Home / Social / Senatul francez a votat pentru înscrierea dreptului la avort în Constituție

Senatul francez a votat pentru înscrierea dreptului la avort în Constituție

Distribuie

Camera superioară a parlamentului francez, Senatul, a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a înscrie în Constituție dreptul femeilor la avort. Propunerea a fost susținută, miercuri, cu 267 de voturi la 50, potrivit BBC.

În contextul în care în ţări aliate, precum SUA și Polonia, dreptul la întreruperea sarcinii este pus sub semnul întrebării, deşi în Franţa este legal din 1974, au crescut presiunile pentru a consolida și mai mult acest drept în lege.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat un vot special, repetat luni, care implică ambele camere reunite ale Parlamentului, departe de Paris, în suburbia Versailles. Dacă sesiunea comună va aproba modificarea constituțională cu o majoritate de cel puțin trei cincimi, nu va mai fi nevoie să fie supus unui referendum.

Un sondaj de opinie Ifop realizat în noiembrie 2022, când Adunarea Națională vota asupra legislației, a sugerat că 86% dintre oameni au susținut amendamentul.

Niciunul dintre principalele partide politice din țară nu pune în discuție dreptul la avort, dar limbajul folosit în amendament a fost revizuit după votul din 2022, când Adunarea Națională a aprobat dreptul la avort. Luna trecută, aceasta a votat din nou pentru a susține „libertatea” de a face avort, după ce Guvernul Macron a cerut modificarea articolului 34 din Constituție pentru a cita „libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”. Această nouă formulare privind „libertatea garantată” a fost aprobată miercuri de Senat.

Postând pe X, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că s-a angajat să facă „ireversibilă” libertatea femeilor de a recurge la întreruperea de sarcină, înscriind-o în Constituție.

Reacționând la vot, ministrul Justiției, Éric Dupond-Moretti, a declarat că țara sa este aproape de o „zi istorică” în care va deveni „prima țară din lume care va proteja în constituția sa libertatea femeilor” de a decide ce se întâmplă cu corpul lor.

Vorbind pentru agenția de presă AFP, mai mulți senatori conservatori au declarat că s-au simțit presați să aprobe amendamentul. „Dacă votez împotrivă, fiicele mele nu vor mai veni de Crăciun”, a declarat o femeie parlamentar, care a cerut să rămână anonimă.

Dezbaterea privind avortul a făcut ravagii în SUA de când Curtea Supremă de acolo a anulat dreptul la întrerupere de sarcină la nivel național în iunie 2022. Începând de luna trecută, 21 din cele 50 de state ale țării aveau în vigoare interdicții totale sau parțiale ale avortului, unele dintre acestea incluzând pedepse dure pentru medici și alte persoane care ajută la accesarea procedurii, inclusiv pedepse cu închisoarea, amenzi mari și pierderea licențelor medicale.

Curtea Constituțională din Polonia a impus, de asemenea, o interdicție aproape totală a avortului în această țară în 2020. Acesta este acum permis doar în caz de viol sau incest sau atunci când sarcina amenință sănătatea sau viața mamei.

 

De asemenea, verificati

Marius Dumitrescu. ”Cumpărând din Farmacia Socială, ajutaţi la creşterea fondului destinat cazurilor sociale”

Distribuie Una dintre cele mai frecvente imagini ale societății contemporane, este aceea în care un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.