Home / Invatamant / Kelemen Hunor, referitor la Liceul Romano Catolic: Este absolut revoltător ce face prefectul județului Mureș

Kelemen Hunor, referitor la Liceul Romano Catolic: Este absolut revoltător ce face prefectul județului Mureș

Distribuie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, joi, la Sângeorgiu de Pădure, că este absolut revoltător modul în care acţionează prefectul judeţului Mureş, care „atacă o hotărâre care ar fi pus lucrurile într-o ordine firească” în cazul Liceului Romano Catolic din Târgu Mureş.

„Eu aş comenta atitudinea prefectului, nu hotărârea justiţiei. Este absolut revoltător ce face prefectul judeţului Mureş. Atacă, folosind de puterea lui de a ataca orice hotărâre şi atacă o hotărâre care ar fi pus lucrurile într-o ordine firească, fiindcă există un alt proces pe rol, ştiţi foarte bine. Şi de fapt el arată că nu are empatie faţă de comunitatea maghiară, faţă de acei părinţi care solicită de mai bine de 10 ani de zile o şcoală şi nu are empatie faţă de copiii care vor să înveţe în această scoală. Deci asta este ceva revoltător, să fii prefect şi să te bucuri că ai reuşit să opreşti înfiinţarea unui institut de învăţământ. Deci este inacceptabil. Nu pot să cataloghez în niciun fel că eşti în campanie, că nu eşti în campanie, dar tu, ca prefect, eşti în interesul ei şi trebuie să munceşti în interesul comunităţii”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat ce demersuri va face în continuare, liderul UDMR a accentuat faptul că „vom înfiinţa şcoala”.

Biroul de Presă al UDMR Târgu Mureş a reacţionat, joi, arătând că Prefectura judeţului Mureş „induce în eroare opinia publică”.

„Tribunalul a anulat o decizie care prevedea intenţia de a înfiinţa o şcoală, şi nu o decizie prin care s-a admis înfiinţarea unei unităţi şcolare. Tribunalul s-a pronunţat asupra unei hotărâri de Consiliu Local din 2022. Pe ordinea de zi al tribunalului se află totodată o altă hotărâre de consiliu, adoptată în 2023, care ar da posibilitatea funcţionării unităţii şcolare în cauză, începând cu anul şcolar 2024-25. Sperăm de această dată, că tribunalul va pronunţa o hotărâre favorabilă în privinţa înfiinţării şcolii, şi nu în favoarea Instituţiei Prefectului. Noi vom continua să susţinem solicitările legitime ale părinţilor, ale bisericii şi ale elevilor. Ne vom folosi toate mijloacele legale pentru a ne asigura că Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş va fi reînfiinţată”, a arătat Biroul de presă UDMR Târgu Mureş.

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a anunţat, în urmă cu o zi, că Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureş din anul 2022 privind reorganizarea Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş şi înfiinţarea Liceului Romano Catolic este nelegală şi rămâne anulată prin decizie definitivă a instanţei de judecată şi că, de asemenea, este pe rolul instanţei şi Hotărârea CL Târgu Mureş nr. 326/31.08.2023, care are acelaşi conţinut.

„Curtea de Apel Târgu Mureş a transmis Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş Decizia nr. 31/R/17.01.2024 în urma căreia Sentinţa nr. 357/29.05.2023 a Tribunalului Mureş de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 303/25.08.2022 rămâne definitivă. Principalele argumente promovate de Instituţia Prefectului în contencios administrativ la Tribunalul Mureş, sunt: lipsa avizelor comisiilor de specialitate ale Consiliului Local cu privire la adoptarea sau, după caz, respingerea proiectului; lipsa dovezii respectării procedurii privind transparenţa decizională în administraţia publică prevăzută de art. 7 din Legea nr. 52/2003; încălcarea prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, şi a Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat – lipsa avizului Ministerului Educaţiei în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2023-2024”, a arătat Prefectura Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit Prefecturii, prin Hotărârea nr. 303/25.08.2022, Consiliul Local a aprobat iniţierea reorganizării (prin divizare parţială) a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş, prin constituirea unei noi unităţi de învăţământ, Liceul Romano Catolic, începând cu anul şcolar 2023-2024, cu clase situate în P-ţa Trandafirilor, nr. 61 şi str. Mihai Viteazu nr. 15.

În urma procesului de divizare parţială, în noul liceu au fost repartizate cinci clase la nivel de învăţământ (clasa pregătitoare, clasele I-II-III-IV), 4 clase de gimnaziu şi 12 clase de liceu, toate cu limba de predare maghiară.

„Totodată, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş a adoptat în anul 2023 un nou act de reorganizare, Hotărârea nr. 326/31.08.2023 privind reorganizarea unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2024-2025 (având acelaşi obiect cu HCL 303/25.08.2022), împotriva căreia, de asemenea, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a promovat acţiune în contencios administrativ (dosar nr. 5958/102/2023 Tribunalul Mureş), cu următorul termen de judecată pentru data de 06.03.2024”, a precizat Prefectura Mureş.

Contactat de cotidianul Zi de Zi, prefectul județului Mureș a declarat: ”Legea trebuie respectată de toți cetățenii români indiferent de naționalitate!”.

(www.agerpres.ro)

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.