Psiholog Lucia Moldovan, despre Blue Monday sau cea mai tristă zi a anului Sanatate
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Psiholog Lucia Moldovan, despre Blue Monday sau cea mai tristă zi a anului

Blue Monday sau „Lunea cea tristă” este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, considerată cea mai deprimantă zi din an, respectiv 15 ianuarie anul acesta.

”Această zi a început să se medietizeze din anul 2005,conceptul fiind dezvoltat de psihologul Cliff Arnall pe baza unei formule de calcul  matematic și a unor factori predispozanți regăsiți în această zi, a treia zi de luni din an. Fiind consumatori de astfel de concepte (Blue Monday, Valentine Day, etc) Blue Monday am putea-o asocia cu conștientizarea problemelor de sănătate mintală.

Începutul anului vine la pachet cu o încărcătură emoțională pentru toți, sfârșitul sărbătorilor de iarnă cu toate implicațiile rezultate din acea perioadă aduce o stare de melancolie accentuată de proiectele noi,plățile aferente începutului de an, obiectivele propuse pentru noul an, toate acestea, pot fi, mai mult sau mai puțin gestionate într-un mod favorabil.

Mentalitatea noastră controlează până la urmă cum arată Blue Monday. Perceperea acestei zi de luni ca pe o modalitate de a te gândi la cum vrei să-ți arate restul anului, ce anume poți schimba la tine pentru a fi cel care ți-ai dori să fi, oferă acestei zile de Blue Monday o altă perspectivă. Ziua cea mai tristă devine astfel, ziua promisiunii față de mine însumi de a face tot ce ține de mine pentru a parcurge încă un an în așa fel încât anul viitor când voi sărbători din nou Blue Monday voi fi mai puternic și mai pregătit să-i fac față! ”, a menționat Lucia Moldovan, psiholog clinician principal în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Formula lui Arnall:

[W + (D-d)] x TQ

M x NA

W = weather (vremea)

D = debt (datoria)

d = monthly salary (salariul lunar)

T = time since Christmas (cât timp a trecut de la Crăciun)

Q = time since failed quit attempt (cât timp a trecut de la Anul Nou, ziua în care tradițional se renunță la anumite obiceiuri)

M = low motivational levels (motivația scăzută)

NA = the need to take action (nevoia de a acționa)

Dacă vezi o persoană deprimată, stai de vorbă cu ea, încurajeaz-o să continue activitățile pe care le face de obicei, încurajeaz-o să se odihnească și să mănânce sănătos, îndeamn-o să apeleze la ajutor specializat, asigur-o că este o etapă trecătoare și își va reveni.

Deși Blue Monday nu este demonstrată științific, pot exista variații sezoniere în ceea ce privește sănătatea mintală. Unii oameni s-ar putea confrunta cu tulburarea afectivă sezonieră sau cu simptome de depresie episodică. Fototerapia a arătat unele rezultate încurajatoare pentru astfel de afectări sezoniere, iar o dietă variată, împreună cu suplimentarea vitaminei D de sinteză, poate fi una din strategiile de combatere a depresiei episodice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE