele mai importante investiții private realizate în comună?

Simon István: În ultimii 4 ani s-au stabilit în comuna Sânpaul mai mulți investitori care au adus o nouă creștere economică comunei, oferind mai multe locuri de muncă pentru locuitorii comunei și nu numai (aprox. 4000), respectiv: SC Oprea Avi Com SRL (abatorul de păsări) , SC UBM Feed SRL (fabrică de nutrețuri), East Silodep (depozit bază de cereale), SC Telog SRL (showroom echipamente de ridicat și manipulat), SC Mureș Depo Alimente SRL (depozit frigorific, anexe și parc fotovoltaic), deasemenea SC Hirschmann România TM și SC Euro Gas Systems SRL s-au extins și au construit o nouă hală de producție. 

În afară de investițiile care s-au realizat, în prezent sunt în procedură de autorizare mai multe investiții private majore care vor duce la înființarea mai multor locuri de muncă și dezvoltarea economică a comunei.   

A consemnat Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE