Mureșenii care au dominat lumea la minifotbal, întâmpinați acasă cu un amalgam de emoții Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 471 Vizualizări

Mureșenii care au dominat lumea la minifotbal, întâmpinați acasă cu un amalgam de emoții

Iubitorii sportului și în special ai fotbalului și minifotbalului au luat parte marți, 7 noiembrie, la o întâlnire specială cu sportivii mureșeni care sâmbătă, 4 noiembrie, au câștigat cu Echipa Națională a României medaliile de aur la Campionatul Mondial de Minifotbal, competiție disputată în Emiratele Arabe Unite.

Ionuț Neacșa, Bogdan Covaci, Laszlo Klein, Andrei Balea, Mircea Ungur și Virgil Bejenaru sunt cei care au fost așteptați în Sala Polivalentă „Simon Ladislau” din Târgu Mureș, în urma invitației lansate de Thomas Moldovan, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport.

După ce au intrat în sală sub aplauzele familiilor și cetățenilor, sportivii au fost chemați în față pentru a lua cuvântul, iar la final, fanii și-au făcut poze cu campionii mondiali care au oferit și autografe. Cei mai entuziasmați din „galerie” au fost cei mici care nu s-au dezlipit de tricolor și care au așteptat cu sufletul la gură să-și întâlnească idolii.

Emoțiile și entuziasmul, galeria și aplauzele au răsunat în întreaga sală, cetățenii fiind cu lacrimi în ochi și cu „pielea de găină” pe tot parcursul serii. Evenimentul  este unul unic, fiind pentru prima dată în istoria României când naționala aduce acasă Cupa Mondială. Mândria vine și mai mult pe partea locală, după ce 6 jucători mureșeni au fost convocați în echipa națională și au contribuit fiecare la aducerea acasă a unui titlu de o asemenea anvergură.

„I-am făcut pe foarte mulți români fericiți.”

Bogdan Covaci a declarant că emoțiile simțite pe teren în marea finală au fost mult mai mari comparativ cu cele pe care le-au simțit fanii de acasă, în fața televizorului.

„Sunt fericit și împlinit. Munca pe care depus-o în toți acești ani de fotbal, futsal și minifotbal, ne-a răsplătit pe toți. I-am făcut pe foarte mulți români fericiți. I-am făcut să viseze frumos pe toți copiii, e un sentiment de nedescris. A fost o presiune mare, deoarece știam că suntem urmăriți din toată țara. Aveam oameni în spate și nu am vrut să-i dezamăgim. Cam 23-25 de ani m-am antrenat în minifotbal. Foarte multă muncă. Avem condiții destul de grele în România cum probabil știe toată lumea. Așteptăm să ne susținem mai mult oamenii care pot să facă această treabă. Părerea mea este că jucătorii dau tot ce au mai bun. Poate cu puțin mai multă susținere se ajunge la rezultate foarte bune”, a declarat acesta.

„Așa ceva în toată viața mea nu am pățit, să stau să mă uit la 30 de lovituri. Am trait și asta.”

Fiind și portarul echipei naționale de futsal, Laszlo Klein a declarant că a fost de 155 de ori la Naționala României de futsal, iar în 2017 a hotărât să meargă la minifotbal după ce Virgil Berjenaru i-a propus să încerce. În primul an în care a jucat minifotbal, a luat deja titlul national la minifotbal cu Nova Vita și au ieșit pe locul II în Champions League.

A participat alături de echipa sa la primul Campionat Mondial unde au luat locul III, iar anul trecut au luat locul II la europene. Însă, apogeul a venit acum, când au devenit Campioni Mondiali și au adus acasă singura cupă care lipsea din palmaresul României

„Vă mulțumim pentru urări și pentru susținere. Susținerea spectatorilor s-a simțit până în Emirate. De pe margine era extrem de greu să te uiți la tot meciul, mai ales la loviturile de departajare. Așa ceva în toată viața mea nu am pățit, să stau să mă uit la 30 de lovituri. Am trait și asta. Era foarte greu, deoarece nici nu mă puteam uita la toate loviturile, mai ales când dădeam noi la sfârșit. Am avut trei șanse să cucerim titlul Mondial și le-am ratat pe toate cele trei, dar am dat al patrulea penalty care ne-a adus titlul Mondial”, a adăugat acesta.

„ Am reușit să aducem acest titlu Mondial acasă pentru prima dată în istoria României.”

Pentru Mircea Ungur, nici meciul din finală nu i s-a părut atât de greu, precum a fost meciul cu SUA, simțindu-i mai puternici pe americani, comparativ cu jucătorii de la Kazahstan.

„Cred că este cea mai mare performanță pe plan sportiv din viața mea. Un Campionat Mondial reușit din partea noastră. Au fost condiții bune de organizare, însă căldura a fost mare. Am avut antrenamente de dimineața, iar seara jucam. Nu a fost ușor, dar într-un final am reușit să aducem acest titlu Mondial acasă pentru prima dată în istoria României. Personal nu mi-am mai făcut atât de multe speranțe, deoarece anul trecut înainte să plecăm la Campionatul European mi-am spus că o să mă întorc acasă cu titlul European. Am luat fiecare meci în parte. Desigur, acesta a fost obiectivul nostru, pentru că atunci când mergi la un Campionat Mondial îți dorești să-l câștigi și chiar am câștigat în cele din urmă”, a mai adăugat acesta.

„Toți cei care iubesc lumea minifotbalului au spus că este cea mai frumoasă finală văzută.”

Andrei Balea a declarant că atunci când joacă sub culorile naționalei este un sentiment aparte, mai ales când este vorba despre finala unui Campionat.

„Să revi în ultimele minute în așa manieră într-o finală, cred că nu se putea mai bine pentru noi. Ne bucurăm foarte mult că suntem Campioni Mondiali și că România este Campioană Mondială. Toți cei care iubesc lumea minifotbalului au spus că este cea mai frumoasă finală văzută, indiferent că este vorba despre Campionatul Mondial sau despre Campionatul European. Cu atât mai mult ne bucurăm că România a jucat și a și câștigat”, a spus acesta.

„Este un sentiment unic să domini lumea la un sport în care să știți că se pune multă pasiune.”

Antrenorul Virgil Bejenaru Spune că este cel mai fericit antrenor, știind că băieții au muncit mult, iar reușita era firească de la început.

„Plutesc de câteva zile. Este un sentiment unic să domini lumea la un sport în care să știți că se pune multă pasiune, iar unele țări investesc mult mai mulți bani decât noi. În finală nu am avut emoții. Am văzut că din două greșeli personale s-a dus jocul la două goluri pentru ei, dar este ceva normal în minifotbal. Eu am pierdut meciuri și în zece secunde la două goluri diferență. Am avut unele necazuri că nu ne lăsau să intrăm cu Fly Goalkeeper din cauza tricoului. Am găsit o soluție. Unul dintre băieți a tăiat un echipament și am reușit să băgăm omul în teren. Andrei Balea care a jucat impecabil, a reușit să schimbe total jocul. Execuțiile lui Balogh care nu are rost să mai spunem, un copil de 23 de ani care plutește când intră în starea de euforie și vrea să muncească, ne-au adus fericirea. Eu m-am pus în genunchi și i-am mulțumit lui Dumnezeu. Nu îmi pare rău. O să îi mulțumesc o viață pentru asta”, a precizat acesta.

În ceea ce privește selecția echipei, Virgil Bejenaru a declarat că este o muncă grea pentru un selecționer, deoarece mai mereu apar critici.

„Eu îmi închid rețelele de socializare când fac selecția. Pe cei pe care îi selecționez îi rog să ia toate comentariile constructiv și să demonstreze că nu este ceea ce se vorbește despre ei. Acum nu mai are rost să comentăm despre asta. Le-am arătat trofeul tuturor contestatarilor și cred că este suficient. Toți copiii încep cu minifotbalul, deoarece ei joacă pe suprafețe mici. Le transmit să continue, iar noi vrem să insuflăm această dorință de a face performanță. Am văzut și în parc unde se joacă copiii mei că toată lumea își dorește să practice acest sport și au stat la televizor și au plans alături de noi. Copiii de 5-6 ani s-au rugat să câștigăm. Eu cred că, cu victoria aceasta și cu acest trofeu, vom avea în minifotbal multe generații care vor dăinui”, a mai adăugat acesta.

După ce fiecare campion a luat cuvântul, oficialitățile i-au premiat pentru reușita unică a acestora. Reprezentanții primăriei municipiului Târgu Mureș, a Prefecturii Mureș și a Agenției Naționale pentru Sport au înmânat fiecăruia o medalie onorifică din partea județului.

Propunere pentru autorități

Performanța remarcabilă obținută de sportivii mureșeni nu a rămas fără ecouri pe rețelele de socializare, unde atât personalitățile cât și oamenii simpli au distribuit numeroase fotografii, materiale video și mesaje de felicitare. Unul dintre acestea îi aparține mureșeanului Florin Săliștean, care a propus ca antrenorul Echipei Naționale de Minifotbal a României, Virgil Bejenaru, să fie răsplătit cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Târgu Mureș, respectiv cu Fibula de la Suseni, principala distincție acordată în fiecare an, de Ziua Națională a României, de către Instituția Prefectului – Județul Mureș.

„Propunere – Virgil Bejenaru – Cetățean de Onoare al municipiului Târgu Mureș, Fibula de la Suseni și Diploma de Excelență pentru rezultate și merite deosebite în sport!”, a propus internautul.

Cotidianul Zi de Zi se alătură acestei inițiative și propune autorităților județene și locale ca toți mureșenii componenți ai Echipei Naționale de Minifotbal a României să fie distinși cu Fibula de la Suseni, precum și cu titlul de Cetățean de Onoare.

Din lotul României au făcut parte Ionuţ Neacşa (Nova Vita Târgu Mureş), Dragoş Niţu (Reggio Liriada Braşov) – portari, Alexandru Bourceanu (Ajax Dulcisimo Galaţi), Vasile Pop (Sam Vig CCM Bistriţa), Mircea Popa (Juventus Sibiu), Andrei Balea (Nova Vita Târgu Mureş), Mircea Ungur (Nova Vita Târgu Mureş), Andrei Nemiţanu (Glissando Timişoara), Vlad Mocanu (Premier Iaşi), Bogdan Covaci (Sam Vig CCM Bistriţa), Andrei Ferik (Bad Boys Oradea), Saron Chirică (Old Boys Bucureşti), Marius Balogh (Bad Boys Oradea), Andrei Şumălan (Bad Boys Oradea), Gabriel Dumitraşcu (Chedra TAX Ploieşti) – jucători de câmp.

Diana CĂRBUREAN

Foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE