INTERVIU. Proces educațional modern la UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1325 Vizualizări

INTERVIU. Proces educațional modern la UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș asigură formarea și perfecționarea studenților într-un mediu academic de elită, într-un campus universitar pliat pe nevoile unui învățământ modern. Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș, ne-a oferit detalii despre anul universitar 2024-2025.

Rep.: UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș vine în întâmpinarea candidaților la admitere cu o ofertă educațională variată și programe adaptate cerințelor actuale de pe piața muncii. Vă rugăm să ne faceți o prezentare a ofertei educaționale pentru anul universitar 2024-2025.

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei: În anul universitar 2024-2025, UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș vine în întâmpinarea viitorilor studenți cu 44 de programe de studii de licență și 37 de programe de studii de masterat în cadrul celor șapte facultăți. Ca de fiecare dată, Universitatea este atentă la nevoile de pe piața muncii și preocupată de a adapta programele de studii la aceste nevoi și la competențele viitorului. În același timp, punem un accent deosebit pe metodele noi de învățare și pe interdisciplinaritate. Avem avantajul de a fi singura universitate de medicină și farmacie din România care are în structura sa tot ceea ce înseamnă sau poate însemna în viitor medicina modernă.

Rep.: Preadmiterea este o oportunitate pentru candidați de a-și ocupa din timp un loc la programele de studii la care admiterea se face pe bază de concurs. Cum se va desfășura preadmiterea din acest an și căror programe de studii se adresează?

L.A.: Preadmiterea este o oportunitate pentru candidați de a-și ocupa din timp un loc la programele de studii la care admiterea se face pe bază de concurs. Pe platforma dedicată admiterii: adminfo.umfst.ro, aceștia vor găsi detalii despre aceste programe. Sesiunea de preadmitere este distinctă de sesiunile de admitere organizate în vară și toamnă, iar înscrierile online la preadmitere se realizează în perioada 22 aprilie – 31 mai 2024, întregul proces finalizându-se anterior sesiunii de vară a admiterii – după absolvirea examenului de Bacalaureat, candidații își vor încărca diploma. Candidații se pot înscrie la maximum trei programe de studii simultan din oferta programelor de studii la care admiterea se face fără susținerea unui examen scris. Noi susținem că preadmiterea este un mod prin care viitorii candidați își securizează locul și se bucură pe deplin de vacanța de vară.

Rep.: UMFST derulează o serie de proiecte atractive pentru viitorii studenți, printre acestea regăsindu-se Universitatea de Vară pentru Elevi, Târgul educațional EDUMFST, Caravana UMFST, cursurile de pregătire pentru admitere și simularea examenului de admitere. Ați stabilit un calendar de desfășurare a acestor evenimente în anul 2024?

L.A.: Într-adevăr, așa cum ați menționat, Universitatea, într-un strâns parteneriat cu organizațiile studențești, derulează programe extrem de atractive pentru viitorii studenți, devenite deja tradiție. Începem în luna februarie, când dăm startul cursurilor de pregătire pentru admitere, susținute de cadre didactice ale Universității, a Caravanei UMFST care străbate țara și a simulării probelor sportive specifice admiterii la programul de studii Medicină Militară. Tot în luna feburarie, organizăm Târgul educațional EDUMFST, iar în luna martie are loc prima simulare a examenului de admitere. Universitatea de Vară pentru Elevi este organizată în luna iulie, în preajma admiterii, fiind un bun prilej pentru elevi de a „gusta” din viața de student la Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Drept, Inginerie sau Arhitectură. Ei participă la cursuri și lucrări practice, se familiarizează cu Universitatea și cu orașul, își formează o imagine completă asupra studenției. În luna septembrie, proaspeții studenți participă la Săptămâna Bobocilor. Practic, bobocii vin la Târgu Mureș cu o săptămână înaintea începerii anului universitar, se cunosc între ei, participă la diferite activități educaționale și recreative, în tot acest timp fiind îndrumați de colegii lor mai mari.

Rep.: Ce facilități au tinerii care aleg să studieze la UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș?

L.A.: Sunt numeroase facilități pentru studenți și le-aș aminti pe următoarele: diferite tipuri de burse (bursă de studiu, bursă de merit, bursă socială, bursă de excelență și bursă de performanță); peste 1.700 de locuri de cazare în cămine studențești, în mai mult de 500 de camere, situate în șase cămine studențești și unul aflat în construcție, cu tarife de cazare între 245 și 510 lei/lună; servicii de masă prin Microcantina Hestia, aflată în campus, într-un spațiu recent renovat, cu o capacitate de 100 de locuri; posibilitatea de a se înscrie în programul Voluntariat în folosul Universității prin care pot efectua activități de voluntariat în diferite departamente și sectoare ale Universității și astfel pot beneficia de o taxă de școlarizare diminuată sau bonuri de masă; acces la baza sportivă formată din două săli de sport ce includ terenuri pentru volei, baschet și badminton, dotate în paralel cu mese pentru teqball și ping pong, patru terenuri de tenis amenajate, două indoor și două outdoor, două terenuri de fotbal în aer liber, cu gazon sintetic, sală de culturism sală de fitness, cu echipamente de ultimă generație, sală de scrimă și un centru de recuperare și instruire; un studio de televiziune și un post de radio ce reprezintă un cadru de afirmare și dezvoltare personală pentru studenții universității pasionați de domeniul audiovizualului; posibilitatea de a face parte din orchestra simfonică a Universității, un mijloc de exprimare artistică și dezvoltare personală pentru studenții universității pasionați de muzică; posibilitatea de a beneficia de primul proiect de bike-sharing din România dedicat studenților (biciclete Pegas personalizate) pentru deplasarea mai ușoară prin oraș; posibilitatea de a activa în cele nouă asociații studențești existente în UMFST.

Rep.: Ce va aduce nou admiterea din acest an? Când va avea loc examenul de admitere?

L.A.: Examenul de admitere la programele de studii din domeniul Sănătate (Medicină, Medicină militară, Asistență medicală generală, Asistență medicală generală – extensia Bistrița, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Medicină dentară, Tehnică dentară, Tehnică dentară – extensia Bistrița, Farmacie, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, Asistență de farmacie – extensia Bistrița) va avea loc în data de 21 iulie 2024. Calendarul admiterii la celelalte programe de studii, unde admiterea se face pe bază de concurs de dosare, se poate consulta pe platforma adminfo.umfst.ro. Aici trebuie să fac o mențiune importantă: numărul locurilor alocate admiterii se va cunoaște la sfârșitul sesiunii de preadmitere, în funcție de confirmările candidaților declarați admiși la preadmitere. Le transmitem mult succes tuturor candidaților!

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE