Vânzarea ţigaretelor electronice este interzisă persoanelor care nu au împlinit 18 ani Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 134 Vizualizări

Vânzarea ţigaretelor electronice este interzisă persoanelor care nu au împlinit 18 ani

Vânzarea ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului va fi interzisă persoanelor care nu au împlinit 18 ani. Vânzarea va fi interzisă și prin automate, respectiv prin dispozitive de tipul easybox/locker.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice, a fost adoptat, marţi,27 februarie, cu majoritate de voturi, de plenul Camerei Deputaţilor. Actele normative împotriva fumatului deţin numeroase pârghii de control legate de prevenirea şi controlul consumului de tutun: interzicerea reclamei la ţigări, creşterea preţului la ţigări, informarea şi educarea publicului, avertismentele asupra pericolelor pentru sănătate, interzicerea fumatului în spații publice închise.


Culori și arome, capcana tinerilor
Adolescenții s-au îndreptat repede către aceste produse noi, și asta pentru că industria tutunului a profitat de un vid legislativ și a impus pe piață aceste produse ocolind toate restricțiile în vigoare. Din cauza unor tehnici de marketing țintite către ei, prin utilizarea unor culori atrăgătoare ale pachetelor, a gusturilor diferite, i-au ademenit cu ușurință, pe tineri, indiferent de vârstă. Noile produse de tutun sunt promovate ca o alternativă sănătoasă la țigările tradiționale, deși mai multe studii demonstrează că nu sunt deloc lipsite de riscuri, efectele pe termen lung nu sunt încă cercetate și cunoscute. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor
” Când cineva aprinde o țigară clasică, inhalează nicotină, (OMS plasează nicotina în rândul substanțelor care creează dependență, adică este un drog), și inhalează și alte 7000 substanțe chimice, din care 70 sunt cancerigene. Dacă un fumător renunță la țigările clasice și optează pentru țigara electronică, dependența de nicotină este menținută. Când un nefumător începe să fumeze țigara eletronică, aceasta este deja etapa de inițiere spre utilizarea celor clasice, cu conținut de nicotină, care ulterior antrenează dependență. O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este boala Evali, cu modificări la nivelul plămânilor ce pot avea multe complicații. Vânzarea țigaretelor electronice interzisă persoanelor care nu au împlinit 18 ani îl consider un prim pas pentru sănătatea tinerilor și a celor din jur”, ne spune dr. Corina Mărginean, șeful Clinicii de Pneumologie, coordonatorul Centrului Stop Fumat din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș și președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.
Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat.Vapatul în rândul adolescenților și tinerilor reprezintă o îngrijorare legitimă a medicilor în ceea ce privește riscul ca aceștia să devină dependenți de tutun la vârste mici și efectele adeverse ale țigărilor electronice asupra sistemului lor respirator aflat încă în dezvoltare.


Nici prin easybox
Proiectul mai prevede că se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. Produsele menționate care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul ”Atenție! Acest pachet conține produse din tutun și/sau produse care conțin nicotină”.
„Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ”, mai prevede propunerea legislativă.
Totodată, școlile și liceele vor fi obligate să introducă măsuri pentru elevii prinși că dețin sau că vând țigarete electronice şi dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului în școli sau licee. Totodată, va fi interzis ca elevii să fumeze în școli, să folosească toate categoriile de produse care conţin tutun sau produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie doar promulgat de șeful statului. Iniţiativa legislativă introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.


Arome dăunătoare sănătății
Dispozitivele de încălzire sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse din tutun „cu risc redus” și „fără fum”.
Țigările electronice se prezintă sub două forme: pe de o parte dispozitive de inhalat vapori, vaping, ai unor substanțe lichide care conțin diverse arome combinate cu nicotină, iar, pe de altă parte, dispozitive care produc încălzirea tutunului la circa 350 de grade Celsius numite generic I.Q.O.S. (I quit ordinary smoking), adică eu renunț la fumatul clasic, unde tutunul arde la peste 800 de grade și nu mai am parte de atâtea substanțe toxice, ci în cantități mai mici.
Chiar dacă se susține că există substanțe cu arome fructate, fără nicotină, care pot fi folosite de către tineri, substanțele vapate pot antrena un efect dăunător asupra plămânului, mai ales dacă acestea conțin derivați de vitamina E, despre care se afirmă că au fost retrase. O îngrijorare legitimă este reprezentată de începerea utilizării acestor produse de către adolescenți și tineri prin riscul de a deveni dependenți de nicotină și ulterior de a începe fumatul clasic.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE