Planul European pentru Sănătate Mintală prezentat la Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

Planul European pentru Sănătate Mintală prezentat la Târgu Mureș

Europarlamentarul REPER Alin Mituța a anunțat vineri, 3 noiembrie, la Târgu Mureș, că la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost elaborat, relativ recent, un Plan European pentru Sănătate Mintală.

Prezent la dezbaterea cu tema ”Sănătatea mintală – Mentalitate, realitate și normalitate” organizată în Sala de conferințe a Hotelului Privo din Târgu Mureș, europarlamentarul Alin Mituța, care afce parte din Grupul Renew Europa, a arătat că bolile asociate sănătății mintale ”sunt o problemă la nivel societal, dar și o probemă la nivelul economiei”.

”Sănătatea mintală e probabil boala sau lucrul care afectează cel mai mult sănătatea europenilor și despre care nu vorbește nimeni. Cred că e timpul să vorbim mai mult despre sănătatea mintală, pentru că afectează foarte mult nu doar viața socială, profesională a fiecăruia, dar afectează de exemplu și economia. Au fost făcute niște studii care au relevat faptul că la nivel european în fiecare an se pierde 4% din PIB-ul european din cauza bolilor de sănătate asociate sănătății mintale, 600 de miliarde de euro”, a informat europarlamentarul Alin Mituța.

Buget de peste un miliard de euro

Inițiatorul Caravanei ”Cu Europa ajungem departe” a precizat că Planul European pentru Sănătate Mintală a fost adoptat în luna iunie a acestui an și are un buget de peste un miliard de euro.

”Standardele false pe care le propune social media, presiunea pe care o avem în viața de zi cu zi, dar și presiunea transformărilor prin care trecem. Transformarea digitală, ecologică, crizele prin care trecem, războaiele care ne afectează, care sunt la frontiera noastră. Toate lucrurile acestea fac ca presiunea asupra noastră să fie foarte mare și atunci trebuie să lărgim viziunea noastră asupra sănătății în general. Sănătatea nu depinde doar de spitale, sănătatea depinde într-o mică măsură de spitale. Sănătatea nu e doar sănătatea fizică, este și sănătatea mintală. Și am reușit la nivel european să avem acest Plan European pentru Sănătate Mintală care a fost adoptat în iunie anul acesta, după multe discuții. Avem un Plan al Comisiei Europene propus în iunie și de care România și alte țări trebuie să profite. E un Plan care conține 20 de măsuri care acoperă partea de prevenție, partea de tratament, dar și partea de reinserție în societate pentru cei care au suferit de astfel de probleme. E un Plan care are un buget de 1,23 de miliarde de euro, care acoperă toate aceste lucruri”, a arătat europarlamentarul Alin Mituța.

20 de măsuri. Program Erasmus pentru psihologi

Referindu-se la măsurile concrete incluse în Planul European pentru Sănătate Mintală, co-fondatorul REPER a oferit câteva exemple, unul dintre acestea relevând importanța susținerii schimburilor de bune practici în domeniul sănătății mintale între profesioniștii din țările europene.

”Acest Plan include câteva măsuri, un set de 20 de măsuri, prin care ajută statele membre, pentru că politica de sănătate e încă o competență strict națională, deci nu putem de la nivel european să impunem de exemplu ca minorii să meargă singuri la psiholog fără acordul părinților – aceasta este o competență pe care o are doar statul român. Ce facem de la nivel european, de exemplu să organizăm traininguri pentru psihologi, să facem un program de tip Erasmus pentru psihologi, pentru că e nevoie de schimb de bune practici. Domeniu acesta e oarecum la început, mai ales în anumite țări, și atunci e nevoie să înțelegem ce modele de bune practici aplică fiecare stat membru și de aceea va fi un buget destul de consistent pentru schimbul de bune practici de exemplu între medici psihologi, psihiatri și așa mai departe. Aceasta este una din măsuri. Va fi creată și o rețea europeană a medicilor care se ocupă de chestiuni de sănătate mintală și în general sunt acțiuni care ajută statele membre, nu venim cu legislație, pentru că nu putem deocamdată, dar sunt măsuri de finanțare în primul rând a schimburilor de bune practici și a trainingurilor pentru psihologi, a mobilității între profesioniștii din acest domeniu. În plus, pentru tineri multă parte din anxietate vine din bullying-ul de pe social media și fake-news-urile de pe social media. Acolo avem o serie de măsuri pe care le vom lua la nivel european prin Digital Services Act prin care încercăm ca rețelele sociale să fie un pic mai responsabile atunci când acceptă tot felul de conținuturi care sunt clar ilegale sau care afectează pur și simplu sănătatea mintală mai ales a tinerilor. La fel, avem măsuri care sunt destinate sănătății mintale la locul de muncă, pentru că și asta e o chestiune foarte importantă. Burnout-ul afectează foarte mulți oameni și e puțin tratat”, a declarat europarlamentarul Alin Mituța.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE