FOTO: ”Moș Crăciun nu are burtă”, dar are suflet Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 104 Vizualizări

FOTO: ”Moș Crăciun nu are burtă”, dar are suflet

Teatrul Național Târgu Mureș și Fundația Transilvană Alpha au organizat miercuri, 6 decembrie, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național, vernisajul expoziției ”Moș Crăciun nu are burtă”.

Potrivit organizatorilor, evenimentul și-a propus să marcheze Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități din data de 3 decembrie, respectiv ”să pună în valoare talentul și sensibilitatea unui grup de tineri speciali, pasionați de artele plastice.”

Acești tineri au fost îndrumați de organizatorii Luchian Pantea și Ioana Flavia Chiriță pentru o serie de tablouri de Crăciun care au la bază întrebare ce înseamnă Crăciunul pentru ei, iar pentru a da startul expoziției artistul plastic Marcel Naste a rostit câteva cuvinte despre acest proiect.

“În fiecare an, în data de 3 decembrie se aniversează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, iar în acest an Teatrul Național din Târgu Mureș și Fundația Transilvania Alpha au considerat să este oportun să pună în valoare talentul și sensibilitate unui grup de tineri speciali, pasionați de artele plastice. Astfel, 12 beneficiare din cadrul fundației coordonați de actorul Luchian Pantea și de eleva Ioana Flavia Chiriță și-au deschis sufletul și mintea pentru o serie de tablouri extraordinare. Iar în această expoziție putem găsi o lume a fantasticului, o demagogie a lumii înconjurătoare și un pas al identității firii prin iubirea aproapelui nostru. Un fel de a povestii necesitatea gândurilor trăite și expunerea cugetului iubirii în freamătul vieții materiale”, a afirmat Marcel Naste.

Ulterior, reprezentantul Fundației Alpha Transilvania, dr. Alexandru Lupșa, a fost invitat pentru a vorbi despre acești tineri speciali.

“Trebuie să înțelegem ca fie ne-am găsit, fie ne-am unit într-o zonă metafizică sau într-un alt univers ca să venim și să găsim uneori nu numai momente de prezență, ci și momente de găsire reciprocă a oamenilor care își transmit unul altuia printr-un fel uzual și obișnuit de a fi propriile vise, prin gesturi firești, printr-o viață cotidiană, printr-un anumit mod de a trăi. Dacă tu prin felul tău de a fi încerci să fii ceea ce dorești să transmiți, iar prin felul acesta după 30 de ani mă uit cu o fericire deosebită la toți prietenii acestei comunități, la oamenii minunați care și-au făcut din același crez pe care l-au avut sau l-au dobândit cu ocazia vizitelor în clădirea noastră unde colegii mei transmit visul care îi ține acolo”, a declarat Alexandru Lupșa.

Următorul invitat la microfon a fost, la cei 13 ani ai ei, Ioana Flavia Chirița, una din coordonatorii proiectului.

“Mă bucur din suflet că am avut ocazia să lucrez cu toți cei implicați, cu Luchian, cu copii și cu fundația în general, și îmi place să cred că această expoziție este exemplul material al faptului că toată lumea poate să fie un artist și să creeze artă atâta timp cât își expune trăirile și sentimentele într-un limbaj plastic. Eu nu vrea să spun foarte multe, vrea să las picturile să vorbească în numele nostru, tuturor celor implicați, iar cum spune proverbul meu preferat: ”Arta este cuvântul, iar cuvântul este artă”, a punctat Ioana Flavia Chirița.

Nu în ultimul rând, Luchian Pantea, actor și coordonator al expoziției “Moș Crăciun nu are Burtă”, a rostit și el câteva cuvinte.

“Probabil acesta este cadoul meu de Crăciun și este foarte frumos. Sper că cât mai mulți oamenii vor semna pe pânza albă de lângă noi pentru că acela este cadoul Teatrului pentru Fundație și dacă dorește cineva să ajute acești copiii minunați expoziția este cu vânzare, iar toți banii strânși din vânzarea tablourilor vor merge către fundație”, a declarat Luchian Pantea.

Adrian MURARIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE