Salvamont Salvaspeo Mureş a ajuns la majorat Slider
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Salvamont Salvaspeo Mureş a ajuns la majorat

Data de 1 august este declarată, la nivel naţional, Ziua Naţională a Salvatorului Montan. Tot astăzi, Salvamont Salvaspeo Mureş împlineşte 18 ani de la înființare. Această dată nu a fost aleasă întâmplător. Salvatorii montani spun că este ziua cu care începe cea mai grea lună din an, caracterizată prin numeroase accidente pe munte cu grade ridicate de dificultate.

„Noi între noi avem o vorbă, este o zi ca oricare celalalte, deci lucrăm şi astăzi. Personalul este în permanenţă la Târgu-Mureş, Lunca Bradului şi Sovata. Luna august, ca şi luna iulie, este cea mai aglomerată pentru activitatea de salvare montană în întreaga ţară. Cele mai multe intervenţii sunt în aceste două luni”, a declarat pentru Cotidianul Zi de Zi, şeful serviciului Salvamont-Salvaspeo Mureş, Kovács Zoltán Róbert.

Şi dacă tot este o zi de muncă am aflat de la şeful serviciului local care sunt principalele preocupări în această perioadă. Furtunile din ultima perioadă i-au ţinut ocupaţi pe salvamontiştii mureşeni care lucrează la degajarea traseelor turistice de copacii căzuţi.

„Am avut destul de multe furtuni în zona de creastă a Munţilor Căliman şi în zona Munţilor Gurghiu acum avem destul de multe trasee de curăţat, deci lucrăm din greu”, a spus Kovács Zoltán Róbert.

Doar în sfârşitul de săptămână care a trecut Salvamont Salvaspeo Mureş a acordat primul ajutor unui număr de 19 persoane şi a ajutat opt persoane rătăcite în zona Scaunul Domnului să ajungă în siguranţă la bază.

O altă problemă în această perioadă este reprezentată de vipere, la nivel naţional fiind emisă o avertizare în acest sens. În judeţul Mureş a fost un astfel de caz săptămâna trecută care, din fericire, a avut un deznodământ fericit.

„Acum o săptămână, zece zile am avut un caz de muşcătură de viperă şi în judeţul Mureş în zona Gălăoaia. A fost vorba de o persoană care culegea fructe de pădure a fost muşcată de mână. Peroana avea 32 de ani, nu a avut mari probleme, a fost transportată la UPU Târgu-Mureş şi apoi lăsată acasă. Trebuie ştiut că muşcătura de viperă este mai periculoasă la copii şi la vârstnici.

Este important că doza se poate administra şi după 24 de ore, dar este bine ca persoana să ajungă cât mai repede la spital. Dacă o persoană este muşcată aceasta este bine să rămână calmă şi să nu se deplaseze de la locul incidentului până la sosirea echipajelor de salvare. Cu cât se agită mai puţin, cu atât este mai bine pentru că atunci veninul circulă mai încet în organism”, a mai explicat Kovács Zoltán Róbert.

Pe această cale îndemnăm turiştii să fie atenţi atunci când pleacă în drumeţie pe munte şi să contacteze Salvamont Salvaspeo Mureş prin dispeceratul 112 în cazul în care este nevoie.

Echipa Zi de Zi transmite tuturor salvatorilor montani din România un sincer „La Mulţi Ani” şi îşi arată pe această cale recunoştiinţa pentru activitatea depusă.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE