Noutăți despre Vâltoarea Mureșeană 2023 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 558 Vizualizări

Noutăți despre Vâltoarea Mureșeană 2023

Ediția din acest an a Festivalului Vâltoarea Mureșeană se va desfășura în perioada 25-27 august, în cea mai mare parte în Cetatea Medievală Târgu Mureș, și va pune accent pe teme legate de ecologie, dar și pe programe dedicate copiilor și familiei și de promovare a culturii populare.

Detalii despre eveniment au fost prezentate ieri, cu prilejul unei conferințe de presă la care au participat Szente Katalin și Jakab Orsolya, organizatoare.

”În cei zece ani se poate vedea cum am progresat și în ceea ce privește locația. În primii trei ani l-am organizat pe malul Mureșului, iar apoi ne-am mutat în Parcul Municipal și în final am ajuns în Cetate. Al doilea lucru realizat este munca pentru comunitate. În acești zece ani am organizat și Vâltoarea Mureșeană, dar au fost și numeroase alte evenimente pe parcursul anului, nu doar la sfârșitul verii. Am încercat să aducem alte evenimente pentru târgumureșeni cu scopul de a prezenta cultura maghiară. Un alt punct important este faptul că ne-am dezvoltat paleta. Am început ca un eveniment cultural, iar acum am devenit un eveniment cu profil de familie, în sensul că publicul nostru țintă reprezintă familiile, de la copii mici, până la bunici, toți își pot găsi ceea ce își doresc la evenimentul nostru. Un alt aspect important este că, în acești ani de eveniment, am adus 97 de trupe de muzică poplară, pop sau rock pe scenele noastre. 97 de artiști care au venit la noi, fie din țară, fie din Ungaria. Anul acesta vom avea un număr rotund pentru că vom avea noi artiști care vin. Am dezvoltat cultura voluntariatului în Târgu Mureș, pentru că în fiecare an ni se alătură în jur de 50-60-70 de voluntari care și-au făcut între timp propria lor organizație”, a afirmat Szente Katalin.

Jakab Orsolya a continuat să prezinte alte cinci realizări importante de pe parcurul acestor ediții de eveniment cultural: „În fiecare an, tot mai multe instituții din oraș și din județ s-au alăturat organizației cu programe. Avem foarte mulți parteneri, printre care Muzeul Județean Mureș, Ansamblul Artistic ”Mureșul”, Teatrul din Târgu Mureș și Biblioteca Teleki. Un alt punct important face referire la promovarea culturii populare. Am contribuit de asemenea la cultivarea culturii târgurilor. În urmă cu zece ani am organizat un târg tocmai din acest motiv, și în acest an ne dorim să avem un târg de calitate. Pe lista realizărilor trebuie să vă pomenim și despre faptul că susținătorii noștri sprijină evenimentul nostru, nu doar financiar, ci și moral. Vâltoarea este un mod perfect de a încheia vara și de a aduce oameni împreună înainte de a începe anul școlar.”

Zece activități esențiale

În ceea ce privește primele cinci puncte despre ceea va fi anul acesta în cadrul evenimentului, Szente Katalina a fost prima care le-a enumerat: „Anul acesta vom încerca să înverzim festivalul, pentru că ne dorim ca festivalul să producă mai puțin gunoi, să fim mai ecologici și să aducem niște schimbări comparativ cu anii precedenți. Deci vom lucra cu Asociația Grupul Milvus pentru a reuși acest lucru. Am avut anul trecut un spațiu de discuții și a fost foarte iubit de publicul nostru, de aceea ne dorim să continuăm acest program. Vor fi discuții tematice, vor veni profesioniști pe diferite teme care vor ajuta cu sfaturi și prezentări. Rămânem pe linia de evenimente pentru familii. Cam în jumătate de Cetate vor fi amplasate programe pentru copii și familii. Am pregătit și o expoziție foto din ultimii 10 ani cu 100 de fotografii. Am creat două sporturi care se practică doar la Vâltoarea Mureșeană, adică alergarea pe Scările Rackoczi și Maratonul de Ștafetă organizat pe tot teritoriul orașului.”

Despre următoarele cinci puncte la care mureșenii ar trebui să se aștepte în cadrul evenimentului a vorbit Jakab Orsolya: „Partenerul nostru principal, Fundația Casa de Tradiții din Transilvania, ne va ajuta ca și în anii trecuți, pentru a prezenta toate aspectele culturii populare. O să avem trei seri de concert aici, în Cetate. Mai avem programe foarte diversificate pe plan de teatru. Teatrul din Târgu Mureș se alătură organizării anul acesta ca și conținut, iar Teatrul Spectrum va aduce mai multe spectacole. Deși familiile și-au găsit locul la Vâltoare, noi încercăm să ne apropiem și de cei tineri și să îi implicăm. Anul trecut am organizat o petrecere care a fost foarte apreciată și ne propunem ca și anul acesta să continuăm această tradiție.”

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE