Mediatorul dintre vis și fapt: Caravana D.E.I.T.A.S Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 151 Vizualizări

Mediatorul dintre vis și fapt: Caravana D.E.I.T.A.S

La momentul actual, antreprenoriatul este tendința înspre care se îndreaptă tinerii care posedă, printre altele, abilități de marketing și o elaborată gândire strategico-economică, pentru a-și materializa propriile concepții de business în afaceri propriu-zise. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, între vis și fapt apare un obstacol aparent indestructibil: fondurile insuficiente pentru start-up-uri. Aici intervin mediatorii, cei care analizează ofertele de piață ale antreprenorilor novici pentru ca mai apoi, dacă acestea sunt viabile, să le transforme în fapte realizabile prin alocarea unor bugete inițiatice provenite din fonduri europene. Un astfel de mediator este și Caravana de stakeholder engagement intitulată Dezvoltăm Ecosisteme Inovatoare pentru Tineri Antreprenori de Succes (D.E.I.T.A.S.).  

Rețeaua D.E.I.T.A.S a organizat miercuri, 25 octombrie, evenimentul intitulat „Ecosisteme de business- Sprijin și oportunități pentru antreprenori”, desfășurat la Hotel Continental din Municipiul Târgu-Mureș. Evenimentul a fost organizat cu scopul identificării unor soluții colective la provocările și dificultățile întâmpinate de antreprenorii novici sau a celor experimentați din Regiunea Centru, prin contribuția unanimă a experților și antreprenorilor invitați. Evenimentul a avut rolul de prezentare a programului finanțat din fonduri europene intitulat „Innotech Student”, care este cel de-al cincilea proiect implementat de Asociația Culturală Amphion prin intermediul proiectului “Student start-up 1.0”.

Proiect în valoare de 2 milioane de euro

Programul „Innotech Student” a constat în organizarea unui concurs de planuri de afaceri care s-a soldat, în urma analizării și jurizării prezentărilor oportunităților de business aparținând studenților, cu 14 start-up-uri inițiate în ultimul an. Cele 14 start-up-uri se subsumează mai multor domenii profesionale: construcții, IT, turism, medicină etc…Cuantumul proiectului este de 2 milioane de euro, din care 1.300.000 au fost acordați în caitate de sprijin financiar celor 14 start-up-uri. La concurs au putut participa doar studenți,  acestora oferindu-li-se finanțări cuprinse între 40-100 de mii de euro, principalul criteriu de departajare financiară fiind numărul de locuri de muncă create prin intermediul oportunității de business. La momentul actual, finanțarea externă a încetat, iar start-up-urile se susțin singure din acest punct de vedere, ceea ce atestă reușita scopului acestui program.  “Cererea a fost mare, noi am instruit și format în antreprenoriat aproape 350 de studenți din Regiunea Centru, dintre care aproximativ 25% dintre ei au și participat la concursul de planuri de afaceri. Pe noi ne-a interesat ca business-ul să aibă previziuni de finanțare corecte și să fie un start-up care va supraviețui după ce își termină finanțarea, deci calitatea și realitatea planului de afaceri au fost criteriile care ne-au interesat”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Mugur Gorea, responsabil de comunicare la Asociația Culturală Amphion.

În cadrul evenimentelor, benefiiciarii acestui program, a căror start-up-uri au fost înființate în perimetrul județului Mureș, și-au prezentat planurile de afaceri prin intermediul unor prezentări, explicând auditoriului strategia pe care baza căreia și-au format ideea business-ului, împărtășind cu invitații diverse experiențe profesionale.

Încasări de 10 mii de euro

Rareș Juganaru este inițiatorul cabinetului stomatologic „RCJ Dent” și unul dintre beneficiarii programului „Innotech Student”. Conform evaluatorilor, acesta a avut unul dintre cele mai complexe analize a planului de afaceri, iar la momentul actual, când finanțarea a încetat, încasările cabinetului medical au ajuns deja la frumoasa sumă de 10 mii de euro, ceea ce demonstrează reușita afacerii. „Povestea din spatele RCJ Dent este o poveste presărată cu kg de cărți de învățat, cu sute de ore, cu schițe, cu scheme memotehnice complexe care să aducă un rezultat de învățare mai bun. Povestea a plecat încă din copilărie, printr-o dragoste enormă față de medicină. Viața m-a trimis către stomatologie, către Facultatea de Medicină Dentară din Târgu-Mureș. Premisele de la care am plecat au fost aducerea unei abordări lipsite de dureri și frică. Înființarea unui cabinet d emedicină stomatologică a presupus multă responsabilitate pentru ca azi să putem aborda cazuri din mai multe ramuri de stomatologie, de la chirurgie dento-alveolară la protetică dentară, refaceri estetice, reabilitări mandibulare complexe și altele”, a precizat dr. Rareș Juganaru în cadrul prezentării sale.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE