”Minciuni – Hazugságok – Lies”, expoziție vernisată la Camera K’Arte Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 169 Vizualizări

”Minciuni – Hazugságok – Lies”, expoziție vernisată la Camera K’Arte

Camera K’Arte din Târgu Mureș a găzduit sâmbătă, 14 octombrie, vernisajul expoziției ”Minciuni – Hazugságok – Lies”, de Daradics Árpád. Expoziția face parte din proiectul ”Artă contemporană în Camera K’Arte”, ediția a X-a, derulat de Asociația K’Arte cu sprijinul REEA, Pidental și Toth Imre. Proiectul este finanțat de Consiliul Judetean Mureș și co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș.

”Atingere divină” a imaginilor

Daradics Árpád s-a născut la Târgu Mureș în anul 1964 și este deținător al premiului Munkácsy Mihály și al Premiului profesional al Patrimoniului Cultural Național. A absolvit Universitatea de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj Napoca în 1990. Trăiește și lucrează la Budapesta. Este membru al Asociației Naționale a Artiștilor Maghiari, al Societății Maghiare de Electrografie și al Societății MAMŰ și participant și premiat la bienale și trienale din străinătate.
”Metoda lui Daradics procesează într-un mod deosebit imaginile: le acordă o ”atingere divină”, ironică și autoironică. Rețeta este clară: vechile fotografii alb-negru, încorporate în întregime, tind să impregneze colajele cu nostalgie, în timp ce intervențiile grafice roșii, cu glume subtile și un umor lejer și ingenios, conturează mesajul prin relația dintre elementele imaginilor. Ușurința jocului este dublată de o profunzime a gândirii, iar acesta este motivul pentru care asocierile pot fi astfel de eficiente. Asociațiile creative ale imaginilor, cum ar fi elementele emoji plus cele trei maimuțe înțelepte sau culturista plus figurinele M&M, parcă au existat dintotdeauna – Daradics formulează ceva din realitate care este într-adevăr foarte bine nimerit și clar și, de asemenea, se încadrează perfect în lumea memelor vizuale”, a precizat Kata Ungvári-Zrínyi.


Ediția a 10-a a proiectului ”Artă contemporană în Camera K’Arte” se va concentra pe ideea de comunitate, în special pe această relație de modelare constantă, permanentă și reciprocă dintre artiști și comunitate. În acest an, aniversar, proiectul găzduiește doar artiști cu origini mureșene care au dezvoltat cariere extraordinare în artă dar care au expus, în ciuda acestui fapt, rar sau deloc în comunitatea care i-a generat. Artiști născuți în decade diferite (anii 50, 60, 70 și 80) al căror parcurs și discurs artistic a fost modelat de contexte social-politice extrem de diverse: Gabriela Vanga, Alexandru Antik, Teodor Graur, Daradics Arpad, Vali Chincișan, Csiki Csaba.

”Mureșeni la origine și cosmopoliți prin vocație. Limbajul, ideile sau exprimările lor s-au hrănit mai mult sau mai puțin (și) din acest creuzet multicultural, rezultând poetici vizuale specifice. Ne interesează să urmărim și felul în care aceste bulversări ale istoriei recente, decantate de etosul locului, al comunității noastre, s-au imprimat subtil în practica acestor artiști importanți”, au transmis organizatorii expoziției.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE