Vaccinurile obligatorii și importanța lor în viața de comunitate, explicate de dr. Luminița Boitor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 137 Vizualizări

Vaccinurile obligatorii și importanța lor în viața de comunitate, explicate de dr. Luminița Boitor

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție în fața agenților patogeni existenți în mod firesc în lumea dimprejurul nostru, ajutând organismul să dezvolte imunitate împotriva bolilor. Mecanismul vaccinării este unul simplu: pacientului îi sunt introduse fragmente inactivate sau slăbite ale agentului patogen care provoacă o anumită boală, scopul fiind antrenarea sistemului imunitar în a recunoaște și a lupta împotriva agentului patogen respectiv, în cazul unor expuneri ulterioare. Vaccinarea rămâne cea mai utilă modalitate de limitare a bolilor într-o comunitate, fiind o soluție medicală revoluționară și necesară pentru sănătatea publică.

Vaccinarea este un proces care durează toata viața,  căci medicina modernă descoperă în permanență noi formule de vaccin, pe măsură ce se întrezăresc noi amenințări epidemiologice. Vaccinarea debutează la nașterea copilului, când vorbim despre o întreagă schemă obligatorie de vaccin, menită să asigure nou-născutului protecția de bază în lupta sa contra multiplilor agenți patogeni.

Schema obligatorie de vaccinare

Contactată de cotidianul Zi de zi, dr. Luminița Boitor, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, a fost de acord să ne explice care sunt vaccinurile din schema obligatorie de vaccinare și care este rolul lor în consolidarea imunității micuților. „Schema de vaccinare obligatorie se face în maternitate pentru BCG, respectiv Tuberculoză și Heptatita B. BCG-ul se face la  24 de ore de la naștere, dacă copilul are greutatea de minim 2500 de grame, dacă nu îndeplinește această cerință de greutate, părinții se vor întoarce cu copilul când acesta a împlinit greutatea corespunzătoare. La 2 luni, 4 luni și 11 luni, sunt administrate vaccinurile Hexacima și Prevenaru. Prevenaru este un vaccin pentru Pneumococ, iar Hexacima este un vaccin care conține mai multe tulpini în el, tulpini de Hepatita B, antitetanos, antipolio și pentru Haemophilus influenza. La vârsta de 1 an se face vaccin împotriva Rujeolei, Rubeolei și Oreionului. Fiind declarată starea de alertă din cauza focarelor de rujeolă apărute, copiii sunt vaccinații de la 9 luni, o primă doză, ulterior, cea de-a  doua doză la împlinirea unui an, altul este la vârsta de 5 ani împreună cu antitetanos și antipolio. La 14 ani se face vaccinarea cu antitetanos. Prin medicul de familie este decontat vaccinul împotriva Papiloma virus atât pentru fete, cât și pentru băieți și este gratuit până la vârsta de 18 ani inclusiv, după care este decontat în proporție de 50% de către Casa de Asigurări”, a arătat dr. Luminița Boitor.

Efectele adverse ale vaccinurilor

Ca orice medicație, vaccinul nu este lipsit de potențiale efecte adverse, dar care sunt minore și foarte rar întâlnite, ne spune dr. Luminița Boitor:  “Efectele adverse sunt foarte rare, eu personal nu am avut niciodată reacții severe, doar ceva reacții locale, dar acestea pot fi combătute foarte ușor cu o compresă la locul administrării, dacă acolo apare un pic de edem. Copilul poate să facă un pic de febră, ceea ce este bine, acel copil își face imunitate, este firesc, așa se produc anticorpii. Este mult mai bine să avem o protecție prin vaccin și să avem anticorpi, decât să ajungem să facem o protecție pe cale naturală prin boală, boala având riscurile mult mai mari și se vaccinează pentru boli în care mortalitatea și complicațiile sunt mult mai severe”.

Eficiența vaccinurilor

Referitor la eficiența vaccinurilor, nu se poate garanta o eficacitate maximală. Cu toate acestea, rata de eficiență este una mare, vaccinul reprezentând, la momentul actual, cea mai sigură modalitate de prevenție împotriva mai multor boli. Dr. Luminița Boitor consideră că reticența oamenilor în a se vaccina este una dintre cauzele care scad eficacitatea vaccinului, împiedicând formarea unei imunități colective:  „Vaccinurile nu au eficiență de 100% pentru că noi nu avem o acoperire vaccinală foarte bună. Dacă am avea o acoperire vaccinală foarte bună, s-ar crea acea imunitate de turmă, acea imunitate de grup, atunci copilul nostru ar fi protejat. Dar în momentul în care, eu de exemplu îmi duc copilul vaccinat la școală într-o clasă unde nu sunt vaccinați copiii pentru rubeolă-rujeolă-oreion, acolo devine un focar, sunt foarte mulți copii din clasă care sunt predispuși la a dezvolta boala. Copilul meu, chiar dacă este vaccinat, poate să dezvolte boala, o formă mult mai ușoară. În schimb, dacă am avea vaccinați 95% din copii, atunci acel copil care nu ar putea fi vaccinat din diverse motive medicale, ar fi protejat prin simplul fapt că noi, ceilalți, suntem vaccinați. Asta trebuie să înțelegem. Fiecare părinte este responsabil și ar trebui să înțeleagă că ei sunt responsabili de vaccinarea copilului. Ei răspund și dacă își vaccinează copilul, adică își protejează copilul și știu că fac un lucru bun, dar și în cazul în care se îmbolnăvesc ca urmare a refuzului vaccinului, pentru că ei au fost informați, au semnat că refuză vaccinul sau nu s-au prezentat la administrare. Ar trebui să înțeleagă că așa cum facem, de exemplu, o asigurare la mașină și ne facem o revizie tehnică la mașină pentru a o proteja, la fel ar trebui să facem și pentru noi, să ne protejăm sănătatea.”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE