Comuna Sânpaul, proiecte realizate în valoare de peste 23 de milioane de lei, în perioada 2020-2024, plus proiecte de peste 25 de milioane de lei în faza de implementare Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 872 Vizualizări

Comuna Sânpaul, proiecte realizate în valoare de peste 23 de milioane de lei, în perioada 2020-2024, plus proiecte de peste 25 de milioane de lei în faza de implementare

În ultimii 4 ani, primăria comunei Sânpaul a reușit să realizeze 5 proiecte mari, prin care s-au realizat investiții totale de peste 23 de milioane de lei. De asemenea, alte 7 proiecte sunt în etapa de implementare, valoarea totală a acestora depășind 25 de milioane de lei. Cele mai consistente investiții realizate în perioada 2020-2024, în Sânpaul, au fost în infrastructura școlară și în infrastructura rutieră.

Peste 10 milioane de lei investiți în modernizarea școlilor

Toate clădirile școlilor din comuna Sânpaul au fost renovate, unele clădiri au fost extinse. De asemenea, au fost construite terenuri pentru sport, cu iarbă sintetică. „În același timp, toate clădirile au fost dotate cu mobilier nou și echipament IT complet, calculatoare, laptopuri și table inteligente, rețeaua școlară de pe raza comunei devenind astfel una dintre cele mai moderne și bine dotate din județ”, este precizat de Primăria Sânpaul, în documentul care ne-a fost transmis, referitor la situația investițiilor din comună.

Proiectul prin care au fost modernizate unitățile de învățământ a fost finanțat din fonduri europene, prin POR 2014-2020, valoarea totală fiind de 10,11 milioane de lei.

De asemenea, în localitate Chirileu, printr-un proiect separat, derulat prin Ministerul Educației, a fost construită o grădiniță nouă cu două săli. Valoarea investiției s-a ridicat la 967.472 de lei.

Peste 17 milioane de lei pentru modernizare drumurilor

Primăria comunei Sânpaul a obținut finanțare pentru 3 proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere din comună. Două dintre proiecte au fost finalizate, în timp ce al treilea urmează să fie finalizat în acest an. 

Primul proiect a fost finalizat în anul 2021, cu o valoare totală de aproape 4,3 milioane de lei, fiind finanțat prin PNDL 1. S-a intervenit la infrastructura rutieră și pietonală din localitățile Sânpaul, Chirileu și Valea Izvoarelor. Au fost amenajate șanțuri din beton, rigole, trotuare din pavaje, podețe de acces la proprietăți. 

Al doilea proiect, de modernizare a drumurilor locale, finanțat prin PNDL 2, a avut o valoare totală de 3,7 milioane de lei. Au fost modernizate drumuri în localitățile: Valea Izvoarelor (1703 ml), Chirileu (728 ml) și Sânpaul (1533 ml). De asemenea, au fost modernizate drumurile de acces în Dileu Nou (580 ml) și în Sânmărghita (2013 ml). În plus, în total, în cadrul celor două proiecte, au fost realizate 359 de podețe.

„În derulare se află și un proiect de modernizare drumuri (asfaltări) prin programul guvernamental Anghel Saligny, care are ca obiectiv asfaltarea drumului DC 123 Chirileu pe o lungime de 1140 m, a DC 121 Dileu Nou pe o lungime de 490 m, DC 124 A Sânmărghita pe o lungime de 1200 m și 2 porțiuni de drum în localitatea Sânpaul pe o lungime de 1200 m. În total, 4030 m de drum. Valoarea investiției este de 9.588.432,25 lei din care contribuția UAT Sânpaul este de 1.551.500,49 lei. Lucrările de execuție vor fi finalizate în anul 2024, astfel că infrastructura rutieră a comunei va fi îmbunătățită considerabil cu 4030 m drum nou asfaltat, oferind un confort sporit pentru cetățenii comunei”, potrivit informațiilor transmise de Primăria Sânpaul.

Cămin Cultural nou în Sânpaul

În zona centrală a localității Sânpaul a fost construit un cămin cultural nou. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 3,89 milioane de lei și a fost realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI). Clădirea dispune de parter și etaj, sala de spectacole având 160 de locuri. De asemenea, noul Cămin Cultural din Sânpau este dotat cu bucătărie, vestiare, centrală termică, iar la etaj este amenajată o bibliotecă. Noul cămin cultural oferă un spațiu modern și dotat pentru locuitorii din Sânpaul, atât pentru spectacole, evenimente culturale, dar și pentru a sărbători evenimente importante pentru comunitate sau pentru familiile lor.

Planului Urbanistic General, în format GIS

„În anul 2023, s-a realizat transpunerea Planului Urbanistic General al comunei Sânpaul în format GIS, care va eficientiza procesul de autorizare a construcțiilor și va oferi mai multă stabilitate și transparență investițiilor prin actualizarea în timp real a informațiilor privind mediul construit și de a crește accesul digital la documentele de amenajare a teritoriului și de urbanism, prin transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General. Investiția a fost realizată prin PNRR, Componenta C10 și cuprinde și achiziționarea și amplasarea a 2 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice”, potrivit Primăriei Sânpaul. Stațiile de reîncărcare pentru mașini electrice vor fi amenajate în cursul acestui an.

Extinderea canalizării în toată comuna

Printr-un proiect, în valoare de 6,64 de milioane de lei, finanțat din fonduri europene sunt realizate lucrări de extindere a rețelei de canalizare în satele Dileu Nou, Sînmărghita, Chirileu, Sînpaul și Valea Izvoarelor. „În cadrul acestui proiect se realizează rețeaua de canalizare a localităților Sânmărghita și Dileu Nou, care se va racorda la rețeaua comunei și va fi predată spre utilizare în cursul anului 2024. Prin realizarea acestei investiții, întreaga comună va fi racordată atât la rețeaua de apă cât și la canalizare, practic infrastructura de apă și apă uzată va acoperi toate localitățile componente ale comunei Sânpaul”, este precizat în documentul menționat anterior.

Peste 5 milioane de lei pentru modernizarea dispensarului

Printr-un proiect depus la CNI, cu contract de execuție lucrări semnat în luna februarie, se va realiza modernizarea și mansardarea clădirii dispensarului medical din Sânpaul. Lucrările vor începe în cursul anului 2024. Clădirea va fi extinsă cu un corp parter și va fi modernizată integral, atât interiorul și cât și partea exterioară. De asemenea, prin mansardarea clădirii vor fi amenajate 2 apartamente de serviciu pentru personalul medical. În plus, dispensarul va fi dotat cu aparatură medicală nouă (ecograf, aparat de radiologie). Investiția are valoarea de 5,28 de milioane de lei.

Locuri de casă pentru tineri

Potrivit Primăriei Sânpaul, „pentru a veni în sprijinul tinerilor care doresc să rămână în comună și să-și construiască o locuință, autoritatea locală a demarat elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal în localitatea Sânpaul pentru reglementarea unui teren cu funcțiunea de locuințe, putând astfel oferi tinerilor locuri de casă”.

Alte proiecte importante 

În comuna Sânpaul mai sunt în curs de implementare alte două proiecte, finanțate prin PNRR. Primul prevede îmbunătățirea serviciilor publice prin implementarea unor sisteme digitale, iar prin al doilea vor fi achiziționate și amplasate 6 stații inteligente de autobuz și 8 bănci inteligente, dotate cu porturi USB, încărcare wireless, senzori de temperatură etc.

Primăria Sânpaul a obținut finanțare pentru modernizarea iluminatului public din comună – aproximativ 1 milion de lei, proiectul fiind finanțat prin AFM. 

De asemenea, tot prin PNRR, va fi înființat un centru de colectare prin aport voluntar a deșeurilor reciclabile și a bio-deșeurilor care nu pot fi colectate în pubelele individuale.

Parc fotovoltaic

Cel mai recent contract de finanțare obținut de către primăria comunei Sânpaul este pentru proiectul „Realizare capacități de producere a energiei electrice din surse solare în comuna Sânpaul”, cu o valoare a investiției de 2.370.243 lei. Prin acest proiect va fi realizat un sistem fotovoltaic menit să asigure autoconsumul clădirilor administrative, școli, grădinițe, dispensare și  iluminatul public al comunei. Parcul fotovoltaic va fi realizat pe un teren de 8000 mp cu peste 600 de panouri fotovoltaice. Proiectul este finanțat prin Fondul pentru Modernizare, un program al Ministerului Energiei. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul comunei, Simon István, în 26 aprilie 2024. 

„Deasemenea autoritatea locală are, în prezent, depuse mai multe cereri de finanțare pentru alte obiective de investiții și este în continuă pregătire de proiecte noi”, mai este menționat în documentul primit de la Primăria Sânpaul.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE