Mureș: Campanie de donare de sânge pentru victimele tragediei de la Crevedia Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 358 Vizualizări

Mureș: Campanie de donare de sânge pentru victimele tragediei de la Crevedia

„Donarea de sânge este un gest de solidaritate simplu și generos care permite ca în fiecare an milioane de bolnavi să primească o șansă la sănătate și viață. Donatorul oferă din prinosul său de sănătate o mică parte pentru pacienții din spitale, componentele sanguine fiind indispensabile pentru supraviețuirea bolnavilor cu leucemie, cancer, nașteri dificile, operații, accidente, hemoragii, arsuri grave”, este mesajul introductiv regăsit pe site-ul oficial al Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu-Mureș, care poate fi accesat prin link-ul următor: https://www.transfuzie-mures.ro/informatii.shtml#p1, mesaj care îmbie oamenii la solidaritate.

Duminică, 27 august, Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureș a demarat o campanie de donare de sânge pentru victimele tragediei de la Crevedia care s-a petrecut sâmbătă seara în județul Dâmbovița și în urma căreia două persoane au decedat, iar alte zeci au fost rănite. Mureșenii și-au dovedit încă odată spiritul empatic, participând într-un număr semnificativ la această acțiune de donare care este în continuă desfășurare.

„Mureșenii s-au mobilizat foarte repede după tragedia de la Crevedia și începând de duminică au venit la donare. Duminică au donat 23 de persoane, în cursul zilei de ieri au donat 102, iar astăzi, 28 august, avem deja prezentate peste 100 de persoane. Se pare că nu au rămas indiferenți la nevoia semenilor și au venit să doneze sânge. Fiecare unitate de sânge înseamnă 400 de mililitri, ceea ce înseamnă ca ieri, de exemplu, s-au donat peste 40 de litri de sânge. Această acțiune nu este limitată în timp, nu se desfășoară pe parcursul unei săptămâni sau a unei luni, pur și simplu cei care doresc să se mobilizeze, vor face acest gest până când vor considera de cuviință. Și astăzi au fost foarte mulți angajați ai Ministerului de Interne, polițiști și pompieri, în cursul zilei de ieri, la fel au fost pompieri, polițiști, angajați ai serviciului de ambulanță. De la SMURD au fost militari, jandarmi, dar au fost și persoane care nu au legătură cu aceste instituții dar au vrut să facă un gest nobil pentru cei care au avut de suferit. Le mulțumit tuturor celor care au făcut acest gest și îi așteptăm și pe cei care au avut rețineri”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Marinela Lazăr (foto), purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș.

Îndemn civic

De asemenea, Marinela Lazăr a adresat un apel către cetățenii solidari, preocupați de binele comun, să vină la donare spre a le oferi oamenilor suferinzi șansa la viață, la care noi toți am aspira în condiții de periclitate.

„Eu aș profita de ocazia pe care ne-o oferiți și i-aș ruga pe toți cei acre nu au probleme cronice de sănătate sau nu au suferit operații chirurgicale recente, să doneze sânge în mod constant, să își facă un obicei de a-și ajuta semenii, căci de sânge este nevoie în mod permanent. Este foarte frumos gestul lor de a fi solidari față de cei aflați acum în nevoie, însă mereu cineva așteaptă un strop de sănătate de la oamenii cu suflet mare. Sângele nu poate fi produs artificial deocamdată, este o resursă extrem de importantă și foarte multe intervenții chirurgicale nu pot fi efectuate fără acest gram de viață. Aceasta este o rugăminte adresată tuturor celor care sunt sănătoși și care nu au probleme de sănătate, să își facă un obicei de a dona sânge”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș.

Despre criteriile de donare, Marinela Lazăr a adăugat: „Pentru a dona sânge, o persoană trebuie să fie majoră și poate dona până la vârsta de 65 de ani dacă a făcut acest lucru înainte de 60 de ani. De asemenea, donatorul are nevoie de un act de identitate valabil. Condiția primordială este ca acesta să nu sufere de nicio boală cronică, să nu fie alergic la medicamente sau alimente, iar greutatea să fie peste 52 de kilograme la doamne și peste 60 de kilograme la domni. Ei trebuie să fie foarte bine hidratați și odihniți, iar înainte de donare poate să mănânce un mic dejun ușor, dar nu mâncare cu aport caloric mare sau cu proteine multe”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE