Home / Invatamant / Republica Cehă, model de atragere a tinerilor spre învățământul profesional

Republica Cehă, model de atragere a tinerilor spre învățământul profesional

Distribuie

În calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ, am făcut parte din delegația oficială de primire a reprezentanților Republicii Cehe, la întrevederea desfășurată la Camera Deputaților.

Subiectele abordate au inclus:

Sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen;

Încurajarea Republicii Cehe de a se alătura Forumului de Inovare și celui de Investiții din cadrul Inițiativei celor 3 Mari, consolidând astfel cooperarea în această inițiativă regională;

Accentul pe securitatea Flancului Estic este esențial, iar regiunea Mării Negre devine o preocupare majoră, din cauza creșterii riscurilor de securitate ca rezultat al războiului ruso-ucrainean. Domnul președinte al Senatului ceh a subliniat ”rolul fundamental al României în ceea ce privește apărarea Uniunii Europene.”

De asemenea, s-au subliniat oportunitățile privind dezvoltarea și extinderea legăturilor economice bilaterale, prin colaborare în domenii precum energia, transporturile, logistica, turismul, agricultura și securitatea alimentară, în contextul evoluțiilor geopolitice și economice actuale.

Volumul schimburilor comerciale între cele două țări a atins un nivel record, de 6 miliarde de euro în 2022, înregistrând o creștere semnificativă. (+17,4% în raport cu 2021).

În ceea ce privește învățământul, există mai multe teme de interes în ceea ce privește experiența Republicii Cehe. Este important de subliniat faptul că în Cehia s-a reușit atragerea tinerilor spre învățământul profesional – 70,5% dintre elevii din învățământul secundar superior (liceu) sunt înscriși în învățământul profesional, în timp ce media UE (UE 27) este de 48,7% iar în România este de aproximativ 40% (licee tehnologice).

De asemenea, rata de părăsire timpurie a școlii a fost în Cehia de 6,4% în 2021, în timp ce media UE (UE 27) a fost de 9,7 %; în România este în 2023 de 15%.

România și Republica Cehă au legături bilaterale solide, întemeiate pe repere istorice comune. În ceea ce privește minoritatea cehă din țara noastră, anul acesta au fost aniversați 200 de ani de la stabilirea acesteia în Banat, adaugând un simbolism special relațiilor bilaterale actuale dintre cele două țări. Comunitatea românească din Cehia este formată din aproximativ 50.000 de români.

Dumitrița GLIGA,

Deputat PSD de Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: 20 de hectare de miriște și vegetație uscată arse într-un incendiu, lângă Scaunul Domnului

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin și ai Punctului de Lucru Deda au fost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.