Noutăți despre cel mai important proiect din Sănătatea mureșeană Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 372 Vizualizări

Noutăți despre cel mai important proiect din Sănătatea mureșeană

Cu siguranță nu este o noutate faptul că orașul Târgu Mureș excelează la capitolul performanței medicale, mai ales atunci când discutăm despre domeniul bolilor cardiovasculare care sunt diagnosticate și tratate la un nivel superior de aptitudine și expertiză medicală, datorită unor medici profesioniști care fac cinste județului Mureș prin efortul asiduu pe care îl depun pentru ca noi să fim sănătoși.

Cu timpul, această performanță s-a concretizat într-o reputație națională, aferentă unei entități semnificative, anume Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IuBCvT), care, cu toate că este unul dintre principalele motive pentru care Târgu Mureș a fost plasat în topul listelor de interes medical pentru tratarea afecțiunilor cardiace, este în continuare un ansamblu neglijat din punct de vedere infrastructural. În timp ce numărul solicitărilor medicale crește de la o zi la alta, capacitatea medicilor de a le onora scade semnificativ din lipsa unui spațiu propriu-zis care să aparțină în exclusivitate ”Institutului Inimii”, după cum îl numesc în mod colocvial mureșenii.

Infrastructura actuală, depășită

Afirmația anterioară este fundamentată pe declarațiile unuia dintre cei mai competenți medici din acest domeniu, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IubCvT Târgu Mureș: „Principala provocare este faptul că suntem unici în oferta de servicii și în acest sens suntem depășiți de cererea de servicii care ni se adresează, de cererea de pacienți, iar infrastructura actuală nu ne permite să asigurăm aceste servicii. Este dificil să reușești să întocmești o listă de așteptare astfel încât pacienții să poată fi toți rezolvați în timp util, pentru că orice viață este prețioasă și nu este mereu ușor să faci o astfel de distribuție să fie echilibrată, astfel încât toți pacienții să fie mulțumiți. Principala provocare este, așadar, discrepanța dintre cererea de servicii căreia suntem supuși și oferta pe care o putem onora, din cauza infrastructurii. Numărul de paturi de operații este fix, motiv pentru care avem nevoie de un nou spațiu, în care eu sunt convins că vom putea crește cu aproximativ 50% numărul de intervenții pe care le vom realiza”.

Pentru a soluționa această problemă, în anul precedent s-a demarat un proiect care prevedea construirea integrală a unei unități sanitare aferente ”Institutului Inimii” din Târgu Mureș, care se dorește a fi situată în perimetrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

„Proiectul este într-un stadiu avansat. Într-adevăr, istoria Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant este una mai specială, în sensul că inițial Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și celelalte clinicii care alcătuiesc institutul se regăseau în structura Spitalului Clinic Județean de Urgență. În 1995, clinicile care erau axate pe diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare s-au constituit sub forma unei unități funcționale care a reunit toți specialiștii implicați în acest domeniu. Din păcate, noi nu am funcționat niciodată ca o unitate structurală propriu-zisă, cu o clădire proprie, care să vină să permită niște circuite și niște condiții de muncă mai bune pentru medici. Practic, în momentul actual, Institutul nostru este împrăștiat la diferite nivele ale Spitalului Clinic Județean de Urgență. Secțiile clinice ale Institutului reprezintă o unitate funcțională și o entitate juridică, dar tehnic nu avem o clădire în care personalul să își poată desfășura activitatea într-un mod corespunzător. Această dorință a noastră de a lucra în condiții corespunzătoare și de a crește numărul de intervenții care se fac este o intenție veche. Acest proiect prinde contur, suntem în plin proces de evaluare a ofertelor. Știm cu toții că este un proiect cuprins în Planul Național de Reziliență a României și în acest moment suntem în grafic. În aprilie 2026 se încheie acest proiect, atunci fiind termenul limită ca toate investițiile din domeniul sănătății obținute prin acest plan să fie încheiate. Suntem optimiști că lucrurile merg în direcția bună și Târgu Mureș va avea un nou spital, așa cum merită pacienții noștri”, a declarat acesta, pentru cotidianul Zi de Zi.

Ofertele pentru licitație, în studiu

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în data de 17 octombrie la sediul PNL Mureș, unul dintre subiectele dezbătute cu mare interes a fost legat de stadiul în care se află proiectul privind noua clădire aferentă IuBCvT Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu fiind cel care a adus următoarele precizări și clarificări: „Ofertele au fost depuse, evaluarea tehnică a fost deja efectuată și ne aflăm în stadiul analizei financiare. La licitația pentru proiectare și execuție s-au prezentat patru asocieri de firme, fiecare asociere cu un număr între 12-21 de firme. Există un punctaj foarte clar stabilit și avem certitudinea că în prima decadă a lunii noiembrie o să avem câștigătorul pentru proiectare și execuție. Calendarul va fi de trei luni pentru proiectare, pentru că în mare proiectul există, și 26 de luni pentru construcție. Eu îmi doresc să nu apară nicio piedică în acest sens și ca toată lumea să înțeleagă importanța acestui obiectiv. Este o construcție care va avea aproximativ 18 mii de metri pătrați, fiind formată din două subsoluri, parter și cinci etaje. Este un obiectiv mare care necesită timp, ar fi extraordinar să nu intervină impedimente”.

Proiectul este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență și are valoarea de 106 milioane de euro, din care 36 de milioane de euro vor fi investiți în dotări, iar 70 de milioane de euro pentru construirea noului sediu.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE