Simpozionul Tehnic DAFCOCHIM Agro 2024. Corteva Agriscience, dedicație pentru inovație și performanță
5 februarie 2024Tradiționalul Simpozion Tehnic de Primăvară DAFCOCHIM Agro, eveniment la care au participat aproximativ 600 de fermieri transilvăneni, și-a scris marți, 30 ianuarie 2024, un nou capitol de succes.
Simpozionul a avut loc în incinta Centrului de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș și a fost organizat de către echipa DAFCOCHIM Agro, parte a Grupului Dafcochim din Târgu Mureș, în parteneriat cu companiile multinaționale Adama România, Azomureș Târgu Mureș, Bayer Crop Science România, Corteva România, FMC Agro România și Summit Agro România.
Întâlnirea dintre principalii fermieri transilvăneni și reprezentanții celor șase companii multinaționale a fost bogată, din nou, în informații valoroase despre utilizarea unor inputuri și tehnologii de ultimă oră din domeniul geneticii și a protecției plantelor, și s-a încheiat cu dorința comună ca parteneriatul în trei – DAFCOCHIM – Companii Multinaționale – Fermieri – să continue înspre binele agriculturii din România.
Corteva Agriscience, dedicație pentru inovație și performanță
Corteva Agriscience a venit, la primul Simpozion tehnic al DAFCOCHIM Agro din acest an, cu o delegație numeroasă: Jean Ionescu, Country Leader, Corteva Agriscience România și Republica Moldova, Maria Cîrjă, Marketing Manager, Corteva Agriscience România, Republica Moldova și Ungaria, Vasile Bodnar, Director Tehnic pe Centrul și nord-vestul României, precum și echipa de promotori ai Corteva din centrul Transilvaniei.
“Încep prin a vă aplauda pe dumneavoastră, pe toți, sunteți niște eroi, rezistați într-o agricultură cu atâtea probleme. Mulțumim încă o dată pentru că sunteți astăzi alături de noi. Dar în primul rând trebuie să mulțumim parteneriatului pe care Corteva l-a dezvoltat în Transilvania împreună cu DAFCOCHIM Agro. Mulțumim, DAFCOCHIM Agro, pentru toți anii petrecuți împreună în sprijinul și în ajutorul agriculturii din Transilvania”, i-a salutat și i-a felicitat Maria Cîrjă, Marketing Manager, Corteva Agriscience România, Republica Moldova și Ungaria, la începutul prezentării atât pe partenerii lor fermierii, cât și pe gazdele simpozionului, specialiștii DAFCOCHIM Agro.
Un colos inovator
Corteva Agriscience s-a născut acum câțiva ani prin fuziunea a trei mari coloși americani DOW, DuPont și Pioneer.
“Corteva este o companie globală, eminamente agricolă, tranzacționată la bursă, ce combină inovația la vârf din industrie, implicarea clienților și execuția operațională pentru a oferi soluții la cele mai mari provocări agricole din lume. Suntem compania lider de piață în vânzările consolidate de semințe și protecția plantelor”, a punctat Jean Ionescu, Country Leader, Corteva Agriscience România și Republica Moldova, pentru TB.
Compania are ca principal deziderat să sprijine fermierii în producția de hrană atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
“Obiectivul nostru major este să îmbogățim viața dumneavoastră, a celor care produceți hrană, a celor care consumă și, nu în ultimul rând, să ne gândim la progresul generațiilor viitoare. Fiecare dintre dumneavoastră, fiecare dintre noi astăzi este aici cu gândul la copiii lui, ce putem face pentru a le oferi o viață mai bună, pentru a produce hrană mai ieftină și pentru a hrăni cât mai mulți semeni din jurul nostru. Unul dintre obiectivele pe care Corteva Agriscience și le-a impus pe următorii 20 de ani a fost să fie în sprijinul fermierilor. Și noi astăzi considerăm că suntem în sprijinul fermierilor prin investițiile mari pe care le-am făcut în România în ultimii ani și ne putem lăuda cu o investiție de peste 74 de milioane de euro în stația de condiționare semințe din Afumați, stațiunea de cercetare care este cea mai mare din Europa. Și încă o realizare a fost faptul că în 2022 am finalizat stația de condiționare semințe de floarea soarelui în Afumați. Toate aceste investiții sunt realizate pentru un singur scop: să aducem produse mai performante și mai repede pe câmpurile dumneavoastră. Și nu putem face acest lucru decât prin dedicație, prin oameni foarte bine pregătiți și produse de performanță majoră”, a subliniat Maria Cîrjă.
Portofoliu bogat pentru culturile speciale
Managerul de marketing a prezentat apoi portofoliul de produse pe care Corteva îl oferă pentru tratamentele la culturile speciale – viță-de-vie, pomi fructiferi sau cultura cartofului.
“La vița de vie putem combate dăunătorii folosind insecticidele Laser și Suvisio. Suvisio este a doua denumire a produsului Coragen pe care Corteva l-a achiziționat de la compania FMC. Din acest an punem pe piață produsul Suvisio, același clorantraniliprol, aceleași omologări, aceleași doze pe hectar”, a punctat Maria Cîrjă.
Pentru combaterea manei, Corteva Agriscience pune la dispoziția fermierilor gama Zorvec.
“Dacă vrem să combatem mana la vița-de-vie, există un produs extraordinar de eficient și sistemic, un fungicid cu o substanță activă care se comercializează sub numele de Zorvec, care poate fi utilizată atât la cultura viței-de-vie, cât și la cartof, la legume sau oriunde avem mană. Produsele care se vând pentru combaterea manei la vița-de-vie se numesc Zorvec Zelavin Bria, este un pachet tehnologic care conține Zorvec și Folpet pentru 5 hectare, și noul produs gata formulat Vinabel care conține Zorvec plus Zoxamid”, a prezentat aceasta.
Pentru combaterea făinării, specialiștii Corteva recomandă gama Talendo.
“Dacă avem nevoie de produse pentru combaterea făinării, atunci apelăm la Talendo și Talendo Extra. O substanță activă pe care o întâlnim în produsul Verben – proquinazid – este substanța de bază în aceste produse pentru combaterea făinării la vița-de-vie și la pomi fructiferi, este cea mai eficientă moleculă pentru combaterea făinării. Bineînțeles, produsul cunoscut de foarte mulți ani – Karathane – a rămas în continuare în portofoliul nostru, un fungicid, de asemenea, pentru combaterea făinării”, a arătat Maria Cîrjă.
La cartof, pentru combaterea dăunătorilor, directorul de marketing al Corteva Agriscience a prezentat insecticidul Laser, cu un spectru foarte larg de acțiune. Acesta combate inclusiv gândacul de Colorado și are certificat de produs ecologic.
În ceea ce privește combaterea manei la cartof poate fi utilizat Zorvec Entecta – Zorvec + amisulbrom, Curzate, cu substanța activă – cimoxanil -, sau dacă cultura este invadată de buruieni – erbicidul Titus -, care poate fi folosit până când planta de cartof nu depășește 10-12 centimetri.
Pentru combaterea făinării la pomi fructiferi, Corteva recomandă fungicidul Fontelis, iar pentru combaterea rapănului – fungicidul Talendo. Pentru combaterea tuturor dăunătorilor, mai puțin afide, este recomandat Delegate, un insecticid cu spectru foarte larg de combatere, care conține ca substanță activă – spinetoram.
Tehnologiile recomandate pentru cultura mare
“Suntem aici pentru a împărtăși cu dvs. cunoștințele noastre, pentru a crește împreună și pentru a pune baza unui viitor mai verde și mai prosper pentru agricultura din centrul țării. Aș dori ca această întâlnire pe care o avem să fie o platformă de schimb de idei și de experiențe pentru a ajuta în a crește succesul și sustenabilitatea fermelor dumneavoastră”, a fost mesajul de început al lui Vasile Bodnar, Director Tehnic pe Centrul și nord-vestul României.
Acesta a prezentat ultimele inovații și tehnologii din portofoliul de produse de protecția plantelor al Corteva Agriscience, dar și din portofoliul de semințe de porumb și floarea soarelui.
„Avem un portofoliu foarte bine structurat, un portofoliu care se pliază pe toate nevoile și pe toate problemele pe care le întâmpinați în cultura de cereale păioase. Fermierii care au reușit să aplice produsul Bizon în toamnă sunt foarte liniștiți pentru că în primăvară nu trebuie să mai intervină cu un alt erbicid pentru combaterea buruienilor dicotiledonate. Erbicidul Pixxaro Super, un produs inovator care conține trei substanțe active – cea mai performantă moleculă Arylex, cunoscutul fluroxipir și cloquintocet-mexil. Erbicidul combate tot spectrul de buruieni cu frunză lată, anuale și perene. (…) Chiar dacă faceți rotații scurte, puteți folosi Pixxaro Super”, a explicat acesta.
Fungicid complex, cu două substanțe active, o moleculă foarte importantă pentru combaterea făinării, proquinazid, dar și singurul produs care conține cea mai concentrată substanță de prothioconazol într-un produs ready-mix, Verben este cel mai utilizat și cel mai eficace produs utilizat de către cele mai mari companii din țară și, mai ales, din Insula Mare a Brăilei în T1 în cultura de grâu.
Verben combate tot ce înseamnă boli precum făinarea, septorioza, ruginile, pătarea în ochi, sfâșierea frunzelor, arsura frunzelor, iar anul acesta are și omologare pentru combaterea fuzariozei.
Verben prezintă o eficacitate mult mai ridicată față de multe produse din piață, o protecție ridicată, de 3-4 săptămâni, și poate fi aplicat chiar și la temperaturi consecutive timp de 48 de ore de 7 grade, fiind un produs foarte flexibil, care oferă protecție asupra bolilor țintă și în aceste condiții.
Pentru combaterea insectelor dăunătoare la cereale și rapiță, specialistul Corteva a recomandat insecticidul Rapid® 060 CS, care conținegamma cihalotrin.
“Este un insecticid care după aplicare, dacă la 30 minute survin precipitații, nu avem probleme de spălare. Este un insecticid contact ingestie care combate o anumită specie din afide, ploșnițe, cicade etc.”, a explicat Vasile Bodnar.
Portofoliul de hibrizi
Corteva deține peste 33 de hibrizi de porumb în portofoliu, dintre care șase sunt utilizați în fermele din Centrul Transilvaniei cu rezultate foarte bune. Vorbim de hibrizii Pioneer AQUAmax P8834, P9398, P9610, P9889, P9757 P9944 (nou).
“Tehnologia AQUAmax înglobează cele mai importante caracteristici: productivitate, stabilitate și toleranță ridicată la secetă. Hibrizii AQUAmax garantează un spor de producție între 3 și 5%”, a arătat directorul tehnic zona de centru și nord-vest.
Pentru protecția culturii de porumb în postemergență, Corteva deține, în portofoliu, erbicidul Principal® Forte, un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor graminee și buruienilor cu frunză lată, anuale și perene.
Pentru cultura de floarea soarelui, Vasile Bodnar a recomandat un hibrid semitimpuriu – P64LE162, cea mai potrivită alegere pentru arealul din centrul Transilvaniei.
La finalul prezentării, reprezentantul Corteva a vorbit despre Utrisha N.
“Utrisha N reprezintă inovația portofoliului, un produs mult așteptat, care vine să ne ajute să obținem o doză de azot mai ridicată în plantă, adică producții ridicate. Utrisha N are și certificat biologic, astfel că poate fi utilizat și în cultura biologică și, bineînțeles, tot ce înseamnă cultura mare și culturi speciale”, a arătat Vasile Bodnar.
De altfel, gama de produse biologice a Corteva Agriscience va fi lansată, în 13 martie, la București, a anunțat Maria Cîrjă.
Text: Ligia VORO
Foto: Alex TOTH
Lasă un comentariu