Zahărul produs la Luduș, din nou în magazinele din țară Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 366 Vizualizări

Zahărul produs la Luduș, din nou în magazinele din țară

În cadrul vizitei de lucru a ministrului Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, de miercuri, 4 octombrie, unul dintre cei doi investitori care au achiziționat la începutul anului 2023 Fabrica de Zahăr de la Luduș, Mihaela Neagu, a vorbit despre reînceperea producției de zahăr, dezvăluind că primele cantități de zahăr produse în cadrul companiei pot fi găsite, deja, pe rafturile magazinelor din țară, sub numele brandului Bod.

Fabrica de Zahăr din Luduș a fost preluată la începutul anului 2023 de către doi investitori români, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache. Încă din luna martie a anului în curs, Mihaela Neag vorbea deja despre o producție de proporții în materie de zahăr românesc, statistică ce va putea fi verificată la finalul toamnei

Am cumpărat două fabrici de zahăr, una este cea de la Bod, unde sunt co-acţionar şi aici, la Luduş. Am stabilit că voi ieşi pe piaţă cu brandul de la Bod, care există încă din anul 1889, ţinând cont de faptul că în Luduş nu deținem, încă, maşini de ambalat. Însă asta nu înseamnă că voi renunța la fabrica din Luduș. Pot spune că deja am cheltuit o sumă enormă de bani pentru dezvoltarea brandului şi nu cred că voi renunţa la el prea curând. Zahărul îl găsiţi cu tricolorul pe pungă, este produs aici, la noi. Am început să livrăm de lunea trecută (25 septembrie 2023) și vă spun sincer că există deja numeroase companii care cumpără produsul nostru. Însă, pentru că anul acesta producem o cantitate mică, vrem să-l dăm total către populaţie, abia mai apoi să ne extindem și pe piața mare. Bineînţeles că şi în industrie o să meargă o parte, dar aşa cum am setat acum reţeta şi cum ne-am dori noi, este doar către populaţie. Estimăm că vom livra între 20 și 25 de mii de tone în total pe tot parcursul anului, până la finalul lui 2023”, a explicat în cadrul conferinței de presă directorul Mihaela Neagu.

Atenție canalizată în totalitate pe producția de zahăr de la Luduș

Întrebată dacă producția de zahăr va fi reluată chiar și la Fabrica de Zahăr din Bod, județul Brașov, aceasta a explicat că un astfel de deznodământ depinde în totalitate de politica Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Guvernul României, dacă vor încuraja agricultorii de sfeclă și de trestie de zahăr din țară să producă mai mult față de producția totală anuală de până acum. „Eu nu am în plan să dărâm fabrica de la Bod, am în plan să mai aştept cam doi ani pentru a pune pe picioare fabrica de la Luduș și abia apoi să ne mutăm activitatea și acolo. Însă, fără ajutorul statului român şi, implicit, a domnului ministru, care ne-a promis ajutorul său, nu vom putea face asta singuri”, a afirmat aceasta.

Acționarul a subliniat faptul că momentan îți va canaliza toată atenția înspre fabrica din Mureș, unde tehnologia folosită pentru producție este una avansată, fabrica fiind total automatizată și, cel mai important, unde există suficient personal apt.

În fabrică avem nevoie de automatiști, de oameni cu expertiză în IT, oameni care au specializări și pe care să ne putem baza, ori acest lucru este foarte greu de realizat, mai ales că lângă noi, în Cluj, există un pol foarte dezvoltat, astfel că noi trebuie să fim de 10 ori mai atenți la ceea ce facem. Trebuie să fim atenţi, să oferim salarii bune, condiţii de lucru foarte bune pentru a ne asigura că rămân oameni capabili în firmă. Avem negocieri cu sindicatul şi vrem să încurajăm tinerii să vină să înveţe, să preia activitatea și să facă treabă bună. Dacă aţi văzut, avem şi seniori în fabrică. Fostul director de la Fabrica de Zahăr Bod a venit alături de noi, fostul director de la Fabrica de Zahăr Luduş este prezent aici. Şi încurajăm cât mai mulţi tineri să se îndrepte şi să vină să lucreze în fabricile noastre şi în agricultură”, a mai adăugat acționarul.

Acționar Fabrica de Zahăr Luduș, Mihaela Neagu

Mai multe locuri de muncă, odată cu creșterea producției de zahăr

Totodată, Mihaela Neagu a vorbit și despre un potențial ajutor care ar urma să îi fie cerut statului de către companie, ajutor menit să crească producția și odată cu ea numărul de locuri de muncă și de produse autohtone vândute pe piața din țară. Însă, până atunci, se vor face o serie de studii, având în vedere că fabrica din Luduş a fost închisă timp de doi ani. Cât despre numărul de angajați, acționarul a dezvăluit că există 150 de angajați permanenți și 30 de angajați sezonieri în Fabrica de Zahăr Luduș, însă, numărul acesta ar putea să crească foarte mult, ba chiar să se dubleze, în funcție de capacitatea de producție.

Dacă am mări capacitatea şi dacă s-ar dubla cantitatea de sfeclă, dacă am putea să facem şi produse conexe, cum ar fi zahăr vanilat sau zahărul pudră, cu siguranţă fabrica poate să ajungă până la 300 de angajaţi permanenţi. Deocamdată în companie muncesc 150 de angajați permanenți și 30 de sezonieri. Săptămâna viitoare scoatem prima formă de contract pe care o negociem cu Asociaţia Fermierilor producători de sfeclă de zahăr. De aici plecăm şi până în decembrie, sperăm să ne atingem capacitatea maximă de contractare de 10.000 de hectare. Dacă anul acesta vom avea parte de un sprijin şi o să avem 10.000 de hectare, anul viitor, chiar şi cu 5.000 în plus, voi deschide producția şi la Bod, unde vor lucra încă 150 de oameni”, a mai precizat Mihaela Neagu.

Fabrica de zahăr din Luduş a fost preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, după ce în cursul anului trecut s-a discutat despre închiderea acesteia. Grupul francez cumpărase fabrica în 2012, însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014. În această fabrică s-a prelucrat de-a lungul anilor sfeclă de zahăr produsă de cultivatori din mai multe judeţe din centrul ţării, cum ar fi Cluj, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov şi Bistriţa-Năsăud.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE