Primarul mureșean Sófalvi Szabolcs, cinci întrebări incomode către premierul Marcel Ciolacu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1362 Vizualizări

Primarul mureșean Sófalvi Szabolcs, cinci întrebări incomode către premierul Marcel Ciolacu

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ing. Sófalvi Szabolcs, a participat marți, 13 februarie, în București, la lucrările celei de-a 27-a sesiuni ordinare a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR). La eveniment a participat și premierul României, Marcel Ciolacu, alături de câțiva membri ai Guvernului.

La finalul ședinței, ing. Sófalvi Szabolcs a scris un text rezumativ, pe pagina sa de Facebook, pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

”M-am zbătut și astăzi la București, ca să pot adresa întrebări concrete premierului României, domnul Ion-Marcel Ciolacu și miniștrilor din Guvern, prezenți la întâlnirea cu primarii de comune din România:

Am reușit până la urmă!

Iar întrebările pe care le-am adresat:

1. Se poate reduce birocrația și termenele exagerat de lungi de avizare (din partea CFR, CNAIR, Mediu…) sau de derulare a achizițiilor, în cazul proiectelor de dezvoltare?

În prezent multe lucrări nu pot fi începute la timp și se întârzie enorm în absorbția fondurilor, datorită acestor termene lungi de așteptare!

Răspunsul primit: în curând vor apărea Ordonanțe de Urgență care vor aduce modificări în acest domeniu și se vor ”digitaliza” și avizările!

2. Să se poată accesa de Primării fonduri UE sau guvernamentale pentru construirea și funcționarea adăposturilor pentru câini fără stăpân, pentru că numărul lor s-a înmulțit tare de tot, au început să reprezinte un pericol pentru oameni, și nemaifiind firme autorizate să le adune, singura soluție a rămas construirea de adăposturi. În condițiile legale actuale (foarte stricte) construirea unui astfel de adăpost ar costa milioane, să nici nu vorbim de întreținerea lor, care ar fi iarăși de ordinul zecilor de mii de lei lunar!

Răspunsul primit: deocamdată nu sunt fonduri pt așa ceva!

3. Sunt multe proiecte de finanțare depuse la diferite Ministere, de luni și chiar ani de zile care nu au fost încă evaluate. Când se va primi un răspuns? Și comuna Sângeorgiu de Mureș are depuse proiecte la Administrația Fondului pentru Mediu, Compania Națională de Investiții etc.

Răspunsul primit: Până în luna aprilie se vor comunica rezultatele evaluărilor.

4. Să se prioritizeze sprijinirea îmbunătățirii transportului public în comun și a construirii de piste de biciclete spre și dinspre localitățile limitrofe municipiului reședință de județ, pentru a reduce numărul de mașini care circulă și creează ambuteiaje și a proteja și mediul înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze!

Răspunsul primit: Se vor sprijini pistele de bicicliști… cât despre transportul în comun… ”se va vedea”.

5. Ar trebui permisă angajarea specialiștilor la Primăriile de comune care sunt lângă municipii reședință de județ (în prezent sunt blocate angajările) și renumerarea lor în funcție de numărul populației localității pe care o deservesc precum și în funcție de statutul comunei (dacă este limitrofă municipiului reședință de județ, evident că volumul construcțiilor și a investițiilor este mult mai mare decât într-o comună mică, ascunsă).

Răspunsul primit: Se va analiza ce se va putea face.

În această seară se va continua șirul întrebărilor adresate și secretarilor de stat, pentru că, miniștrii s-au retras (dar au promis că vor reveni).

Majoritatea primarilor care suntem prezenți la această reuniune suntem hotărâți să inițiem și alte demersuri pentru a determina guvernanții să adopte cât mai multe hotărâri care contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din comune!

Sperăm să reușim!”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE