Costume fastuoase de Ziua Iei la Târgu-Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 286 Vizualizări

Costume fastuoase de Ziua Iei la Târgu-Mureş

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş găzduieşte în Palatul Toldalagi cele mai fastuoase porturi populare din întreaga ţară, provenite din Câmpia Bănăţeană. Acestea alcătuiesc colecţia etnografică Marius Matei, executate prin tehnici de broderie „împrumutate” de pe hainele nobililor, folosind inclusiv fire de aur şi argint, scrie Agerpres.

„Am venit la Târgu Mureş cu o expoziţie de costume tradiţionale din Banatul de Câmpie, reprezentând sub-zonele etnografice Timişoara, Lugoj, Buziaş, Deta-Ciacova şi Sânnicolau Mare şi zona etnografică a Văii Mureşului. Aceste porturi populare sunt prezentate într-o ordine cronologică a evoluţiei, începând cu sfârşitul secului al XIX-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea, aceasta însemnând 1870, cel mai vechi costum, şi cel mai nou, 1945. Cele din zona Lugojului sunt dintre cele mai fastuoase din Câmpia Bănăţeană, preluând tehnici de broderie care erau aplicate în special pe hainele nobililor, a preoţilor sau altor demnitari publici. La fel, la bărbaţi avem aceste veste minunate care sunt foarte opulente şi prezintă o broderie artistică deosebită realizată de meşteri din zonă”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Matei, muzeograf-etnograf la Muzeul Satele Bănăţene din Timişoara.

Colecţia numără peste 3500 de piese, La Târgu Mureş sunt prezentate 20 dintre acestea.

Expoziţia „Zestrea bănăţenilor. Costume tradiţionale din Banatul de Câmpie, podoabe şi documente etnografice” cuprinde, pe lângă porturile populare propiu-zise şi elemente de podoabe şi documente etnografice şi poate fi vizitată la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş până în data de 18 iulie. (A.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE